czwartek, października 21, 2021

Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami

Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami

Przepyszny gulasz z szynki wieprzowej z dużą ilością warzyw: papryki, marchewki, papryczki chili w sosie pomidorowym z dodatkiem wędzonego boczku, który nadaje potrawie wyjątkowego smaku i aromatu.
Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami


Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami - składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka zielona
  • 3 marchewki
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, majeranek, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
  • olej do smażenia

Składniki na zasmażkę:

  • 50 g masła
  • 2,5 łyżki mąki


Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami - przepis:

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w półplasterki papryczki chili, całość dopraw słodką papryką, oregano i majerankiem. Smaż przez 3 minuty. Na patelnię dodaj mięso. Smaż przez 15 minut. Teraz dodaj pokrojony w kostkę boczek i smaż przez kolejne 5 minut. 
  • Do dużego garnka przełóż zawartość patelni, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną w plasterki marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj również przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Całość zalej bulionem. Przykryj garnek pokrywką. Zawartość garnka doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę.
  • Przygotuj zasmażkę. Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, by pozbyć się grudek. Smaż przez 2 minuty. 
  • Zasmażkę przelej do garnka. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez kilka minut, do momentu zgęstnienia sosu.
  • Dopraw gulasz solą i pieprzem. 
Smacznego!
Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami

Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami


środa, października 20, 2021

Ciasto budyniowe ze śliwkami

Ciasto budyniowe ze śliwkami

Przepyszne, ekspresowe i proste w przygotowaniu ciasto ze śliwkami z kruszonką i dodatkiem śmietankowego proszku budyniowego. Miękkie i wilgotne ciasto ze śliwkami i kruszonką to najlepszy pomysł na jesienny deser. Polecam! :)
Ciasto budyniowe ze śliwkami

Ciasto budyniowe ze śliwkami - składniki na ciasto:

  • 225 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 duży budyń śmietankowy (proszek: 64 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 600 g śliwek
  • 2 łyżki bułki tartej

Ciasto budyniowe ze śliwkami - składniki na kruszonkę:

  • 125 g mąki
  • 75 g masła
  • 50 g cukru



Ciasto budyniowe ze śliwkami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier i zimne masło posiekane na mniejsze kawałki. Z powstałych składników zagnieć kruszonkę, i wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta.
  • Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i wyjmij pestkę. Każdą połówkę śliwki przekrój jeszcze na dwa kawałki.
  • Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo jajka. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wierzch ciasta posyp przesianą bułką tartą. Na cieście ułóż równomiernie kawałki śliwek. Całość posyp wcześniej przygotowaną kruszonką. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Smacznego!

Źródło przepisu: kuchniamagdaleny.pl
Ciasto budyniowe ze śliwkami

Ciasto budyniowe ze śliwkami

Ciasto budyniowe ze śliwkami


wtorek, października 19, 2021

Placuszki ryżowe

Placuszki ryżowe

Pyszne i sycące placuszki ryżowe na słodko to idealny pomysł na śniadanie, obiad lub słodką przekąskę. To również świetny sposób na wykorzystanie ryżu pozostałego z obiadu. Polecam! :)
Placuszki ryżowe


Placuszki ryżowe - składniki:

  • 150 g ryżu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia


Placuszki ryżowe - przepis:

  • Ryż gotuj kilka minut dłużej niż podano na opakowaniu. Ryż powinien się lekko rozgotować. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do miski wbij jajka, dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Dodaj śmietanę, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Do ciasta dodaj ugotowany ryż, wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Placuszki ryżowe

Placuszki ryżowe

Placuszki ryżowe


niedziela, października 17, 2021

Tort bezowy z jagodami

Tort bezowy z jagodami

Przepis na wyśmienity tort bezowy z dodatkiem kremu jagodowego. Chrupiące z zewnątrz blaty bezowe, piankowe i delikatne w środku w połączeniu z pysznym kremem jagodowym to jeden z najlepszych pomysłów na pyszny deser.
Tort bezowy z jagodami

Tort bezowy z jagodami - składniki na blaty bezowe:

  • 6 białek z jajek rozmiar L
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Tort bezowy z jagodami - składniki na krem jagodowy:

  • 150 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 5 łyżek jagód z syropu

Pozostałe składniki:

  • 2-3 łyżki jagód z syropu


Tort bezowy z jagodami - przepis:

  • W pierwszej kolejności upiecz blaty bezowe. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Wciąż ubijając, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Miksuj do momentu powstania gęstej i lśniącej piany. Dodaj sok z cytryny, zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną, delikatnie wmieszaj przy pomocy szpatułki.
  • Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Na każdej blasze narysuj okrąg o średnicy około 21 cm. 
  • Masę bezową równomiernie wyłóż na narysowane okręgi. 
  • Dwie blachy z blatami bezowymi włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Od razu po włożeniu blach zmniejsz temperaturę do 100 stopni Celsjusza (z termoobiegiem). Bezę piecz przez około 2 godziny - do momentu aż będzie chrupka i z wierzchu dobrze wypieczona.
  • Wyłącz piekarnik. Bezy pozostaw w piekarniku jeszcze przez kilka godzin - do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj krem jagodowy. Do miski włóż mascarpone, dodaj jagody. Zmiksuj do dokładnego połączenia się składników.  Śmietanę kremówkę ubij na sztywno w osobnym pojemniku. Ubitą śmietanę dodaj do kremu, delikatnie wymieszaj.
  • Złóż ciasto. Na paterze ułóż jeden blat bezowy, wyłóż połowę kremu jagodowego, ułóż drugi blat bezowy. Wyłóż pozostałą część kremu. Na wierzch wyłóż kilka łyżek jagód z syropu.
  • Ciasto wstaw na 1 godzinę do lodówki.
Smacznego!
Tort bezowy z jagodami

Tort bezowy z jagodami

Tort bezowy z jagodami

sobota, października 16, 2021

Tosty zapiekane z jajkiem

Tosty zapiekane z jajkiem

Tosty z jajkiem pieczone piekarniku z dodatkiem szynki, sera cheddar i papryki to doskonały pomysł na pyszne i pożywne śniadanie. Polecam! :)
Tosty zapiekane z jajkiem

Tosty zapiekane z jajkiem - składniki:

  • 10 kromek chleba tostowego
  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 mała papryka czerwona
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 5 plastrów szynki
  • około 75 g sera cheddar
  • sól, pieprz
  • ulubione kiełki


Tosty zapiekane z jajkiem - przepis:

  • W pięciu kromkach chleba tostowego wytnij na środku otwory, np. przy pomocy kieliszka. 
  • Żółtka wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem. Paprykę pokrój w kostkę, a szczypiorek drobno posiekaj.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na blaszce ułóż pięć całych kromek chleba. Posmaruj mieszanką jogurtu z żółtkami. Ułóż kolejno szynkę, ser i paprykę. Na papryce ułóż kromki chleba z wydrążonym środkiem. Chleb posmaruj na górze żółtkami wymieszanymi z jogurtem naturalnym. Do środka wbij jajko. Dopraw solą i pieprzem. Posyp szczypiorkiem.
  • Tak przygotowane tosty wstaw do piekarnika nagrzanego do do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Po upieczeniu posyp wierzch tostów ulubionymi kiełkami.
Smacznego!
Tosty zapiekane z jajkiem

Tosty zapiekane z jajkiem

Tosty zapiekane z jajkiem

Tosty zapiekane z jajkiem

Tosty zapiekane z jajkiem

czwartek, października 14, 2021

Sałatka z kaszą jaglaną i warzywami

Sałatka z kaszą jaglaną i warzywami

Świetny przepis na sałatkę z kaszą jaglaną w roli głównej. Zdrowa i kolorowa sałatka z kaszą jaglaną z dodatkiem warzyw: papryki, ogórków kiszonych, rzodkiewek, kukurydzy, groszku i czerwonej cebuli doskonale sprawdzi się na śniadanie, lunch, kolację, ale także jako pyszny dodatek do dań mięsnych. Polecam! :)
Sałatka z kaszą jaglaną i warzywami




Sałatka z kaszą jaglaną i warzywami - składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 czerwona papryka
  • 6 ogórków kiszonych
  • 8 rzodkiewek
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 0,5 puszki groszku (masa po odsączeniu: około 100 g)
  • 1 mała czerwona cebula
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz


Sałatka z kaszą jaglaną i warzywami - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jaglaną. Odmierzoną kaszę wsyp na sitko z drobnymi oczkami i przepłucz gorącą wodą. W garnku zagotuj 2,5 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Kaszę jaglaną wrzuć na gotującą się wodę, przemieszaj i przykryj pokrywką. Kaszę gotuj na najmniejszej mocy palnika przez około 16-17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw kaszę pod przykryciem jeszcze na 5 minut. Zdejmij pokrywkę i pozostaw kaszę do ostudzenia.
  • Paprykę, ogórki kiszone i rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę. 
  • Cebulę i szczypiorek drobno posiekaj. 
  • Do miski dodaj kaszę jaglaną, paprykę, ogórki, rzodkiewki, cebulę, szczypiorek, kukurydzę i groszek. Dodaj majonez i jogurt. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Smacznego!
Sałatka z kaszą jaglaną i warzywami

Sałatka z kaszą jaglaną i warzywami




środa, października 13, 2021

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami to pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu wypiek, który nie wymaga wyrastania. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, zagnieść ciasto, przełożyć do formy, odczekać chwilkę, by móc cieszyć się smakiem wyśmienitego placka. :)
Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami - składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży 
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 75 g masła
  • 1 jajko
  • 300 g wydrylowanych wiśni
  • dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta



Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami - przepis:

  • Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj śmietanę, wymieszaj na jednolitą masę.
  • Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier waniliowy, sól, posiekane na mniejsze kawałki masło, jajko i drożdże wymieszane ze śmietaną. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. 
  • Wiśnie osusz, układaj na wierzchu placka, delikatnie wciskając je w ciasto.
  • Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
  • Po ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem. 
Smacznego!

Źródło przepisu: smakolykibereniki.blogspot.com
Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger