poniedziałek, grudnia 06, 2021

Bananowo-jabłkowe placki z kaszą jaglaną

Bananowo-jabłkowe placki z kaszą jaglaną

Wyśmienite, zdrowe, idealne na śniadanie placuszki z kaszą jaglaną, jabłkiem i bananem. Polecam! :)
Bananowo-jabłkowe placki z kaszą jaglaną



Placki bananowo-jabłkowe z kaszą jaglaną - składniki:

  • 125 g kaszy jaglanej
  • 500 ml mleka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 banany
  • 4 jajka rozmiar M
  • 6 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 2 małe jabłka
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: cukier puder do oprószenia placków

Bananowo-jabłkowe placki z kaszą jaglaną - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jaglaną. Odmierzoną kaszę wsyp na sitko z drobnymi oczkami i przepłucz gorącą wodą. W garnku zagotuj mleko. Na gotujące się mleko wrzuć kaszę jaglaną, dodaj cukier waniliowy, i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut - do całkowitego odparowania płynu. Kaszę pozostaw do ostudzenia. Do kaszy dodaj obrane banany. Całość zmiksuj przy pomocy blendera.
  • Do kaszy dodaj jajka i mąkę, zmiksuj. Dodaj obrane i starte na dużych oczkach tarki jabłka, wymieszaj. 
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Bananowo-jabłkowe placki z kaszą jaglaną


niedziela, grudnia 05, 2021

Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście

Niesamowicie pyszny, świąteczny makowiec na kruchym cieście wzbogacony o piankę bezową i migdałową kruszonkę. Tego wypieku nie może zabraknąć na Twoim wigilijnym stole! 
Makowiec na kruchym cieście


Makowiec na kruchym cieście - składniki na kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka jaj, rozmiar L

Makowiec na kruchym cieście - składniki na masę makową:

  • 100 g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 850 g masy makowej z puszki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100 g orzechów włoskich

Makowiec na kruchym cieście - składniki na piankę bezową: 

  • 5 białek 
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek: 40 g)

Świąteczny makowiec na kruchym cieście - składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki krupczatki
  • 60 g mielonych migdałów
  • 60 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 100 g masła

Makowiec na kruchym cieście - przepis:

  • Przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz żółtka jaj. Z powstałych składników zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 1 godzinę. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep schłodzonym ciasto. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, mąkę krupczatkę, mielone migdały, cukier, żółtko i posiekane na mniejsze kawałki masło. Zagnieć kruszonkę, włóż do lodówki na czas przygotowania masy makowej i pianki bezowej.
  • Przygotuj masę makową. Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj masę makową, jajko, żółtka i drobno posiekane orzechy włoskie. Krótko zmiksuj. Masę makową wyłóż na podpieczony kruchy spód.
  • Przygotuj piankę bezową. Białka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Cały czas miksuj, do momentu uzyskania gęstej, lśniącej piany. Teraz dodaj proszek budyniowy, delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki. Pianę wyłóż na masę makową.
  • Kruszonkę wyjmij z lodówki, posyp nią pianę z białek. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 55 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia przykryj wierzch ciasta folią aluminiową, by nie przypalić kruszonki. 
  • Po upieczeniu pozostaw ciasto na 15 minut w uchylonym piekarniku, a następnie odstaw w chłodne miejsce i pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Ostudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście



sobota, grudnia 04, 2021

Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie

Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie

Aromatyczna, soczysta pierś z kurczaka marynowana w ziołach prowansalskich, słodkiej i ostrej papryce oraz soku z cytryny, pieczona w rękawie to świetny pomysł na domową, pyszną wędlinę. 
Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie




Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta ostrej papryki
  • sok wyciśnięty z połowy małej cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek


Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz.
  • Do miseczki dodaj wszystkie przyprawy, wyciśnięty sok z cytryny i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj.
  • Powstałą marynatą dokładnie, z każdej strony, natrzyj filety. Zamarynowane mięso wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Po upływie powyższego czasu mięso przełóż do foliowego rękawa do pieczenia. Rękaw dobrze zawiąż i przełóż do naczynia żaroodpornego. Filety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia możesz rozciąć rękaw, by mięso ładnie się przyrumieniło.
Smacznego!
Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie

Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie

piątek, grudnia 03, 2021

Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem

Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem

Przepis na sałatkę warstwową przygotowaną na bazie brokułów, pomidorków koktajlowych, czerwonej papryki i kukurydzy z dodatkiem sosu czosnkowego. Prosto i bardzo pysznie! :)
Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem

Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem - składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 3 łyżki cukru
  • 4 jajka
  • 1 czerwona papryka
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 200 g)
  • sól i pieprz

Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem - składniki na sos czosnkowy:

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem - przepis:

  • Cebulę drobno posiekaj, posyp cukrem i odstaw na bok na około 30 minut.
  • Ugotuj brokuła. Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  • Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki.
  • Paprykę pokrój w kostkę, pomidorki przekrój na połówki.
  • Kukurydzę odsącz z zalewy. 
  • Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj jogurt, majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawy, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut do lodówki, by sos się przegryzł.
  • Na dno przezroczystej miski wyłóż odsączoną cebulę, kilka różyczek brokułu, 3/4 pomidorków koktajlowych i jajka. Dopraw solą i pieprzem. Na jajka wyłóż paprykę, kukurydzę, pozostałe różyczki brokuła i pozostałe połówki pomidora.
  • Sałatkę polej sosem czosnkowym bezpośrednio przed podaniem.
Smacznego!
Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem

Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem

czwartek, grudnia 02, 2021

Pierniczki jak alpejskie

Pierniczki jak alpejskie

Niesamowicie pyszne, miękkie, puszyste i rozpływające się w ustach pierniczki oblane czekoladą, którymi warto ozdobić swój świąteczny, bożonarodzeniowy stół. Bardzo polecam!
Pierniczki jak alpejskie



Pierniczki jak alpejskie - składniki:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka mielonych goździków (z lekką górką)
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 120 g masła
  • 100 g śmietany 18%
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 białka
  • 4 żółtka
  • 500 g mąki pszennej tortowej

Pierniczki jak alpejskie - składniki na polewę czekoladową:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 g mlecznej czekolady 


Pierniczki jak alpejskie - przepis:

  • Do rondelka dodaj cukier, miód, kakao, goździki, imbir i pieprz. Zawartość rondelka podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu rozpuszczenia się cukru i połączenia składników. Rondelek zdejmij z kuchenki, dodaj masło, poczekaj, aż się roztopi w masie. Masę pozostaw do ostudzenia.
  • W miseczce wymieszaj śmietanę z sodą oczyszczoną. Wymieszaj. Odłóż na bok.
  • Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. 
  • Do miski wsyp mąkę. W mąkę delikatnie, przy pomocy szpatułki, wmieszaj masę jajeczną. Kolejno dodaj ostudzoną, wcześniej przygotowaną mieszankę z miodem. Wymieszaj. Dodaj śmietanę z sodą. Z całości składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 16 godzin. 
  • Po upływie powyższego czasu podziel ciasto na 4 części. Każdą część podsyp mąką i rozwałkuj na placek o grubości około 4-5 mm. Wykrawaj dowolne wzory przy pomocy foremek. 
  • Blachę do pieczenia z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Pierniczki przekładaj na blachę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 12 minut.
  • Po ostudzeniu udekoruj pierniczki polewą czekoladową. Śmietankę podgrzej w rondelku, ale uważaj, by nie doprowadzić jej do wrzenia. Do rondelka wrzuć połamane czekolady. Zdejmij z ognia i energicznie mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej konsystencji. Każdego pierniczka maczaj w czekoladzie, a następnie odkładaj na kratkę. Pozostaw do zastygnięcia. Z podanej ilości polewy czekoladowej udekorowałam około połowy pierniczków. Jeśli wszystkie pierniczki chcesz udekorować czekoladą zrób polewę z podwójnego  przepisu.
Smacznego!

Źródło przepisu: aniagotuje.pl
Pierniczki jak alpejskie

Pierniczki jak alpejskie

Pierniczki jak alpejskie

Pierniczki jak alpejskie

Pierniczki jak alpejskie

poniedziałek, listopada 29, 2021

Wytrawne bułeczki z suszonymi pomidorami

Wytrawne bułeczki z suszonymi pomidorami

Wyśmienite, wytrawne bułeczki drożdżowe z dodatkiem masła, suszonych pomidorów, sera żółtego oraz ziół: oregano i bazylii. Polecam, są pyszne!
Wytrawne bułeczki z suszonymi pomidorami



Wytrawne bułeczki drożdżowe z suszonymi pomidorami - składniki na rozczyn:

  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka

Wytrawne bułeczki z suszonymi pomidorami - pozostałe składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki maślanki w temperaturze pokojowej
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soli

Bułki z suszonymi pomidorami - pozostałe składniki:

  • 150 g sera żółtego
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżka oregano
  • 6 połówek pomidorów suszonych w oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • mleko do posmarowania bułeczek
  • bazylia do posypania bułeczek


Wytrawne bułeczki drożdżowe z suszonymi pomidorami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj drożdżowy rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, mąkę i ciepłe mleko. Mieszaj do czasu rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 minut.
  • Do miski wsyp mąkę, wlej maślankę, olej, wsyp sól oraz dodaj rozczyn drożdżowy. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.
  • Wyrośnięte ciasto krótko wyrób i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 40x30 cm.
  • Do miękkiego masła dodaj pokrojone w kosteczkę suszone pomidory, oregano i sól. Dokładnie wymieszaj.
  • Rozwałkowane ciasto równomiernie posmaruj masłem z dodatkami i posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki. 
  • Całość zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokrój na około 3-centymetrowe kawałki. 
  • Bułki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Bezpośrednio przed pieczeniem posmaruj bułeczki mlekiem a ich wierzch posyp bazylią.
  • Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!

niedziela, listopada 28, 2021

Ciasto Michałek

Ciasto Michałek

Wyśmienite, przekładane ciasto, które zachwyca swym wyglądem i smakiem. Ciasto Michałek to połączenie wilgotnego ciasta czekoladowego z kremem przygotowanym na bazie mascarpone z dodatkiem kawy i cukierków Michałków oraz kremem śmietankowym. W cieście można również wyczuć dżem wiśniowy, który idealnie balansuje jego słodycz. Całość dopełnia gorzka czekolada i podprażone orzechy laskowe. To najlepsze ciasto na nadchodzące święta, jak i wszelkiego rodzaju uroczystości i imprezy. Bardzo polecam! 
Ciasto Michałek




Ciasto Michałek - składniki na ciasto:

  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jajek + 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Ciasto Michałek - składniki na krem z cukierkami Michałki:

  • 500 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g cukierków Michałki
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Ciasto Michałek - składniki na masę śmietankową:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Pozostałe składniki:

  • około 300 g dżemu wiśniowego
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g posiekanych, podpieczonych orzechów laskowych bez skórki

Ciasto Michałek - przepis:

  • Do rondelka dodaj cukier i kakao, wlej olej i wodę. Mieszankę zagotuj, następnie zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Pozostałe składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Kolejno dodawaj po jednym żółtku, po każdym dodaniu, zmiksuj masę. Do masy jajecznej, powoli, cienkim strumieniem wlej wcześniej przygotowaną mieszankę i krótko zmiksuj na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. 
  • Kolejno dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Składniki delikatnie wymieszaj szpatułką, by dobrze się ze sobą połączyły.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj masę z cukierkami Michałki. Kawę rozpuszczalną rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody. Do misy miksera przełóż serek mascarpone i śmietankę. Zmiksuj na gęsty krem. Pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder. Dodaj kawę, wymieszaj szpatułką. Do masy dodaj cukierki Michałki starte na dużych oczkach tarki. Wymieszaj szpatułką.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, krótko zmiksuj. 
  • Złóż ciasto. Całkowicie ostudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Pierwszy blat przełóż do formy. Blat posmaruj dżemem. Wyłóż krem z Michałkami, równomiernie rozsmaruj, przykryj drugim blatem ciasta. Wyłóż krem śmietankowy, wyrównaj. Wierzch udekoruj czekoladą startą na dużych oczkach tarki i posiekanymi orzechami laskowymi.
  • Ciasto włóż na minimum 8 godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Michałek

Ciasto Michałek

Ciasto Michałek

Ciasto Michałek

Ciasto Michałek




Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger