Pierś z kurczaka pod kołderką z marchewki, pora i pieczarek z dodatkiem warstwy majonezowo-serowej to świetny pomysł na szybki, prosty i pyszny obiad z kurczakiem w roli głównej. Polecam! :)
Pierś z kurczaka pod warzywną kołderką - składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka (około 1 kg)
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- biała część pora
- 300 g pieczarek
- 5 łyżek majonezu
- 150 g żółtego sera
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
Pierś z kurczaka pod warzywną kołderką - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Włóż na około 1 godzinę do lodówki.
- Na patelni roztop masło, wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj marchewkę startą na średnich oczkach tarki i pora pokrojonego w półplasterki. Smaż przez 3 minuty. Dodaj drobno pokrojone pieczarki. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
- Majonez wymieszaj z serem żółtym startym na średnich oczkach tarki.
- Mięso przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek mięsa wyłóż porcję warzyw. Na warzywach rozsmaruj majonez z serem żółtym.
- Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.