Puszyste, wspaniale pachnące bułki pszenne z oregano i warstwą zapieczonego sera żółtego. Idealne na śniadanie. Polecam!
Bułki z oregano i serem żółtym - składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 1 szklanka letniej wody
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
- 100 g sera żółtego
- przyprawy: oregano
Bułki z oregano i serem żółtym - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj drożdżowy rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 0,5 szklanki wody, 1 łyżkę mąki i cukier. Mieszaj do czasu rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 minut.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj rozczyn drożdżowy, pozostałe 0,5 szklanki wody, oliwę z oliwek i sól. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 10 równych części. Uformuj bułki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmaruj zimną wodą i posyp oregano oraz startym na dużych oczkach tarki serem żółtym. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
- Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut, po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 170 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 10 minut.