Przepis na delikatny sernik z dodatkiem serka homogenizowanego, który charakteryzuje się kremową, aksamitną konsystencją. Ten wyjątkowy smak zapamiętasz na długo! :)
Aksamitny sernik z serkiem homogenizowanym - składniki na spód:
- 200 g herbatników maślanych
- 100 g masła
Aksamitny sernik z serkiem homogenizowanym - składniki na masę serową:
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
- 400 g serka homogenizowanego waniliowego
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2x40 g)
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 szklanka mleka
- 1,5 szklanki mleka w proszku
Aksamitny sernik z serkiem homogenizowanym - składniki na polewę czekoladową:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietany kremówki 30%
Aksamitny sernik z serkiem homogenizowanym - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem.
- Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując stopniowo do masy dodawaj twaróg, kolejno serek homogenizowany i proszki budyniowe. Następnie wlej olej i mleko. Na końcu, w kilku partiach, wsyp mleko w proszku.
- Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie, przy pomocy szpatułki, wmieszaj w masę serową.
- Sernik przelej do tortownicy, na wcześniej przygotowany spód.
- Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 20 minut.
- Przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej wraz ze śmietaną kremówką. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
- Polewą czekoladową polej wierzch sernika.