Ciasto serowo-czekoladowe z wiśniami to wyjątkowo pyszne, wilgotne ciasto, które nie dość, że wspaniale pachnie i apetycznie wygląda, to dodatkowo jest proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto czekoladowe idealnie współgra z wiśniami i masą serową. Polecam!
Ciasto serowo-czekoladowe z wiśniami - składniki na ciasto:
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 50 g gorzkiej czekolady
Ciasto serowo-czekoladowe z wiśniami - składniki na masę serową:
- 1 jajko
- 0,5 szklanki cukru
- 250 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
- 125 g serka mascarpone
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek: 40 g)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
- 200 g wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu)
- cukier puder do oprószenia
Ciasto serowo-czekoladowe z wiśniami - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj ciasto czekoladowe. Jajka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlej mleko i olej, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao oraz czekoladę startą na średnich oczkach tarki. Zmiksuj na gładką i jednolitą masę.
- Przygotuj masę serową. Do miski wbij jajko i wsyp cukier. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Dodaj twaróg i serek mascarpone, krótko zmiksuj. Wsyp proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Ponownie krótko zmiksuj.
- Tortownicę o średnicy 18-20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto czekoladowe wykładaj naprzemiennie z masą serową - łyżka ciasta, łyżka sera, łyżka ciasta, łyżka sera, itd. Na wierzchu warstwy serowo-czekoladowej ułóż wiśnie. Wyszły mi trzy warstwy serowo-czekoladowe i trzy warstwy wiśni.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę i 10 minut.
- Wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.