Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym, obłożona cebulą, to doskonały pomysł na rodzinny pomysł. Wypróbuj najlepszy przepis na karkówkę zapiekaną w sosie pomidorowym i ciesz się smakiem miękkiego, kruchego i aromatycznego mięsa.
Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym - składniki:
- 1,5 kg karkówki
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 200 g śmietany 18%
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki cukru
- 5 ząbków czosnku
- 2 cebule do obłożenia mięsa
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, zioła prowansalskie
- dodatkowo: mąka pszenna do obtoczenia mięsa + olej do smażenia
Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym - przepis:
- Mięso pokrój w dość cienkie plastry. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Obtocz w mące. Na rozgrzanym oleju obsmaż kawałki mięsa.
- Przygotuj sos. Do garnka wlej bulion, dodaj przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, śmietanę i 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej. Dodaj cukier i ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki. Ponownie wymieszaj. Zagotuj zawartość garnka.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż obsmażone plastry mięsa. Na mięsie ułóż cebulę pokrojoną w piórka. Całość zalej sosem.
- Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 15 minut.