Kotlety schabowe z mozzarellą zapiekane w sosie pomidorowym z dodatkiem boczku to świetny sposób na urozmaicenie zwykłych schabowych.
Kotlety schabowe zapiekane z mozzarellą i pomidorami - składniki:
- 500 g schabu
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 125 g mozzarelli
- 150 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 jajka
- bułka tarta
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, cukier
- olej do smażenia
Kotlety schabowe zapiekane z mozzarellą i pomidorami - przepis:
- Mięso oczyść, pokrój w plastry, cienko rozbij, dopraw solą i pieprzem.
- Każdy kawałek mięsa panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
- Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
- Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na suchej patelni. Kiedy z boczku wytopi się tłuszcz, na patelnię dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem, bazylią i szczyptą cukru. Całość duś na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut.
- Na dno naczynia żaroodpornego przełóż sos pomidorowy. Na sosie ułóż kotlety. Na każdym kotlecie połóż plaster mozzarelli.
- Kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.