Wyśmienite, zdrowe, idealne na śniadanie placuszki z kaszą jaglaną, jabłkiem i bananem. Polecam! :)
Placki bananowo-jabłkowe z kaszą jaglaną - składniki:
- 125 g kaszy jaglanej
- 500 ml mleka
- 16 g cukru waniliowego
- 2 banany
- 4 jajka rozmiar M
- 6 łyżek mąki pszennej tortowej
- 2 małe jabłka
- olej do smażenia
- opcjonalnie: cukier puder do oprószenia placków
Bananowo-jabłkowe placki z kaszą jaglaną - przepis:
- W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jaglaną. Odmierzoną kaszę wsyp na sitko z drobnymi oczkami i przepłucz gorącą wodą. W garnku zagotuj mleko. Na gotujące się mleko wrzuć kaszę jaglaną, dodaj cukier waniliowy, i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut - do całkowitego odparowania płynu. Kaszę pozostaw do ostudzenia. Do kaszy dodaj obrane banany. Całość zmiksuj przy pomocy blendera.
- Do kaszy dodaj jajka i mąkę, zmiksuj. Dodaj obrane i starte na dużych oczkach tarki jabłka, wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.