Pyszne, lekkie ciasto na biszkopcie z aksamitną pianką kisielową, brzoskwiniami i galaretką. Polecam. :)
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki na kisielową piankę:
- 1 litr wody
- 2 opakowania kisielu o smaku morelowym (bez cukru)
- 6 łyżek cukru
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Pozostałe składniki:
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 750 ml gorącej wody
- 1 puszka brzoskwiń
Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami - przepis:
- W pierwszej kolejności upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
- Przygotuj kisielową piankę. Do rondelka wlej 750 ml wody. Dodaj cukier, doprowadź do wrzenia. W 250 ml wody rozmieszaj dwa proszki kisielowe. Mieszankę wlej na gotującą się wodę z cukrem, ugotuj gęsty kisiel. Zdejmij z palnika. Do gorącego kisielu wsyp dwie suche galaretki brzoskwiniowe i energicznie mieszaj, do momentu dokładnego rozpuszczenia się galaretek. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Pozostałe dwie galaretki rozpuść w 750 ml gorącej wody. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki, do lekkiego stężenia.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Ubitą śmietanę dodaj do zimnego kisielu, delikatnie wymieszaj łyżką.
- Do formy przełóż jeden blat biszkoptowy. Równomiernie wylej kisielową piankę, ułóż drugi blat biszkoptowy.
- Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki, ułóż na biszkopcie. Zalej tężejącą galaretką. Ciasto włóż na kilka minimum 6 godzin do lodówki.
Smacznego!