Niesamowicie pyszne, miękkie, puszyste i rozpływające się w ustach pierniczki oblane czekoladą, którymi warto ozdobić swój świąteczny, bożonarodzeniowy stół. Bardzo polecam!
Pierniczki jak alpejskie - składniki:
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g miodu
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka mielonych goździków (z lekką górką)
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
- 120 g masła
- 100 g śmietany 18%
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 białka
- 4 żółtka
- 500 g mąki pszennej tortowej
Pierniczki jak alpejskie - składniki na polewę czekoladową:
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 g mlecznej czekolady
Pierniczki jak alpejskie - przepis:
- Do rondelka dodaj cukier, miód, kakao, goździki, imbir i pieprz. Zawartość rondelka podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu rozpuszczenia się cukru i połączenia składników. Rondelek zdejmij z kuchenki, dodaj masło, poczekaj, aż się roztopi w masie. Masę pozostaw do ostudzenia.
- W miseczce wymieszaj śmietanę z sodą oczyszczoną. Wymieszaj. Odłóż na bok.
- Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj.
- Do miski wsyp mąkę. W mąkę delikatnie, przy pomocy szpatułki, wmieszaj masę jajeczną. Kolejno dodaj ostudzoną, wcześniej przygotowaną mieszankę z miodem. Wymieszaj. Dodaj śmietanę z sodą. Z całości składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 16 godzin.
- Po upływie powyższego czasu podziel ciasto na 4 części. Każdą część podsyp mąką i rozwałkuj na placek o grubości około 4-5 mm. Wykrawaj dowolne wzory przy pomocy foremek.
- Blachę do pieczenia z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Pierniczki przekładaj na blachę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 12 minut.
- Po ostudzeniu udekoruj pierniczki polewą czekoladową. Śmietankę podgrzej w rondelku, ale uważaj, by nie doprowadzić jej do wrzenia. Do rondelka wrzuć połamane czekolady. Zdejmij z ognia i energicznie mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej konsystencji. Każdego pierniczka maczaj w czekoladzie, a następnie odkładaj na kratkę. Pozostaw do zastygnięcia. Z podanej ilości polewy czekoladowej udekorowałam około połowy pierniczków. Jeśli wszystkie pierniczki chcesz udekorować czekoladą zrób polewę z podwójnego przepisu.
Smacznego!