Seromakowiec to wyśmienite, tradycyjne ciasto na kruchym spodzie łączące w sobie makowiec i sernik. To aromatyczne, wilgotne, bogate w bakalie ciasto z powodzeniem możesz przygotować na kilka dni przed świętami, ponieważ długo zachowuje swą świeżość. Polecam! :)
Seromakowiec - składniki na kruche ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 125 g masła
- 1 żółtko
Seromak - składniki na masę makową:
- 350 g zmielonego maku
- 125 g cukru pudru
- 50 g rodzynków
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 2 jajka
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
Seromakowiec - składniki na masę serową:
- 600 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam sera na sernik z wiaderka)
- 80 g miękkiego masła
- 175 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1,5 łyżki budyniu (proszku) waniliowego
- opcjonalnie: 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej (nie dodałam)
Seromakowiec - składniki na polewę czekoladową:
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
- 4 łyżki kakao (z lekką górką)
Seromak - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier puder, zimne masło posiekane na mniejsze kawałki i żółtko. Zagnieć ciasto, uformuj na kształt kuli, owiń folią spożywczą i włóż na 1 godzinę do lodówki.
- Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno tortownicy wylep ciastem i ponakłuwaj widelcem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut.
- Przygotuj masę makową. Mak wsyp do miseczki, zalej wrzącą wodą (woda powinna sięgać mniej więcej 0,5 cm ponad mak), przykryj talerzykiem i odstaw na bok na 45 minut. Zdejmij talerz, mak pozostaw do całkowitego ostudzenia. Mak odcedź na sitku wyłożonym ściereczką i dobrze odciśnij z nadmiaru wody.
- Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodaj mak, rodzynki, orzechy, bułkę tartą i aromat migdałowy. Wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy makowej. Delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki.
- Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj po łyżce sera. Dodaj proszek budyniowy, krótko zmiksuj.
- Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w masę serową.
- Na podpieczony spód wyłóż masę makową, a następnie masę serową. Seromak wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut. Jeśli góra sernika zbyt mocno się zarumieni, w trakcie pieczenia przykryj tortownicę folią aluminiową. Po wyłączeniu piekarnika, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw w nim sernik do całkowitego ostudzenia.
- Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wsyp cukier i wlej mleko. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika. Kiedy cukier się rozpuści dodaj masło pokrojone w kostkę, mieszaj do momentu roztopienia. Rondelek zdejmij z palnika, wsyp przesiane kakao, dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
- Ostudzoną polewą polej ciasto. Wstaw na kilka godzin do lodówki.