Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami to pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu wypiek, który nie wymaga wyrastania. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, zagnieść ciasto, przełożyć do formy, odczekać chwilkę, by móc cieszyć się smakiem wyśmienitego placka. :)
Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami - składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 2 łyżki śmietany 18%
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 75 g masła
- 1 jajko
- 300 g wydrylowanych wiśni
- dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta
Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami - przepis:
- Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj śmietanę, wymieszaj na jednolitą masę.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier waniliowy, sól, posiekane na mniejsze kawałki masło, jajko i drożdże wymieszane ze śmietaną. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
- Formę do pieczenia o wymiarach 20x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy.
- Wiśnie osusz, układaj na wierzchu placka, delikatnie wciskając je w ciasto.
- Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
- Po ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!