Chrupiące zapiekanki z chleba tostowego to doskonały pomysł na pyszną i szybką przekąskę na ciepło. Zapiekanki z chleba tostowego z pieczarkami, szynką i serem żółtym świetnie sprawdzą się na kolację czy imprezę. W sam raz na nadchodzącego sylwestra. :)
Zapiekanki z chleba tostowego - składniki:
- 9 kromek chleba tostowego pszennego
- 1 mała cebula
- 300 g pieczarek
- 150 g szynki
- 100 g sera żółtego
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 1,5 łyżki majonezu
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- ketchup
Zapiekanki z chleba tostowego - przepis:
- Pieczarki oczyść i zetrzyj na dużych oczkach tarki, cebulę drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj pieczarki. Smaż do momentu całkowitego odparowania wody. Dopraw solą i pieprzem.
- Szynkę pokrój w kostkę, a ser zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Do miseczki wrzuć szynkę, dodaj żółty ser (odłóż 3 łyżki do posypania wierzchu zapiekanek), dodaj majonez, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz ostudzone pieczarki z cebulą. Dokładnie wymieszaj.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kromki chleba tostowego. Na każdą kromkę wyłóż wcześniej przygotowany farsz i posyp żółtym serem.
- Zapiekanki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 13 minut.
- Przed podaniem polej zapiekanki ketchupem.