Makaron z aromatycznymi pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem czosnku i miodu, mozzarellą oraz świeżymi listkami bazylii to przepyszne, proste i szybkie danie wegetariańskie, które kusi nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Idealne na błyskawiczny obiad! :)
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą - składniki:
- 250 g makaronu spaghetti
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 125 g mozzarelli
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki miodu
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą - przepis:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 3 minuty.
- Na patelnię dodaj pomidorki koktajlowe i smaż tak długo, aż pomidory pękną i zaczną puszczać sok.
- Dodaj miód, sól, pieprz, pieprz cayenne, wymieszaj.
- Dodaj odcedzony makaron, ponownie wymieszaj.
- Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą podawaj z porwaną mozzarellą i świeżą bazylią.