środa, listopada 10, 2021

Ciasto serowo-czekoladowe z wiśniami

Ciasto serowo-czekoladowe z wiśniami

Ciasto serowo-czekoladowe z wiśniami to wyjątkowo pyszne, wilgotne ciasto, które nie dość, że wspaniale pachnie i apetycznie wygląda, to dodatkowo jest proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto czekoladowe idealnie współgra z wiśniami i masą serową. Polecam!
Ciasto serowo-czekoladowe z wiśniami


Ciasto serowo-czekoladowe z wiśniami - składniki na ciasto:

  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady

Ciasto serowo-czekoladowe z wiśniami - składniki na masę serową: 

  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cukru
  • 250 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek: 40 g)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:

  • 200 g wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu)
  • cukier puder do oprószenia


 

Ciasto serowo-czekoladowe z wiśniami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto czekoladowe. Jajka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlej mleko i olej, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao oraz czekoladę startą na średnich oczkach tarki. Zmiksuj na gładką i jednolitą masę.
  • Przygotuj masę serową. Do miski wbij jajko i wsyp cukier. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Dodaj twaróg i serek mascarpone, krótko zmiksuj. Wsyp proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Ponownie krótko zmiksuj. 
  • Tortownicę o średnicy 18-20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto czekoladowe wykładaj naprzemiennie z masą serową - łyżka ciasta, łyżka sera, łyżka ciasta, łyżka sera, itd. Na wierzchu warstwy serowo-czekoladowej ułóż wiśnie. Wyszły mi trzy warstwy serowo-czekoladowe i trzy warstwy wiśni. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę i 10 minut.
  • Wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto serowo-czekoladowe z wiśniami

Ciasto serowo-czekoladowe z wiśniami

Ciasto serowo-czekoladowe z wiśniami

wtorek, listopada 09, 2021

Roladki z tortilli z serkiem chrzanowym i łososiem

Roladki z tortilli z serkiem chrzanowym i łososiem

Roladki z tortilli z serkiem chrzanowym i łososiem wędzonym z dodatkiem sałaty i papryki to świetny pomysł na zdrową i pyszną przekąskę.
Roladki z tortilli z serkiem chrzanowym i łososiem


Roladki z tortilli z serkiem chrzanowym i łososiem - składniki:

  • 2 duże tortille
  • około 75 g serka chrzanowego (użyłam Twój Smak)
  • 2 duże liście sałaty
  • 100 g łososia wędzonego
  • 6 pasków papryki
  • sól i pieprz

Roladki z tortilli z serkiem chrzanowym i łososiem - przepis:

  • Każdą tortillę posmaruj równomiernie serkiem. Kolejno na tortilli ułóż pozostałe składniki, pozostawiając kawałek brzegu z jednej strony z samym serkiem. Składniki układaj w następującej kolejności: liść sałaty pozbawiony grubego nerwu, kolejno plasterki łososia i 3 paski czerwonej papryki. Całość dopraw solą i pieprzem.
  • Tortille zwijaj ściśle i ciasno w taki sposób, by zamknąć ją w miejscu, gdzie pozostawiliśmy kawałek brzegu z samym serkiem.
  • Każdą tortillę ściśle zawiń w folię spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki.
  • Po wyjęciu z lodówki, odwiń tortille z folii i każdą z nich pokrój na około 8-10 części.
Smacznego!
Roladki z tortilli z serkiem chrzanowym i łososiem

Roladki z tortilli z serkiem chrzanowym i łososiem

Roladki z tortilli z serkiem chrzanowym i łososiem

Roladki z tortilli z serkiem chrzanowym i łososiem

Roladki z tortilli z serkiem chrzanowym i łososiem

poniedziałek, listopada 08, 2021

Drożdżowe bułki maślane z czekoladą

Drożdżowe bułki maślane z czekoladą

Pyszne, puszyste, maślane bułki drożdżowe kryjące w swym wnętrzu czekoladę. Idealne na drugie śniadanie czy podwieczorek. Najlepiej smakują z kubkiem kakao lub filiżanką kawy. Polecam! :)
Drożdżowe bułki maślane z czekoladą




Drożdżowe bułki maślane z czekoladą - składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 20 g drożdży
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 80 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • około 20 kostek ulubionej czekolady
  • 1 jajko do posmarowania bułek

Pozostałe składniki:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki śmietany kremówki 30%

Drożdżowe bułki maślane z czekoladą - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru,  mleko i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj pozostały cukier, jajka, sól i wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto  przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, a następnie podziel na 8-10 kawałków. 
  • Każdy kawałek ciasta krótko wyrób i uformuj placek. Na środku każdego placka połóż dwie kostki czekolady. Dokładnie zlep brzegi, uformuj podłużną bułkę. 
  • Bułki przekładaj na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki układaj łączeniem do dołu.
  • Bułki przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. 
  • Przed pieczeniem posmaruj bułki rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do zarumienienia.
  • W kąpieli wodnej roztop czekoladę ze śmietanką. Przy pomocy rękawa cukierniczego udekoruj bułeczki.
Smacznego!
Drożdżowe bułki maślane z czekoladą

Drożdżowe bułki maślane z czekoladą

Drożdżowe bułki maślane z czekoladą




Źródło przepisu: instagram.com

niedziela, listopada 07, 2021

Ciasto góra lodowa

Ciasto góra lodowa

Ciasto góra lodowa to pyszne, efektowne i proste w przygotowaniu ciasto składające się z biszkoptu kakaowego, kremu budyniowego, biszkoptu i dwóch mlecznych kremów: waniliowego i czekoladowego.
Ciasto góra lodowa

Ciasto góra lodowa - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Ciasto góra lodowa - składniki na krem budyniowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2x40 g)
  • 2 żółtka 
  • 200 g miękkiego masła

Góra lodowa ciasto - składniki na polewę:

  • 200 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka w proszku + 1 czubata łyżka mleka w proszku
  • 1 łyżka kakao

Pozostałe składniki:

  • około 200 g biszkoptów

Ciasto góra lodowa - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania partiami dodawaj cukier i miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Wsyp mąkę przesianą z kakao i mąką ziemniaczaną, delikatnie wmieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto na biszkopt przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka.
  • Od razu po upieczeniu biszkopt upuść na zabezpieczoną podłogę z wysokości około 30 cm. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 2 szklanki mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka wsyp proszki budyniowe i dodaj żółtka. Zmiksuj na jednolitą masę. Mieszaninę wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń. Budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostudzenia.  Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj do masła budyń. Miksuj do czasu uzyskania jednolitego, gładkiego kremu. 
  • Biszkopt przekrój na dwa blaty. Jeden blat przełóż do formy, wyłóż połowę kremu. Przykryj drugim blatem biszkoptowym, wyłóż resztę kremu. Biszkopty przekrój na pół i ustaw na kremie, na sztorc, jeden obok drugiego.
  • Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść masło z cukrem i wodą. Do ciepłej masy wsyp 2 szklanki mleka w proszku i energicznie wymieszaj, by nie było grudek. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj 1 łyżkę mleka w proszku, do drugiej kakao. Dokładnie wymieszaj obie masy.
  • Biszkopty polej najpierw ciemną, a następnie jasną masą.
  • Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto góra lodowa

Ciasto góra lodowa

Ciasto góra lodowa

sobota, listopada 06, 2021

Szybka zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Szybka zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Pyszna, prosta i ekspresowa w przygotowaniu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, mieszanką warzyw mrożonych i sosem serowo-śmietanowym.
Szybka zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami


Szybka zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami - składniki:

  • 350 g makaronu
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
  • 1 duże opakowanie mieszanki warzyw mrożonych (700 g)
  • 350 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g żółtego sera 
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do gyrosa
  • olej do smażenia

Szybka zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i przyprawą do gyrosa. Wymieszaj i włóż na około 30 minut do lodówki. 
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka, smaż do zarumienienia.
  • Na patelnię wrzuć mieszankę warzywną. Smaż do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
  • Makaron wymieszaj z kurczakiem i warzywami.
  • Śmietankę wymieszaj z serem żółtym startym na średnich oczkach tarki.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Do naczynia przełóż makaron z kurczakiem i warzywami. Całość polej śmietanką wymieszaną z serem.
  • Zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!
Szybka zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Szybka zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Szybka zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami


piątek, listopada 05, 2021

Roladki schabowe z salami i mozzarellą

Roladki schabowe z salami i mozzarellą

Pyszne roladki schabowe kryjące w swym wnętrzu salami i mozzarellę, duszone w aromatycznym sosie pomidorowym.
Roladki schabowe z salami i mozzarellą




Roladki schabowe z salami i mozzarellą - składniki:

  • 4 duże plastry schabu
  • 125 g mozzarelli
  • 8 plastrów salami
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku 
  • mąka pszenna do obtoczenia roladek
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek, słodka papryka
  • olej do smażenia


Roladki schabowe z salami i mozzarellą - przepis:

  • Plastry schabu cienko rozbij. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Na każdy plaster mięsa ułóż 2 plasterki salami i kawałek mozzarelli. Posyp oregano i ściśle zwiń w roladkę. Każdą roladkę obtocz w mące pszennej.
  • Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż roladki z każdej strony. 
  • Do garnka wlej bulion. Zagotuj. Dodaj pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotuj przez 3 minuty. Sos pomidorowy zmiksuj blenderem. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: sól, pieprz, bazylię i tymianek. Wymieszaj. 
  • Do sosu włóż obsmażone roladki. Duś na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem przez około 45 minut. 
Smacznego!
Roladki schabowe z salami i mozzarellą

Roladki schabowe z salami i mozzarellą

Roladki schabowe z salami i mozzarellą

czwartek, listopada 04, 2021

Ciasto Malakoff

Ciasto Malakoff

Ciasto Malakoff to wyjątkowo smakowite ciasto bez pieczenia na biszkoptach nasączonych rumem i sokiem pomarańczowym z dodatkiem konfitury malinowej, aksamitnego kremu budyniowego i płatków migdałowych. Proste, efektowne i pyszne! :)
Ciasto Malakoff


Ciasto Malakoff - składniki na masę: 

  • 2 i 1/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 3 żółtka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4,5 łyżki mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka rumu

Pozostałe składniki:

  • 35 sztuk podłużnych biszkoptów
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 50 ml rumu
  • około 100 g konfitury malinowej
  • garść płatków migdałowych



Ciasto Malakoff - przepis:

  • W rondelku zagotuj 1,5 szklanki mleka. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe mleko, śmietanę kremówkę, dodaj żółtka, wsyp cukier i cukier waniliowy oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zmiksuj na gładką i jednolitą masę. Powstałą masę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń pozostaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Pod koniec miksowania dodaj sok cytryny, a następnie rum. Krótko zmiksuj.
  • Sok pomarańczowy wymieszaj z 50 ml rumu.
  • Płatki migdałowe upraż na suchej patelni.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na dnie formy ściśle poukładaj biszkopty. Przy użyciu pędzelka nasącz je połową ponczu. Na biszkoptach i w przestrzenie pomiędzy nimi nałóż małymi kleksami konfiturę. Wyłóż połowę kremu. Ułóż drugą warstwę biszkoptów, nasącz ponczem, wyłóż kleksy konfitury i pozostałą częścią kremu. Posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego!


Źródło przepisu: zjemto.blog
Ciasto Malakoff

Ciasto Malakoff

Ciasto Malakoff

Ciasto Malakoff



Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger