Pyszne, soczyste i aromatyczne, a do tego ekspresowe w przygotowaniu filety z piersi kurczaka zapiekane z papryką, serem żółtym i puszystym serkiem ze szczypiorkiem. Pycha! Polecam. :)
Piersi z kurczaka zapiekane pod paprykowo-serową kołderką - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
- 1/3 papryki czerwonej
- 1/3 papryki żółtej
- 100 g sera żółtego
- 2 łyżki puszystego serka śmietankowego ze szczypiorkiem typu Almette
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka
Piersi z kurczaka zapiekane pod paprykowo-serową kołderką - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Mięso dopraw z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i słodką papryką.
- Paprykę czerwoną i żółtą pokrój w drobną kostkę.
- Do miseczki przełóż paprykę, dodaj ser żółty starty na średnich oczkach tarki i serek śmietankowy. Dokładnie wymieszaj.
- Doprawione mięso przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
- Każdy kawałek mięsa przykryj paprykowo-serową kołderką.
- Filety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.