Przepis na pyszne, kruche, rozpływające się w ustach mięso duszone w sosie pomidorowo-śmietanowym z marchewką. Schab przygotowany z tego przepisu wychodzi naprawdę wyśmienity!
Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym z marchewką - składniki:
- 300 g schabu
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 350 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 ml śmietanki 18%
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, 1 liść laurowy, 1 ziarno ziela angielskiego, szczypta cukru
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym z marchewką - przepis:
- Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Oprósz solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką i mąką.
- Mięso wrzuć na rozgrzany olej i smaż na dość dużej mocy palnika, do lekkiego zarumienienia.
- Mięso przełóż do garnka.
- Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj do garnka z mięsem.
- Do garnka z mięsem dodaj również marchewkę pokrojoną w plasterki, liścia laurowego oraz ziele angielskie. Wlej bulion. Gotuj na niewielkiej mocy palnika, pod przykryciem, przez około 35-40 minut - do miękkości mięsa. W międzyczasie kilka razy przemieszaj zawartość garnka.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Wlej śmietankę i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dodaj szczyptę cukru, ewentualnie sól i pieprz. Wymieszaj, gotuj jeszcze przez 5-10 minut - do zgęstnienia sosu.