Makowa Panienka to przepyszne, świąteczne ciasto przekładane składające się z dwóch blatów makowo-kokosowych, dżemu wiśniowego, aksamitnego, puszystego kremu na bazie śmietany kremówki, mascarpone i białej czekolady oraz posypki kokosowej. Obok tego ciasta nie sposób przejść obojętnie. Jest wyśmienite!
Makowa Panienka - składniki na blaty makowo-kokosowe:
- 8 białek
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 4 żółtka
- 100 g wiórków kokosowych
- 150 g suchego maku
- 100 g mielonych migdałów
Makowa Panienka - składniki na krem:
- 600 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 200 g białej czekolady
Makowa Panienka - pozostałe składniki:
- około 250 g dżemu wiśniowego
- 50 g masła
- 2,5 łyżki cukru
- 1 szklanka wiórków kokosowych
Makowa Panienka - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj blaty makowo-kokosowe. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywna pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo łyżka po łyżce, dodawaj cukier, cały czas miksując masę. Kolejno dodawaj żółtka, po każdym dodaniu zmiksuj. Na koniec wsyp wiórki kokosowe, mak i mielone migdały. Suche składniki delikatnie wmieszaj w masę szpatułką.
- Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę wylej do formy. Wyrównaj.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
- Przygotuj krem. Białą czekoladę połam na mniejsze kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostudzenia. W misce zmiksuj serek mascarpone, dodaj ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę, ponownie zmiksuj.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj mascarpone z czekoladą. Dokładnie zmiksuj.
- Przygotuj posypkę kokosową. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, wiórki kokosowe i smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut do zarumienienia, co chwilę mieszając, by wiórki się nie przypaliły. Posypkę kokosową pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Złóż ciasto. Do formy przełóż jeden blat makowo-kokosowy. Posmaruj go dżemem, następnie wyłóż 2/3 kremu. Wyrównaj, przykryj drugim blatem makowo-kokosowym. Na wierzch wyłóż pozostały krem. Posyp podprażonymi wiórkami kokosowymi.
- Ciasto wstaw na minimum 8 godzin do lodówki.
Źródło przepisu: justynadragan.pl