Pyszna, zdrowa, ekspresowa w przygotowaniu sałatka z komosą ryżową, wędzonym łososiem, papryką i suszonymi pomidorami. To idealna sałatka na pożywne śniadanie czy lunch. Warto wypróbować!
Sałatka z quinoą i wędzonym łososiem - składniki:
- 3/4 szklanki quinoa (komosy ryżowej)
- 180 g mixu sałat
- 100 g wędzonego łososia
- 8 połówek suszonych pomidorów z oleju
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sałatka z quinoą i wędzonym łososiem - przepis:
- Komosę wsyp na sitko z drobnymi oczkami i przepłucz gorącą wodą. W garnku zagotuj 1 i 1/4 szklanki wody. Komosę wrzuć na gotującą się wodę, przemieszaj i przykryj pokrywką. Komosę gotuj na małej mocy palnika przez około 4 minuty. Wyłącz gaz, pozostaw komosę pod przykryciem jeszcze na 2 minuty. Zdejmij pokrywkę i pozostaw do ostudzenia.
- Pomidory i paprykę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Do miski dodaj komosę, mix sałat, suszone pomidory, paprykę, ząbki czosnku, oliwę z oliwek, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Wymieszaj.
- Na talerz wyłóż mix sałat z pozostałymi składnikami. Na wierzchu ułóż łososia porwanego na mniejsze kawałki.