Kotlety z gotowanych ziemniaków z dodatkiem sera żółtego i koperku, panierowane w jajku i bułce tartej to świetna alternatywna dla tradycyjnych kotletów i idealny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego obiadu. Prosto i pysznie! :)
Kotlety ziemniaczane z serem żółtym i koperkiem - składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cebula
- 2 łyżeczki suszonego koperku
- 125 g sera żółtego
- do panierowania: 2 jajka + bułka tarta
- olej do smażenia
Kotlety ziemniaczane z serem żółtym i koperkiem - przepis:
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Pozostaw do ostudzenia.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia.
- Do ostudzonych ziemniaków dodaj jajka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cebulę, suszony koperek oraz sól i pieprz. Dodaj również ser żółty starty na średnich oczkach tarki. Dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej masy uformuj okrągłe kotlety. Kotlety panieruj w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
- Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.