czwartek, października 28, 2021

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

Makaron z aromatycznymi pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem czosnku i miodu, mozzarellą oraz świeżymi listkami bazylii to przepyszne, proste i szybkie danie wegetariańskie, które kusi nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Idealne na błyskawiczny obiad! :)
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą



Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą - składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 125 g mozzarelli
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 3 minuty.
  • Na patelnię dodaj pomidorki koktajlowe i smaż tak długo, aż pomidory pękną i zaczną puszczać sok.
  • Dodaj miód, sól, pieprz, pieprz cayenne, wymieszaj. 
  • Dodaj odcedzony makaron, ponownie wymieszaj.
  • Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą podawaj z porwaną mozzarellą i świeżą bazylią.
Smacznego!
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

środa, października 27, 2021

Ciasteczka śmietankowe

Ciasteczka śmietankowe

Niezwykle delikatne, kruche, maślane ciasteczka z dodatkiem śmietany, które swą strukturą przypominają nieco ciasto francuskie.
Ciasteczka śmietankowe

Ciasteczka śmietankowe - składniki:

  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 125 g masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 żółtko z jajka rozmiar L
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • dodatkowo: 1 białko + 3 łyżki cukru


Ciasteczka śmietankowe - przepis:

  • Mąkę przesiej, dodaj posiekane masło, śmietanę, żółtko i aromat waniliowy. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. 
  • Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 2 godziny do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, na grubość około 3-4 mm. Foremkami wykrawaj ciasteczka, przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciastek posmaruj białkiem i oprósz cukrem.
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 17 minut. 
Smacznego!
Ciasteczka śmietankowe

Ciasteczka śmietankowe

Ciasteczka śmietankowe

Ciasteczka śmietankowe


wtorek, października 26, 2021

Placki na zsiadłym mleku z brzoskwiniami

Placki na zsiadłym mleku z brzoskwiniami

Smakowite i puszyste, a przy tym proste i szybkie w przygotowaniu placki z brzoskwiniami na zsiadłym mleku to idealny sposób na wyśmienite śniadanie.
Placki na zsiadłym mleku z brzoskwiniami





Placki na zsiadłym mleku z brzoskwiniami - składniki:

  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 szklanki zsiadłego mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 puszka brzoskwiń
  • olej do smażenia


Placki na zsiadłym mleku z brzoskwiniami - przepis:

  • Brzoskwinie pokrój w kostkę i odsącz na sitku z nadmiaru soku.
  • Białka oddziel od żółtek. Do żółtek dodaj zsiadłe mleko i cukier. Zmiksuj. Wciąż miksując dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Białka delikatnie wmieszaj w ciasto.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki.W każdego placka wciśnij kilka kawałków brzoskwini.
  • Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placuszki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki na zsiadłym mleku z brzoskwiniami

Placki na zsiadłym mleku z brzoskwiniami

Placki na zsiadłym mleku z brzoskwiniami

Placki na zsiadłym mleku z brzoskwiniami


poniedziałek, października 25, 2021

Bułki pszenne z oregano i żółtym serem

Bułki pszenne z oregano i żółtym serem

Puszyste, wspaniale pachnące bułki pszenne z oregano i warstwą zapieczonego sera żółtego. Idealne na śniadanie. Polecam!

Bułki pszenne z oregano i serem żółtym


Bułki z oregano i serem żółtym - składniki: 

  • 500 g mąki pszennej 
  • 30 g drożdży
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 100 g sera żółtego
  • przyprawy: oregano

Bułki z oregano i serem żółtym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj drożdżowy rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 0,5 szklanki wody, 1 łyżkę mąki i cukier. Mieszaj do czasu rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 minut.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj rozczyn drożdżowy, pozostałe 0,5 szklanki wody, oliwę z oliwek i sól. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 10 równych części. Uformuj bułki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmaruj zimną wodą i posyp oregano oraz startym na dużych oczkach tarki serem żółtym. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut, po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 170 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 10 minut.
Smacznego!
Bułki pszenne z oregano i serem żółtym

Bułki pszenne z oregano i serem żółtym

Bułki pszenne z oregano i serem żółtym


niedziela, października 24, 2021

Rolada kokosowa

Rolada kokosowa

Rolada kokosowa składająca się z puszystego biszkoptu i delikatnej, aksamitnej masy kokosowej to doskonały pomysł na wyjątkowe ciasto. Jak widać, tylko kilka prostych składników wystarczy, by móc wyczarować wyjątkowo pyszny deser.
Rolada kokosowa



Rolada kokosowa - składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Rolada kokosowa - składniki na krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 3,5 łyżki cukru pudru
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • dodatkowo: garść wiórków kokosowych do posmarowania wierzchu


Rolada kokosowa - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto na biszkopt równomiernie rozsmaruj na blasze. Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
  • Po upieczeniu, przełóż biszkopt papierem do góry na wilgotną ściereczką i z wierzchu również przykryj go drugą wilgotną ściereczką kuchenną.
  • Przygotuj krem. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder, krótko zmiksuj. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj szpatułką. 
  • Z biszkoptu zdejmij ściereczki i papier do pieczenia. Na biszkopcie wyłóż ubitą śmietanę (pozostaw około 4-5 łyżek śmietany do posmarowania wierzchu!), pozostawiając jeden z dłuższych brzegów ciasta nieposmarowany na szerokości około 3 cm. Zwijanie rolady zacznij od drugiej strony. 
  • Na wierzch rolady wyłóż pozostałą śmietanę. Roladę posyp wiórkami kokosowymi. Włóż do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Rolada kokosowa

Rolada kokosowa

Rolada kokosowa

Rolada kokosowa

sobota, października 23, 2021

Kotlety ziemniaczane z serem żółtym i koperkiem

Kotlety ziemniaczane z serem żółtym i koperkiem

Kotlety z gotowanych ziemniaków z dodatkiem sera żółtego i koperku, panierowane w jajku i bułce tartej to świetna alternatywna dla tradycyjnych kotletów i idealny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego obiadu. Prosto i pysznie! :)
Kotlety ziemniaczane




Kotlety ziemniaczane z serem żółtym i koperkiem - składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki suszonego koperku
  • 125 g sera żółtego
  • do panierowania: 2 jajka + bułka tarta
  • olej do smażenia



Kotlety ziemniaczane z serem żółtym i koperkiem - przepis:

  • Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Pozostaw do ostudzenia.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia.
  • Do ostudzonych ziemniaków dodaj jajka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cebulę, suszony koperek oraz sól i pieprz. Dodaj również ser żółty starty na średnich oczkach tarki. Dokładnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy uformuj okrągłe kotlety. Kotlety panieruj w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety ziemniaczane z serem żółtym i koperkiem

Kotlety ziemniaczane z serem żółtym i koperkiem

czwartek, października 21, 2021

Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami

Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami

Przepyszny gulasz z szynki wieprzowej z dużą ilością warzyw: papryki, marchewki, papryczki chili w sosie pomidorowym z dodatkiem wędzonego boczku, który nadaje potrawie wyjątkowego smaku i aromatu.
Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami


Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami - składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka zielona
  • 3 marchewki
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, majeranek, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
  • olej do smażenia

Składniki na zasmażkę:

  • 50 g masła
  • 2,5 łyżki mąki


Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami - przepis:

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w półplasterki papryczki chili, całość dopraw słodką papryką, oregano i majerankiem. Smaż przez 3 minuty. Na patelnię dodaj mięso. Smaż przez 15 minut. Teraz dodaj pokrojony w kostkę boczek i smaż przez kolejne 5 minut. 
  • Do dużego garnka przełóż zawartość patelni, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną w plasterki marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj również przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Całość zalej bulionem. Przykryj garnek pokrywką. Zawartość garnka doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę.
  • Przygotuj zasmażkę. Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, by pozbyć się grudek. Smaż przez 2 minuty. 
  • Zasmażkę przelej do garnka. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez kilka minut, do momentu zgęstnienia sosu.
  • Dopraw gulasz solą i pieprzem. 
Smacznego!
Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami

Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami


Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger