poniedziałek, października 25, 2021

Bułki pszenne z oregano i żółtym serem

Bułki pszenne z oregano i żółtym serem

Puszyste, wspaniale pachnące bułki pszenne z oregano i warstwą zapieczonego sera żółtego. Idealne na śniadanie. Polecam!

Bułki pszenne z oregano i serem żółtym


Bułki z oregano i serem żółtym - składniki: 

  • 500 g mąki pszennej 
  • 30 g drożdży
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 100 g sera żółtego
  • przyprawy: oregano

Bułki z oregano i serem żółtym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj drożdżowy rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 0,5 szklanki wody, 1 łyżkę mąki i cukier. Mieszaj do czasu rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 minut.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj rozczyn drożdżowy, pozostałe 0,5 szklanki wody, oliwę z oliwek i sól. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 10 równych części. Uformuj bułki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmaruj zimną wodą i posyp oregano oraz startym na dużych oczkach tarki serem żółtym. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut, po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 170 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 10 minut.
Smacznego!
Bułki pszenne z oregano i serem żółtym

Bułki pszenne z oregano i serem żółtym

Bułki pszenne z oregano i serem żółtym


niedziela, października 24, 2021

Rolada kokosowa

Rolada kokosowa

Rolada kokosowa składająca się z puszystego biszkoptu i delikatnej, aksamitnej masy kokosowej to doskonały pomysł na wyjątkowe ciasto. Jak widać, tylko kilka prostych składników wystarczy, by móc wyczarować wyjątkowo pyszny deser.
Rolada kokosowa



Rolada kokosowa - składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Rolada kokosowa - składniki na krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 3,5 łyżki cukru pudru
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • dodatkowo: garść wiórków kokosowych do posmarowania wierzchu


Rolada kokosowa - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto na biszkopt równomiernie rozsmaruj na blasze. Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
  • Po upieczeniu, przełóż biszkopt papierem do góry na wilgotną ściereczką i z wierzchu również przykryj go drugą wilgotną ściereczką kuchenną.
  • Przygotuj krem. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder, krótko zmiksuj. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj szpatułką. 
  • Z biszkoptu zdejmij ściereczki i papier do pieczenia. Na biszkopcie wyłóż ubitą śmietanę (pozostaw około 4-5 łyżek śmietany do posmarowania wierzchu!), pozostawiając jeden z dłuższych brzegów ciasta nieposmarowany na szerokości około 3 cm. Zwijanie rolady zacznij od drugiej strony. 
  • Na wierzch rolady wyłóż pozostałą śmietanę. Roladę posyp wiórkami kokosowymi. Włóż do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Rolada kokosowa

Rolada kokosowa

Rolada kokosowa

Rolada kokosowa

sobota, października 23, 2021

Kotlety ziemniaczane z serem żółtym i koperkiem

Kotlety ziemniaczane z serem żółtym i koperkiem

Kotlety z gotowanych ziemniaków z dodatkiem sera żółtego i koperku, panierowane w jajku i bułce tartej to świetna alternatywna dla tradycyjnych kotletów i idealny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego obiadu. Prosto i pysznie! :)
Kotlety ziemniaczane




Kotlety ziemniaczane z serem żółtym i koperkiem - składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki suszonego koperku
  • 125 g sera żółtego
  • do panierowania: 2 jajka + bułka tarta
  • olej do smażenia



Kotlety ziemniaczane z serem żółtym i koperkiem - przepis:

  • Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Pozostaw do ostudzenia.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia.
  • Do ostudzonych ziemniaków dodaj jajka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cebulę, suszony koperek oraz sól i pieprz. Dodaj również ser żółty starty na średnich oczkach tarki. Dokładnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy uformuj okrągłe kotlety. Kotlety panieruj w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety ziemniaczane z serem żółtym i koperkiem

Kotlety ziemniaczane z serem żółtym i koperkiem

czwartek, października 21, 2021

Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami

Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami

Przepyszny gulasz z szynki wieprzowej z dużą ilością warzyw: papryki, marchewki, papryczki chili w sosie pomidorowym z dodatkiem wędzonego boczku, który nadaje potrawie wyjątkowego smaku i aromatu.
Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami


Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami - składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka zielona
  • 3 marchewki
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, majeranek, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
  • olej do smażenia

Składniki na zasmażkę:

  • 50 g masła
  • 2,5 łyżki mąki


Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami - przepis:

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w półplasterki papryczki chili, całość dopraw słodką papryką, oregano i majerankiem. Smaż przez 3 minuty. Na patelnię dodaj mięso. Smaż przez 15 minut. Teraz dodaj pokrojony w kostkę boczek i smaż przez kolejne 5 minut. 
  • Do dużego garnka przełóż zawartość patelni, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną w plasterki marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj również przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Całość zalej bulionem. Przykryj garnek pokrywką. Zawartość garnka doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę.
  • Przygotuj zasmażkę. Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, by pozbyć się grudek. Smaż przez 2 minuty. 
  • Zasmażkę przelej do garnka. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez kilka minut, do momentu zgęstnienia sosu.
  • Dopraw gulasz solą i pieprzem. 
Smacznego!
Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami

Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami


środa, października 20, 2021

Ciasto budyniowe ze śliwkami

Ciasto budyniowe ze śliwkami

Przepyszne, ekspresowe i proste w przygotowaniu ciasto ze śliwkami z kruszonką i dodatkiem śmietankowego proszku budyniowego. Miękkie i wilgotne ciasto ze śliwkami i kruszonką to najlepszy pomysł na jesienny deser. Polecam! :)
Ciasto budyniowe ze śliwkami

Ciasto budyniowe ze śliwkami - składniki na ciasto:

  • 225 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 duży budyń śmietankowy (proszek: 64 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 600 g śliwek
  • 2 łyżki bułki tartej

Ciasto budyniowe ze śliwkami - składniki na kruszonkę:

  • 125 g mąki
  • 75 g masła
  • 50 g cukru



Ciasto budyniowe ze śliwkami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier i zimne masło posiekane na mniejsze kawałki. Z powstałych składników zagnieć kruszonkę, i wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta.
  • Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i wyjmij pestkę. Każdą połówkę śliwki przekrój jeszcze na dwa kawałki.
  • Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo jajka. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wierzch ciasta posyp przesianą bułką tartą. Na cieście ułóż równomiernie kawałki śliwek. Całość posyp wcześniej przygotowaną kruszonką. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Smacznego!

Źródło przepisu: kuchniamagdaleny.pl
Ciasto budyniowe ze śliwkami

Ciasto budyniowe ze śliwkami

Ciasto budyniowe ze śliwkami


wtorek, października 19, 2021

Placuszki ryżowe

Placuszki ryżowe

Pyszne i sycące placuszki ryżowe na słodko to idealny pomysł na śniadanie, obiad lub słodką przekąskę. To również świetny sposób na wykorzystanie ryżu pozostałego z obiadu. Polecam! :)
Placuszki ryżowe


Placuszki ryżowe - składniki:

  • 150 g ryżu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia


Placuszki ryżowe - przepis:

  • Ryż gotuj kilka minut dłużej niż podano na opakowaniu. Ryż powinien się lekko rozgotować. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do miski wbij jajka, dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Dodaj śmietanę, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Do ciasta dodaj ugotowany ryż, wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Placuszki ryżowe

Placuszki ryżowe

Placuszki ryżowe


niedziela, października 17, 2021

Tort bezowy z jagodami

Tort bezowy z jagodami

Przepis na wyśmienity tort bezowy z dodatkiem kremu jagodowego. Chrupiące z zewnątrz blaty bezowe, piankowe i delikatne w środku w połączeniu z pysznym kremem jagodowym to jeden z najlepszych pomysłów na pyszny deser.
Tort bezowy z jagodami

Tort bezowy z jagodami - składniki na blaty bezowe:

  • 6 białek z jajek rozmiar L
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Tort bezowy z jagodami - składniki na krem jagodowy:

  • 150 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 5 łyżek jagód z syropu

Pozostałe składniki:

  • 2-3 łyżki jagód z syropu


Tort bezowy z jagodami - przepis:

  • W pierwszej kolejności upiecz blaty bezowe. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Wciąż ubijając, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Miksuj do momentu powstania gęstej i lśniącej piany. Dodaj sok z cytryny, zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną, delikatnie wmieszaj przy pomocy szpatułki.
  • Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Na każdej blasze narysuj okrąg o średnicy około 21 cm. 
  • Masę bezową równomiernie wyłóż na narysowane okręgi. 
  • Dwie blachy z blatami bezowymi włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Od razu po włożeniu blach zmniejsz temperaturę do 100 stopni Celsjusza (z termoobiegiem). Bezę piecz przez około 2 godziny - do momentu aż będzie chrupka i z wierzchu dobrze wypieczona.
  • Wyłącz piekarnik. Bezy pozostaw w piekarniku jeszcze przez kilka godzin - do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj krem jagodowy. Do miski włóż mascarpone, dodaj jagody. Zmiksuj do dokładnego połączenia się składników.  Śmietanę kremówkę ubij na sztywno w osobnym pojemniku. Ubitą śmietanę dodaj do kremu, delikatnie wymieszaj.
  • Złóż ciasto. Na paterze ułóż jeden blat bezowy, wyłóż połowę kremu jagodowego, ułóż drugi blat bezowy. Wyłóż pozostałą część kremu. Na wierzch wyłóż kilka łyżek jagód z syropu.
  • Ciasto wstaw na 1 godzinę do lodówki.
Smacznego!
Tort bezowy z jagodami

Tort bezowy z jagodami

Tort bezowy z jagodami

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger