środa, listopada 17, 2021

Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami

Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami

Pyszne, lekkie ciasto na biszkopcie z aksamitną pianką kisielową, brzoskwiniami i galaretką. Polecam. :)
Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki na kisielową piankę:

  • 1 litr wody
  • 2 opakowania kisielu o smaku morelowym (bez cukru)
  • 6 łyżek cukru
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Pozostałe składniki:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 750 ml gorącej wody
  • 1 puszka brzoskwiń


Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami - przepis:

  • W pierwszej kolejności upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
  • Przygotuj kisielową piankę. Do rondelka wlej 750 ml wody. Dodaj cukier, doprowadź do wrzenia. W 250 ml wody rozmieszaj dwa proszki kisielowe. Mieszankę wlej na gotującą się wodę z cukrem, ugotuj gęsty kisiel. Zdejmij z palnika. Do gorącego kisielu wsyp dwie suche galaretki brzoskwiniowe i energicznie mieszaj, do momentu dokładnego rozpuszczenia się galaretek. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Pozostałe dwie galaretki rozpuść w 750 ml gorącej wody. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki, do lekkiego stężenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Ubitą śmietanę dodaj do zimnego kisielu, delikatnie wymieszaj łyżką. 
  • Do formy przełóż jeden blat biszkoptowy. Równomiernie wylej kisielową piankę, ułóż drugi blat biszkoptowy. 
  • Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki, ułóż na biszkopcie. Zalej tężejącą galaretką. Ciasto włóż na kilka minimum 6 godzin do lodówki.
Smacznego!

Źródło przepisu: smakinatalerzu.pl
Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami

Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami

Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami

wtorek, listopada 16, 2021

Placki jogurtowe z bananem

Placki jogurtowe z bananem

Placki jogurtowe z bananami są smaczne i szybkie w przygotowaniu. To idealny pomysł na śniadanie czy podwieczorek.
Placki jogurtowe z bananem



Placki jogurtowe z bananem - składniki:

  • 330 g jogurtu naturalnego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 3 banany
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 jajka
  • olej do smażenia


Placki jogurtowe z bananem - przepis:

  • Banany zmiksuj blenderem lub dobrze rozgnieć widelcem. 
  • Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Do miski wlej jogurt, wsyp mąkę, dodaj zmiksowane banany, cukier i żółtka. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Dodaj ubitą pianę. Delikatnie wmieszaj w ciasto.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Placki jogurtowe z bananem

poniedziałek, listopada 15, 2021

Zakręcone drożdżówki z serem

Zakręcone drożdżówki z serem

Miękkie i puszyste ciasto drożdżowe w połączeniu z wyśmienitym nadzieniem serowym przygotowanym na bazie niezmielonego sera w kostce i lukier cytrynowy... Brzmi pysznie, prawda? Zapraszam na zakręcone drożdżówki z serem. :)
Zakręcone drożdżówki z serem




Zakręcone drożdżówki z serem - składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 40 g roztopionego i ostudzonego masła

Zakręcone drożdżówki z serem - składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru 
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 25 g miękkiego masła

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 łyżki mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny


Zakręcone drożdżówki z serem - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru,  mleko i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, cukier, jajko i wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto  przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • W międzyczasie przygotuj masę serową. Ser rozgnieć widelcem, dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy i masło. Dokładnie wymieszaj.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 50x40 cm. Posmaruj masą serową. 
  • Następnie złóż do środka 1/3 dolnej części ciasta, lekko przyklep. Teraz złóż do środka pozostałą górną 1/3 ciasta.
  • Powstały złożony prostokąt pokrój na 12 równych części. 
  • Każdą część ciasta przekręć w połowie, by powstała spirala.
  • Bułki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. 
  • Po upływie powyższego czasu drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny. Ciasto polukruj po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!
Zakręcone drożdżówki z serem

niedziela, listopada 14, 2021

Ekspresowe ciasto czekoladowe z dżemem

Ekspresowe ciasto czekoladowe z dżemem

Puszyste, wilgotne, pyszne i aromatyczne, a przy tym ekspresowe i banalne w przygotowaniu ciasto czekoladowe z dodatkiem dżemu i polewą czekoladową.
Ekspresowe ciasto czekoladowe z dżemem


Ciasto czekoladowe z dżemem - składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 140 g cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka (rozmiar L)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 5 łyżek ulubionego dżemu (użyłam dżemu z czarnych porzeczek)

Ciasto czekoladowe z dżemem - składniki na polewę czekoladową:

  • 150 g śmietany kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • dodatkowo: garść wiórków kokosowych

Ciasto czekoladowe z dżemem - przygotowanie:

  • W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao i sodę oczyszczoną.
  • W drugiej misce rozkłóć jajka, dodaj olej, mleko i dżem. Wymieszaj. 
  • Suche składniki wsyp do mokrych. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Formę do pieczenia o wymiarach około 25x15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej śmietankę, dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Ustaw niewielką moc palnika i podgrzewaj mieszankę do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady i dokładnego połączenia się składników. Uważaj, by nie doprowadzić mieszanki do zagotowania. Polewę pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzone ciasto polej polewą. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi. 
Smacznego!
Ekspresowe ciasto czekoladowe z dżemem

Ekspresowe ciasto czekoladowe z dżemem


sobota, listopada 13, 2021

Kremowa zupa pomidorowa

Kremowa zupa pomidorowa

Przepis na kremową zupę pomidorową, którą przygotujesz w pół godziny. Aksamitna zupa pomidorowa to wyśmienite danie, na które z pewnością skuszą się nawet niejadki.
Kremowa zupa pomidorowa



Kremowa zupa pomidorowa - składniki:

  • 250 g mrożonej włoszczyzny
  • 2 łyżki masła
  • 700 ml passaty 
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, szczypta cukru

Kremowa zupa pomidorowa- przepis:

  • W garnku z grubym z dnem roztop masło. Wrzuć mrożoną włoszczyznę, smaż przez 7 minut.
  • Do garnka dodaj passatę, pomidory z puszki, bulion oraz wszystkie przyprawy. Zagotuj. Zmniejsz moc palnika, gotuj pod przykryciem przez 20 minut. 
  • Z garnka wyjmij liście laurowe i ziele angielskie. Zupę zmiksuj blenderem, a następnie przetrzyj przez sito, by było aksamitna i kremowa. 
  • Do zupy dodaj śmietankę, wymieszaj, ewentualnie dopraw do smaku.
  • Zupę podawaj z ulubionym makaronem.
Smacznego!
Kremowa zupa pomidorowa

Kremowa zupa pomidorowa


piątek, listopada 12, 2021

Kurczak w sosie pieczarkowo-brokułowym

Kurczak w sosie pieczarkowo-brokułowym

Szybki przepis na kurczaka w kremowym sosie pieczarkowym z brokułami.
Kurczak w sosie pieczarkowo-brokułowym




Kurczak w sosie pieczarkowo-brokułowym - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 300 g pieczarek 
  • 450 g mrożonego brokuła
  • 1 cebula
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 łyżki serka śmietankowego typu Almette
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, ulubiona przyprawa do kurczaka


Kurczak w sosie pieczarkowo-brokułowym - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dopraw solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do kurczaka. 
  • Na rozgrzany olej wrzuć kawałki kurczaka i smaż do zarumienienia.
  • Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki. Smaż przez 10 minut. Na patelnię wlej bulion. 
  • Na patelnię wrzuć brokuła podzielonego na mniejsze kawałki. Całość duś przez około 10 minut. Dodaj serek typu Almette. Wymieszaj. Wlej śmietanę kremówkę, ponownie wymieszaj. 
  • Do sosu przełóż podsmażone wcześniej filety. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut.
Smacznego!
Kurczak w sosie pieczarkowo-brokułowym

Kurczak w sosie pieczarkowo-brokułowym

czwartek, listopada 11, 2021

Kurczak w sosie cebulowym z parmezanem

Kurczak w sosie cebulowym z parmezanem

Kurczak z parmezanem w kremowym sosie cebulowym z dodatkiem sera żółtego to świetny pomysł na ekspresowy i aromatyczny obiad. :) 
Kurczak w sosie cebulowym z parmezanem



Kurczak w sosie cebulowym z parmezanem - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
  • około 2 łyżek mąki
  • 30 g parmezanu
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 125 sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
  • około 50 g masła

Kurczak w sosie cebulowym z parmezanem - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dopraw z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. 
  • Mąkę wymieszaj z parmezanem. W powstałej mieszance obtocz filety z piersi kurczaka. 
  • Na patelni rozgrzej masło. Na rozgrzanym maśle obsmaż filety z obu stron, do zarumienienia. 
  • Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż jeszcze przez 3 minuty. 
  • Na patelnię wlej bulion, dodaj śmietankę i starty na średnich oczkach tarki ser żółty. Wymieszaj, gotuj do momentu roztopienia się sera i dokładnego połączenia się składników. Dopraw solą i pieprzem.
  • Do sosu dodaj mięso. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 15-20 minut.
Smacznego!
Kurczak w sosie cebulowym z parmezanem
Kurczak w sosie cebulowym z parmezanem

Kurczak w sosie cebulowym z parmezanem

Kurczak w sosie cebulowym z parmezanem



Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger