Świetny przepis na sałatkę z kaszą jaglaną w roli głównej. Zdrowa i kolorowa sałatka z kaszą jaglaną z dodatkiem warzyw: papryki, ogórków kiszonych, rzodkiewek, kukurydzy, groszku i czerwonej cebuli doskonale sprawdzi się na śniadanie, lunch, kolację, ale także jako pyszny dodatek do dań mięsnych. Polecam! :)
Sałatka z kaszą jaglaną i warzywami - składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 czerwona papryka
- 6 ogórków kiszonych
- 8 rzodkiewek
- 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
- 0,5 puszki groszku (masa po odsączeniu: około 100 g)
- 1 mała czerwona cebula
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
Sałatka z kaszą jaglaną i warzywami - przepis:
- W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jaglaną. Odmierzoną kaszę wsyp na sitko z drobnymi oczkami i przepłucz gorącą wodą. W garnku zagotuj 2,5 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Kaszę jaglaną wrzuć na gotującą się wodę, przemieszaj i przykryj pokrywką. Kaszę gotuj na najmniejszej mocy palnika przez około 16-17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw kaszę pod przykryciem jeszcze na 5 minut. Zdejmij pokrywkę i pozostaw kaszę do ostudzenia.
- Paprykę, ogórki kiszone i rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę.
- Cebulę i szczypiorek drobno posiekaj.
- Do miski dodaj kaszę jaglaną, paprykę, ogórki, rzodkiewki, cebulę, szczypiorek, kukurydzę i groszek. Dodaj majonez i jogurt. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.