Chleb na drożdżach pszenno-żytni to prosty w przygotowaniu chleb na mące pszennej i mące żytniej z dodatkiem jogurtu naturalnego, który jest chrupiący, puszysty i pyszny.
Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym - składniki:
- 30 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka ciepłej wody
- 350 g mąki pszennej typ 550
- 200 g mąki żytniej
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka octu
Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do miski wsyp mąkę pszenną, żytnią, jogurt naturalny, sól, ocet i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Po upływie powyższego czasu przełóż wyrośnięte ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Krótko zagnieć. Uformuj podłużny bochenek.
- Chleb przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wierzch chleba obsyp mąką i ponacinaj nożem. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
- Na dno piekarnika wstaw naczynie wypełnione wodą. Następnie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Włóż chleb i piecz przez 55 minut.