Przepyszny gulasz z szynki wieprzowej z dużą ilością warzyw: papryki, marchewki, papryczki chili w sosie pomidorowym z dodatkiem wędzonego boczku, który nadaje potrawie wyjątkowego smaku i aromatu.
Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami - składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- 200 g wędzonego boczku
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka zielona
- 3 marchewki
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, majeranek, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
- olej do smażenia
Składniki na zasmażkę:
- 50 g masła
- 2,5 łyżki mąki
Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami - przepis:
- Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w półplasterki papryczki chili, całość dopraw słodką papryką, oregano i majerankiem. Smaż przez 3 minuty. Na patelnię dodaj mięso. Smaż przez 15 minut. Teraz dodaj pokrojony w kostkę boczek i smaż przez kolejne 5 minut.
- Do dużego garnka przełóż zawartość patelni, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną w plasterki marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj również przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Całość zalej bulionem. Przykryj garnek pokrywką. Zawartość garnka doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę.
- Przygotuj zasmażkę. Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, by pozbyć się grudek. Smaż przez 2 minuty.
- Zasmażkę przelej do garnka. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez kilka minut, do momentu zgęstnienia sosu.
- Dopraw gulasz solą i pieprzem.