piątek, listopada 19, 2021

Czosndogi

Czosndogi

Czosndog to połączenie hot-doga z bagietką czosnkową. Z dodatkiem mozzarelli, świeżych warzyw i sosem miodowym smakuje naprawdę wyśmienicie. Warto wypróbować! :)
Czosndogi


Czosndogi - składniki:

  • 3 bułki czosnkowe
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4-5 parówek
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 3 łyżeczki musztardy

Składniki na sos:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz


Czosndogi - przepis:

  • Pomidora, ogórka i cebulę pokrój w drobną kostkę. Do warzyw dodaj składniki na sos, czyli olej, ocet, miód oraz sól i pieprz. 
  • Bułki czosnkowe przekrój na pół, ale w taki sposób, by całkowicie ich nie rozkroić. Środek każdej bułki posmaruj musztardą, wyłóż część sera, kolejno parówki i ponownie ser. 
  • Bułki czosnkowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. 
  • Po upieczeniu, na wierzchu bułki, ułóż wcześniej przygotowane warzywa. Całość polej ketchupem lub innym ulubionym sosem. 
Smacznego!
Czosndogi

Czosndogi

Czosndogi


czwartek, listopada 18, 2021

Makaron ze szpinakiem i fasolką szparagową w sosie z serków topionych

Makaron ze szpinakiem i fasolką szparagową w sosie z serków topionych

Makaron ze szpinakiem i fasolką szparagową w kremowym sosie z serków topionych to proste i szybkie, a przy tym wyjątkowo pyszne, bezmięsne danie obiadowe. :)
Makaron ze szpinakiem i fasolką szparagową w sosie z serków topionych





Makaron ze szpinakiem i fasolką szparagową - składniki:

  • 300 g makaronu
  • 4 ząbki czosnku
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 225 mrożonej fasolki szparagowej
  • 100 g serka topionego gouda lub ementaler
  • 100 g śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie

Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzej masło, wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 3 minuty. 
  • Na patelnię dodaj szpinak i fasolkę szparagową, przykryj pokrywką i smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut - do momentu rozmrożenia się warzyw. 
  • Na patelnię dodaj serek topiony i śmietanę. Wymieszaj i gotuj przez około 5 minut. Makaron dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i ziołami prowansalskimi. 
Smacznego!
Makaron ze szpinakiem i fasolką szparagową w sosie z serków topionych


środa, listopada 17, 2021

Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami

Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami

Pyszne, lekkie ciasto na biszkopcie z aksamitną pianką kisielową, brzoskwiniami i galaretką. Polecam. :)
Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki na kisielową piankę:

  • 1 litr wody
  • 2 opakowania kisielu o smaku morelowym (bez cukru)
  • 6 łyżek cukru
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Pozostałe składniki:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 750 ml gorącej wody
  • 1 puszka brzoskwiń


Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami - przepis:

  • W pierwszej kolejności upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
  • Przygotuj kisielową piankę. Do rondelka wlej 750 ml wody. Dodaj cukier, doprowadź do wrzenia. W 250 ml wody rozmieszaj dwa proszki kisielowe. Mieszankę wlej na gotującą się wodę z cukrem, ugotuj gęsty kisiel. Zdejmij z palnika. Do gorącego kisielu wsyp dwie suche galaretki brzoskwiniowe i energicznie mieszaj, do momentu dokładnego rozpuszczenia się galaretek. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Pozostałe dwie galaretki rozpuść w 750 ml gorącej wody. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki, do lekkiego stężenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Ubitą śmietanę dodaj do zimnego kisielu, delikatnie wymieszaj łyżką. 
  • Do formy przełóż jeden blat biszkoptowy. Równomiernie wylej kisielową piankę, ułóż drugi blat biszkoptowy. 
  • Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki, ułóż na biszkopcie. Zalej tężejącą galaretką. Ciasto włóż na kilka minimum 6 godzin do lodówki.
Smacznego!

Źródło przepisu: smakinatalerzu.pl
Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami

Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami

Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami

wtorek, listopada 16, 2021

Placki jogurtowe z bananem

Placki jogurtowe z bananem

Placki jogurtowe z bananami są smaczne i szybkie w przygotowaniu. To idealny pomysł na śniadanie czy podwieczorek.
Placki jogurtowe z bananem



Placki jogurtowe z bananem - składniki:

  • 330 g jogurtu naturalnego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 3 banany
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 jajka
  • olej do smażenia


Placki jogurtowe z bananem - przepis:

  • Banany zmiksuj blenderem lub dobrze rozgnieć widelcem. 
  • Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Do miski wlej jogurt, wsyp mąkę, dodaj zmiksowane banany, cukier i żółtka. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Dodaj ubitą pianę. Delikatnie wmieszaj w ciasto.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Placki jogurtowe z bananem

poniedziałek, listopada 15, 2021

Zakręcone drożdżówki z serem

Zakręcone drożdżówki z serem

Miękkie i puszyste ciasto drożdżowe w połączeniu z wyśmienitym nadzieniem serowym przygotowanym na bazie niezmielonego sera w kostce i lukier cytrynowy... Brzmi pysznie, prawda? Zapraszam na zakręcone drożdżówki z serem. :)
Zakręcone drożdżówki z serem




Zakręcone drożdżówki z serem - składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 40 g roztopionego i ostudzonego masła

Zakręcone drożdżówki z serem - składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru 
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 25 g miękkiego masła

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 łyżki mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny


Zakręcone drożdżówki z serem - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru,  mleko i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, cukier, jajko i wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto  przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • W międzyczasie przygotuj masę serową. Ser rozgnieć widelcem, dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy i masło. Dokładnie wymieszaj.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 50x40 cm. Posmaruj masą serową. 
  • Następnie złóż do środka 1/3 dolnej części ciasta, lekko przyklep. Teraz złóż do środka pozostałą górną 1/3 ciasta.
  • Powstały złożony prostokąt pokrój na 12 równych części. 
  • Każdą część ciasta przekręć w połowie, by powstała spirala.
  • Bułki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. 
  • Po upływie powyższego czasu drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny. Ciasto polukruj po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!
Zakręcone drożdżówki z serem

niedziela, listopada 14, 2021

Ekspresowe ciasto czekoladowe z dżemem

Ekspresowe ciasto czekoladowe z dżemem

Puszyste, wilgotne, pyszne i aromatyczne, a przy tym ekspresowe i banalne w przygotowaniu ciasto czekoladowe z dodatkiem dżemu i polewą czekoladową.
Ekspresowe ciasto czekoladowe z dżemem


Ciasto czekoladowe z dżemem - składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 140 g cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka (rozmiar L)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 5 łyżek ulubionego dżemu (użyłam dżemu z czarnych porzeczek)

Ciasto czekoladowe z dżemem - składniki na polewę czekoladową:

  • 150 g śmietany kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • dodatkowo: garść wiórków kokosowych

Ciasto czekoladowe z dżemem - przygotowanie:

  • W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao i sodę oczyszczoną.
  • W drugiej misce rozkłóć jajka, dodaj olej, mleko i dżem. Wymieszaj. 
  • Suche składniki wsyp do mokrych. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Formę do pieczenia o wymiarach około 25x15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej śmietankę, dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Ustaw niewielką moc palnika i podgrzewaj mieszankę do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady i dokładnego połączenia się składników. Uważaj, by nie doprowadzić mieszanki do zagotowania. Polewę pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzone ciasto polej polewą. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi. 
Smacznego!
Ekspresowe ciasto czekoladowe z dżemem

Ekspresowe ciasto czekoladowe z dżemem


sobota, listopada 13, 2021

Kremowa zupa pomidorowa

Kremowa zupa pomidorowa

Przepis na kremową zupę pomidorową, którą przygotujesz w pół godziny. Aksamitna zupa pomidorowa to wyśmienite danie, na które z pewnością skuszą się nawet niejadki.
Kremowa zupa pomidorowa



Kremowa zupa pomidorowa - składniki:

  • 250 g mrożonej włoszczyzny
  • 2 łyżki masła
  • 700 ml passaty 
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, szczypta cukru

Kremowa zupa pomidorowa- przepis:

  • W garnku z grubym z dnem roztop masło. Wrzuć mrożoną włoszczyznę, smaż przez 7 minut.
  • Do garnka dodaj passatę, pomidory z puszki, bulion oraz wszystkie przyprawy. Zagotuj. Zmniejsz moc palnika, gotuj pod przykryciem przez 20 minut. 
  • Z garnka wyjmij liście laurowe i ziele angielskie. Zupę zmiksuj blenderem, a następnie przetrzyj przez sito, by było aksamitna i kremowa. 
  • Do zupy dodaj śmietankę, wymieszaj, ewentualnie dopraw do smaku.
  • Zupę podawaj z ulubionym makaronem.
Smacznego!
Kremowa zupa pomidorowa

Kremowa zupa pomidorowa


Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger