Miękkie i puszyste ciasto drożdżowe w połączeniu z wyśmienitym nadzieniem serowym przygotowanym na bazie niezmielonego sera w kostce i lukier cytrynowy... Brzmi pysznie, prawda? Zapraszam na zakręcone drożdżówki z serem. :)
Zakręcone drożdżówki z serem - składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 40 g roztopionego i ostudzonego masła
Zakręcone drożdżówki z serem - składniki na masę serową:
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 25 g miękkiego masła
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1,5 łyżki mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
Zakręcone drożdżówki z serem - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, mleko i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, cukier, jajko i wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- W międzyczasie przygotuj masę serową. Ser rozgnieć widelcem, dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy i masło. Dokładnie wymieszaj.
- Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 50x40 cm. Posmaruj masą serową.
- Następnie złóż do środka 1/3 dolnej części ciasta, lekko przyklep. Teraz złóż do środka pozostałą górną 1/3 ciasta.
- Powstały złożony prostokąt pokrój na 12 równych części.
- Każdą część ciasta przekręć w połowie, by powstała spirala.
- Bułki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- Po upływie powyższego czasu drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
- Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny. Ciasto polukruj po całkowitym ostudzeniu.