Przepyszne, ekspresowe i proste w przygotowaniu ciasto ze śliwkami z kruszonką i dodatkiem śmietankowego proszku budyniowego. Miękkie i wilgotne ciasto ze śliwkami i kruszonką to najlepszy pomysł na jesienny deser. Polecam! :)
Ciasto budyniowe ze śliwkami - składniki na ciasto:
- 225 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 6 jajek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 duży budyń śmietankowy (proszek: 64 g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 600 g śliwek
- 2 łyżki bułki tartej
Ciasto budyniowe ze śliwkami - składniki na kruszonkę:
- 125 g mąki
- 75 g masła
- 50 g cukru
Ciasto budyniowe ze śliwkami - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier i zimne masło posiekane na mniejsze kawałki. Z powstałych składników zagnieć kruszonkę, i wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta.
- Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i wyjmij pestkę. Każdą połówkę śliwki przekrój jeszcze na dwa kawałki.
- Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo jajka. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wierzch ciasta posyp przesianą bułką tartą. Na cieście ułóż równomiernie kawałki śliwek. Całość posyp wcześniej przygotowaną kruszonką.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Smacznego!