Puszyste, wilgotne, pyszne i aromatyczne, a przy tym ekspresowe i banalne w przygotowaniu ciasto czekoladowe z dodatkiem dżemu i polewą czekoladową.
Ciasto czekoladowe z dżemem - składniki:
- 220 g mąki pszennej
- 140 g cukru
- 1,5 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 duże jajka (rozmiar L)
- 1/3 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 5 łyżek ulubionego dżemu (użyłam dżemu z czarnych porzeczek)
Ciasto czekoladowe z dżemem - składniki na polewę czekoladową:
- 150 g śmietany kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- dodatkowo: garść wiórków kokosowych
Ciasto czekoladowe z dżemem - przygotowanie:
- W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao i sodę oczyszczoną.
- W drugiej misce rozkłóć jajka, dodaj olej, mleko i dżem. Wymieszaj.
- Suche składniki wsyp do mokrych. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Formę do pieczenia o wymiarach około 25x15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka.
- Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej śmietankę, dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Ustaw niewielką moc palnika i podgrzewaj mieszankę do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady i dokładnego połączenia się składników. Uważaj, by nie doprowadzić mieszanki do zagotowania. Polewę pozostaw do ostudzenia.
- Ostudzone ciasto polej polewą. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.