Rolada kokosowa składająca się z puszystego biszkoptu i delikatnej, aksamitnej masy kokosowej to doskonały pomysł na wyjątkowe ciasto. Jak widać, tylko kilka prostych składników wystarczy, by móc wyczarować wyjątkowo pyszny deser.
Rolada kokosowa - składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Rolada kokosowa - składniki na krem:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 3,5 łyżki cukru pudru
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- dodatkowo: garść wiórków kokosowych do posmarowania wierzchu
Rolada kokosowa - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
- Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto na biszkopt równomiernie rozsmaruj na blasze. Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
- Po upieczeniu, przełóż biszkopt papierem do góry na wilgotną ściereczką i z wierzchu również przykryj go drugą wilgotną ściereczką kuchenną.
- Przygotuj krem. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder, krótko zmiksuj. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj szpatułką.
- Z biszkoptu zdejmij ściereczki i papier do pieczenia. Na biszkopcie wyłóż ubitą śmietanę (pozostaw około 4-5 łyżek śmietany do posmarowania wierzchu!), pozostawiając jeden z dłuższych brzegów ciasta nieposmarowany na szerokości około 3 cm. Zwijanie rolady zacznij od drugiej strony.
- Na wierzch rolady wyłóż pozostałą śmietanę. Roladę posyp wiórkami kokosowymi. Włóż do lodówki na kilka godzin.