Pyszne i chrupiące ślimaczki francuskie ze szpinakiem, fetą i mozzarellą to świetny pomysł na sylwestrową przekąskę. Bardzo polecam! :)
Ślimaczki francuskie ze szpinakiem i mozzarellą - składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego XXL
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 225 g rozdrobnionego, mrożonego szpinaku
- 140 g fety
- 200 g mozzarelli
- sól i pieprz
- mleko do posmarowania ślimaków
- olej do smażenia
Ślimaczki francuskie ze szpinakiem i mozzarellą - przepis:
- Na rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj mrożony szpinak, smaż do momentu rozmrożenia i całkowitego odparowania wody. Dodaj pokrojoną w kostkę fetę, smaż przez 5 minut. Całość dopraw solą i pieprzem. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Rozwiń płat ciasta francuskiego, równomiernie posmaruj szpinakowym farszem. Na wierzchu ułóż mozzarellę pokrojoną w paski.
- Ciasto francuskie zwiń wzdłuż dłuższego boku na kształt rolady i pokrój ją na ślimaczki.
- Ślimaki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego ślimaczka posmaruj mlekiem.
- Ślimaczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 15-20 minut - do zarumienienia.