Wyśmienite, miękkie, puchate, mocno mleczne bułki drożdżowe, skrywające w swym wnętrzu budyń kokosowy, który idealnie współgra z puszystym ciastem drożdżowym. Zachęcam do pieczenia. :)
Drożdżówki z budyniem kokosowym - składniki na ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 380 ml ciepłego mleka
- 5 łyżek cukru
- 20 g drożdży
- 50 g roztopionego i ostudzonego masła
- szczypta soli
Drożdżówki z budyniem kokosowym - składniki na nadzienie budyniowe:
- 550 ml mleka
- 2 opakowania budyniu kokosowego (proszek: 2 x 40 g)
- 3 łyżki cukru
Bułeczki drożdżowe z kruszonką i budyniem kokosowym - składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki
- 75 g masła
- 75 g cukru
Bułki drożdżowe z budyniem kokosowym - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, 250 ml mleka i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do dużej miski przesiej pozostałą mąkę, dodaj pozostały cukier, sól i wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Ugotuj budyń. W rondelku zagotuj 400 ml mleka z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie rozmieszaj proszki budyniowe. Mieszankę wlej na gotujące się się mleko i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Wierzch budyniu przykryj folią spożywczą, pozostaw do ostudzenia.
- Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier, dodaj również posiekane na mniejsze kawałki masło. Zagnieć kruszonkę, włóż do lodówki.
- Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, a następnie podziel na 12 kawałków.
- Każdy kawałek ciasta krótko wyrób i uformuj placek. Na środku każdego placka połóż dwie łyżeczki ostudzonego budyniu. Dokładnie zlep brzegi, uformuj podłużną bułkę.
- Bułki przekładaj na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki układaj łączeniem do dołu.
- Bułki przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
- Przed pieczeniem posmaruj bułki ciepłym mlekiem i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 18 minut - do zarumienienia.