środa, listopada 03, 2021

Kurczak pieczony na stojaku z warzywami + recenzja stojaka na kurczaka Switch Grid Enders

Kurczak pieczony na stojaku z warzywami + recenzja stojaka na kurczaka Switch Grid Enders

Kurczak pieczony na stojaku z warzywami to pomysł na pyszny, kolorowy i prosty w przygotowaniu obiad. Kurczak pieczony z warzywami przygotowany według poniższego przepisu jest wyjątkowo smaczny, soczysty i aromatyczny. 
Kurczak pieczony na stojaku z warzywami + recenzja stojaka na kurczaka Switch Grid Enders

Do przygotowania tego pysznego dania wykorzystałam stojak na kurczaka Switch Grid marki Enders. Niemiecka marka Enders to nowość na polskim rynku, której szeroki wybór produktów znajdziesz w sklepie Decofire. W ofercie można znaleźć, m.in. grille gazowe, jak również wysokiej jakości sprzęt oraz akcesoria do grillowania czy piknikowania.

Stojak na kurczaka wykonany jest ze stali nierdzewnej i wyposażony w uchwyty z emaliowanego żeliwa. Do brytfanny dołączono dokręcany kubeczek, na którego nadziewa się kurczaka. Kubeczek w każdej chwili można zdementować, zyskując tym samym praktyczną brytfannę. Całe naczynie ma średnicę 33 cm, dzięki czemu oprócz kurczaka, w misie można również umieścić dużą ilość warzyw, np. ziemniaki, cukinię, marchewkę czy paprykę. Niekwestionowaną zaletą przygotowywania kurczaka na stojaku Enders jest to, że mięso piecze się równomiernie, nie trzeba go obracać, dzięki czemu skórka jest chrupiąca i idealnie wypieczona z każdej strony. Warto dodać, że stojak jest przystosowany do wszystkich grilli gazowych Enders.

Kurczak pieczony na stojaku z warzywami + recenzja stojaka na kurczaka Switch Grid Enders

Kurczak pieczony na stojaku z warzywami - składniki:

  • 1 cały kurczak o wadze około 2 kg
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki cząbru
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki suszonego koperku
  • 0,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 0,5 szklanki oleju

Kurczak pieczony na stojaku z warzywami - pozostałe składniki:

  • 8 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 małe papryki
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 ząbków czosnku

Kurczak pieczony na stojaku z warzywami - przygotowanie:

  • Kurczaka oczyść i osusz.
  • Przygotuj marynatę. Do miseczki wsyp wszystkie przyprawy, wlej olej, wymieszaj.
  • Kurczaka dokładnie z każdej strony nasmaruj marynatą. Włóż na minimum 8 godzin do lodówki.
  • Przygotuj dodatki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w łódeczki. Paprykę pokrój w paski, a cukinię i marchewkę w plasterki. Do warzyw wlej olej, wsyp zioła prowansalskie, bazylię, oregano i sól. Dokładnie wymieszaj. 
  • Do kubeczka dołączonego do brytfanny wlej 3/4 szklanki zimnej wody, dodaj sól i ząbki czosnku. Kurczaka nadziej na stojak. Warzywa ułóż w brytfannie wokół kurczaka. 
  • Nadzianego na stojak kurczaka włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1,5 godziny. Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz kurczaka jeszcze przez 45 minut.
Smacznego!

Wpis powstał we współpracy ze sklepem internetowym Decofire.
Kurczak pieczony na stojaku z warzywami + recenzja stojaka na kurczaka Switch Grid Enders

Kurczak pieczony na stojaku z warzywami + recenzja stojaka na kurczaka Switch Grid Enders

Kurczak pieczony na stojaku z warzywami + recenzja stojaka na kurczaka Switch Grid Enders

Kurczak pieczony na stojaku z warzywami + recenzja stojaka na kurczaka Switch Grid Enders

poniedziałek, listopada 01, 2021

Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym

Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym

Chleb na drożdżach pszenno-żytni to prosty w przygotowaniu chleb na mące pszennej i mące żytniej z dodatkiem jogurtu naturalnego, który jest chrupiący, puszysty i pyszny.
Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym




Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym - składniki:

  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 350 g mąki pszennej typ 550
  • 200 g mąki żytniej
  • 100 g jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu

Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę pszenną, żytnią, jogurt naturalny, sól, ocet i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Po upływie powyższego czasu przełóż wyrośnięte ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Krótko zagnieć. Uformuj podłużny bochenek.
  • Chleb przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wierzch chleba obsyp mąką i ponacinaj nożem. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Na dno piekarnika wstaw naczynie wypełnione wodą. Następnie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Włóż chleb i piecz przez 55 minut. 
Smacznego!
Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym

Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym

Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym

Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym

 

niedziela, października 31, 2021

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą

Wyśmienita sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem, fetą, papryką, rzodkiewką, ogórkiem i pomidorem. Idealna na różne imprezy, ale też kolację, śniadanie czy lunch. Sałatka z kapusty pekińskiej z kurczakiem jest łatwa i szybka w przygotowaniu.
Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą



Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 mała kapusta pekińska (o wadze około 800 g)
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pomidory
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 ogórek długi
  • około 125 g sera feta
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, suszona natka pietruszki, suszony koperek, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą - przepis:

  • Filety oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw przyprawą gyros, włóż na 20 minut do lodówki. Po upływie tego czasu, na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka i smaż do zarumienienia.
  • Kapustę pekińską drobno pokrój. Paprykę i pomidora pokrój w kostkę, a rzodkiewkę i ogórka w półplasterki. 
  • Do miski dodaj kapustę, paprykę, pomidory, rzodkiewki, ogórka i kurczaka. Dodaj również oliwę z oliwek i przyprawy: sól, pieprz, suszony koperek, suszoną natkę pietruszki i zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszaj.
  • Fetę pokrój w kostkę. Ułóż na wierzchu sałatki. 
Smacznego!
Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą

sobota, października 30, 2021

Zupa drobiowa z ryżem

Zupa drobiowa z ryżem

Zupa drobiowa z ryżem i warzywami to świetny pomysł na ekspresowy, a zarazem pyszny i pożywny obiad, który posmakuje małym i dużym. :)
Zupa drobiowa z ryżem





Zupa drobiowa z ryżem - składniki:

  • 5 pałek z kurczaka
  • 2 szklanki ryżu
  • 450 g mrożonej włoszczyzny
  • 2,5 szklanki mleka 3,2%
  • 2 żółtka
  • pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól i pieprz, 3 ziarna pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe


Zupa drobiowa z ryżem - przepis:

  • Pałki z kurczaka zalej dwoma litrami wody, dodaj sól, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 45 minut.
  • Po upływie powyższego czasu z garnka wyjmij mięso. Do garnka dodaj ryż, gotuj 10 minut. Kolejno dodaj mrożoną włoszczyznę i gotuj 15 minut. 
  • Do garnka wlej 1,5 szklanki mleka. Do pozostałego mleka dodaj żółtka, zmiksuj. Mieszankę wlej do zupy, zagotuj. Zupę dopraw solą i pieprzem.
  • Do zupy dodaj mięso z kurczaka i posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!
Zupa drobiowa z ryżem

Zupa drobiowa z ryżem

piątek, października 29, 2021

Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie pomidorowym

Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie pomidorowym

Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie pomidorowym to sposób na szybki i pyszny obiad. Dodatkowym atutem tego przepisu jest to, że makaronu nie trzeba wcześniej gotować. Surowy makaron wystarczy dodać do naczynia żaroodpornego, następnie zalać przygotowanym sosem i zapiec w piekarniku. 
Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie pomidorowym


Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie pomidorowym - składniki:

  • 300 g makaronu
  • 300 g szynki 
  • 675 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 225 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej + 100 ml wody 
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, czosnek suszony, szczypta cukru 


Zapiekanka makaronowa z szynką - przepis:

  • Szynkę pokrój w kostkę. 
  • Do naczynia żaroodpornego wsyp nieugotowany makaron, dodaj szynkę, wymieszaj.
  • Do garnka wlej bulion, śmietanę kremówkę, dodaj przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Doprowadź do wrzenia.
  • W 100 ml wody rozmieszaj 2 łyżki mąki pszennej. Po zagotowaniu bulionu z dodatkami dodaj rozmieszaną mąkę. Dokładnie wymieszaj. Cały czas mieszając, gotuj zawartość garnka jeszcze przez 2 minuty. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. 
  • Przygotowanym sosem zalej makaron wymieszany z szynką. Wymieszaj. 
  • Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki. Wierzch zapiekanki oprósz startym serem żółtym.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. 

Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie pomidorowym

Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie pomidorowym

czwartek, października 28, 2021

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

Makaron z aromatycznymi pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem czosnku i miodu, mozzarellą oraz świeżymi listkami bazylii to przepyszne, proste i szybkie danie wegetariańskie, które kusi nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Idealne na błyskawiczny obiad! :)
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą



Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą - składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 125 g mozzarelli
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 3 minuty.
  • Na patelnię dodaj pomidorki koktajlowe i smaż tak długo, aż pomidory pękną i zaczną puszczać sok.
  • Dodaj miód, sól, pieprz, pieprz cayenne, wymieszaj. 
  • Dodaj odcedzony makaron, ponownie wymieszaj.
  • Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą podawaj z porwaną mozzarellą i świeżą bazylią.
Smacznego!
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

środa, października 27, 2021

Ciasteczka śmietankowe

Ciasteczka śmietankowe

Niezwykle delikatne, kruche, maślane ciasteczka z dodatkiem śmietany, które swą strukturą przypominają nieco ciasto francuskie.
Ciasteczka śmietankowe

Ciasteczka śmietankowe - składniki:

  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 125 g masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 żółtko z jajka rozmiar L
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • dodatkowo: 1 białko + 3 łyżki cukru


Ciasteczka śmietankowe - przepis:

  • Mąkę przesiej, dodaj posiekane masło, śmietanę, żółtko i aromat waniliowy. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. 
  • Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 2 godziny do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, na grubość około 3-4 mm. Foremkami wykrawaj ciasteczka, przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciastek posmaruj białkiem i oprósz cukrem.
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 17 minut. 
Smacznego!
Ciasteczka śmietankowe

Ciasteczka śmietankowe

Ciasteczka śmietankowe

Ciasteczka śmietankowe


Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger