Aromatyczna, soczysta pierś z kurczaka marynowana w ziołach prowansalskich, słodkiej i ostrej papryce oraz soku z cytryny, pieczona w rękawie to świetny pomysł na domową, pyszną wędlinę.
Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- szczypta ostrej papryki
- sok wyciśnięty z połowy małej cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz.
- Do miseczki dodaj wszystkie przyprawy, wyciśnięty sok z cytryny i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj.
- Powstałą marynatą dokładnie, z każdej strony, natrzyj filety. Zamarynowane mięso wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
- Po upływie powyższego czasu mięso przełóż do foliowego rękawa do pieczenia. Rękaw dobrze zawiąż i przełóż do naczynia żaroodpornego. Filety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia możesz rozciąć rękaw, by mięso ładnie się przyrumieniło.