Miękka, puszysta, delikatna chałka z dodatkiem homogenizowanego serka waniliowego i dużą ilością kruszonki. Doskonale smakuje z masłem, miodem czy kremem czekoladowym, najlepiej w towarzystwie kubka gorącego mleka czy kakao lub filiżanki kawy. Pycha!
Chałka waniliowa z kruszonką - składniki:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 25 g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 100 ml ciepłego mleka
- 150 g serka homogenizowanego waniliowego (w temperaturze pokojowej)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 50 g roztopionego i ostudzonego masła
Chałka waniliowa z kruszonką - składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru
Chałka waniliowa z kruszonką - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj drożdżowy rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, mleko i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj serek homogenizowany, jajko, cukier waniliowy, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po upływie powyższego czasu ciasto podziel na 3 równe części. Każdą część uformuj na kształt długiego wałka. Końcówki trzech wałków połącz ze sobą, a następnie uformuj chałkę, czyli zapleć wałki w warkocz. Zlep koniec i podwiń go pod spód.
- Chałkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier i zimne masło posiekane na mniejsze kawałki. Z powstałych składników zagnieć kruszonkę. Wstaw do lodówki na około 20 minut.
- Wierzch wyrośniętej chałki posmaruj ciepłym mlekiem, posyp kruszonką.
- Chałkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.