poniedziałek, stycznia 17, 2022

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to proste w przygotowaniu danie, idealne na obiad lub pożywną kolację.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym


Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 0,5 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnki
  • 0,5 kg mięsa mielonego 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 125 mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia


Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - przepis:

  • Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki dobrze odcedź. Do gorących ziemniaków dodaj mleko i masło. Dokładnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej.
  • Na rozgrzany olej wrzuć drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone. Smaż przez około 10 minut. Mięso dopraw solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Dodaj koncentrat pomidorowy i śmietankę. Wymieszaj.
  • Spód naczynia żaroodpornego wysmaruj masłem. Wyłóż połowę ziemniaków, następnie mięso mielone i resztę ziemniaków.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. Na 10 minut przez końcem pieczenia na wierzchu zapiekanki ułóż mozzarellę pokrojoną w plastry. 
Smacznego!
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym



niedziela, stycznia 16, 2022

Pączki z mascarpone

Pączki z mascarpone

Szybki i prosty przepis na delikatne i puszyste pączki z mascarpone. By przygotować pączki z mascarpone wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować, a następnie formować i smażyć pyszne mini pączki. To pączki bez drożdży, dzięki czemu nie trzeba oczekiwać na wyrośnięcie ciasta, co znacznie skraca czas ich przygotowania. Bardzo polecam! Z pewnością się nie zawiedziesz.
Pączki z mascarpone

Pączki z mascarpone - składniki:

  • 250 g sera mascarpone
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka octu
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia pączków

Pączki z mascarpone - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do miski dodaj serek mascarpone, jajka, śmietanę i ocet. Krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukier i cukier waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • W szerokim garnku rozgrzej olej.Olej podgrzewaj na średniej mocy palnika. Temperatura oleju powinna osiągnąć 180 stopni Celsjusza.
  • Małą łyżeczkę zamocz w oleju i nabieraj ciasto, które przy pomocy drugiej łyżeczki zsuwaj do gorącego oleju. Pączki z mascarpone smaż przez 4-5 minut. Nie trzeba ich przekręcać, ponieważ w trakcie smażenia same obracają się w tłuszczu. 
  • Gotowe pączki obtocz w cukrze pudrze.
Smacznego!
Pączki z mascarpone

Pączki z mascarpone

Pączki z mascarpone

Pączki z mascarpone

Pączki z mascarpone


Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl

sobota, stycznia 15, 2022

Placki ziemniaczane z parmezanem

Placki ziemniaczane z parmezanem

Przepis na wyśmienite, chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem parmezanu, które najlepiej smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowego.
Placki ziemniaczane z parmezanem


Placki ziemniaczane z parmezanem - składniki:

  • 600 g obranych ziemniaków
  • 50 g tartego parmezanu
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 80 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Składniki na sos czosnkowy:

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Placki ziemniaczane z parmezanem - przepis:

  • Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na średnich lub małych oczkach tarki.
  • Cebulę obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki.
  • Ziemniaki odciśnij z nadmiaru płynu, dodaj cebulę, parmezan, jajko, mąkę pszenną i sól. Wymieszaj na jednolitą masę. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj masę formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj jogurt, majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawy, dokładnie wymieszaj i odstaw kilkanaście minut do lodówki, by sos się przegryzł.
  • Gotowe placki podawaj z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Placki ziemniaczane z parmezanem

Placki ziemniaczane z parmezanem

czwartek, stycznia 13, 2022

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym z marchewką

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym z marchewką

Przepis na pyszne, kruche, rozpływające się w ustach mięso duszone w sosie pomidorowo-śmietanowym z marchewką. Schab przygotowany z tego przepisu wychodzi naprawdę wyśmienity!
Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym z marchewką


Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym z marchewką - składniki:

  • 300 g schabu
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 350 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml śmietanki 18%
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, 1 liść laurowy, 1 ziarno ziela angielskiego, szczypta cukru
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym z marchewką - przepis:

  • Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Oprósz solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką i mąką. 
  • Mięso wrzuć na rozgrzany olej i smaż na dość dużej mocy palnika, do lekkiego zarumienienia.
  • Mięso przełóż do garnka. 
  • Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj do garnka z mięsem.
  • Do garnka z mięsem dodaj również marchewkę pokrojoną w plasterki, liścia laurowego oraz ziele angielskie. Wlej bulion. Gotuj na niewielkiej mocy palnika, pod przykryciem, przez około 35-40 minut - do miękkości mięsa. W międzyczasie kilka razy przemieszaj zawartość garnka.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Wlej śmietankę i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dodaj szczyptę cukru, ewentualnie sól i pieprz. Wymieszaj, gotuj jeszcze przez 5-10 minut - do zgęstnienia sosu.
Smacznego!
Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym z marchewką



środa, stycznia 12, 2022

Pieczone pączki z powidłami śliwkowymi

Pieczone pączki z powidłami śliwkowymi

Miękkie, puszyste, delikatne pączki pieczone w piekarniku. I choć nie smakują tak jak pączki smażone na oleju czy smalcu, są równie pyszne! :) Pączki nadziałam powidłami śliwkowymi, jednak z powodzeniem możesz użyć ulubionej marmolady, kremu czekoladowego, a nawet budyniu. Polecam! :)
Pieczone pączki z powidłami śliwkowymi


Pieczone pączki z powidłami śliwkowymi - składniki na rozczyn:

  • 45 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 czubata łyżka mąki

Pieczone pączki z powidłami śliwkowymi - pozostałe składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • do posmarowania pączków: 1 jajko
  • powidła śliwkowe
  • cukier puder do oprószenia pączków


Pieczone pączki z powidłami śliwkowymi - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj drożdżowy rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, mleko i mąkę. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę.
  • Do miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn oraz żółtka zmiksowane z cukrem. Wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto  przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Po upływie powyższego czasu podziel ciasto na 10-12 części. Każdą część uformuj na kształt okrągłego pączka. Uformowane pączki przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
  • Po upływie powyższego czasu posmaruj pączki rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzone pączki nadziej powidłami śliwkowymi. Do worka cukierniczego przełóż powidła i przy pomocy długiej tylki wstrzyknij powidła od boku do każdego pączka.
  • Gotowe pączki oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Pieczone pączki z powidłami śliwkowymi

Pieczone pączki z powidłami śliwkowymi

Pieczone pączki z powidłami śliwkowymi

Pieczone pączki z powidłami śliwkowymi

Pieczone pączki z powidłami śliwkowymi

wtorek, stycznia 11, 2022

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Przepis na najlepsze pieczone ziemniaki - idealnie wypieczone i mega chrupiące. To idealny dodatek do obiadu, ale ziemniaczki też świetnie smakują solo, jedynie w towarzystwie sosu czosnkowego. Bardzo polecam!
Pieczone ziemniaki



Pieczone ziemniaki - składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • sól i świeżo mielony pieprz

Sos czosnkowy - składniki:

  • 180 g jogurtu naturalnego 
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie



Pieczone ziemniaki - przepis:

  • Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki. 
  • W garnku zagotuj około 1,5 litra wody wraz z 1 łyżeczką soli i 3 ząbkami czosnku pokrojonymi w plasterki.
  • Kiedy woda zacznie wrzeć do garnka wrzuć pokrojone ziemniaki i gotuj pod przykryciem przez 6 minut.
  • Podgotowane ziemniaki dobrze odcedź i przełóż do miski. 
  • Do miseczki lub szklanki wlej oliwę, dodaj słodką paprykę, czosnek granulowany, tymianek, sól, pieprz i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszankę wlej do ziemniaków, dokładnie wymieszaj. 
  • Ziemniaki rozłóż równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ziemniaków oprósz jeszcze solą i pieprzem. 
  • Ziemniaki wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut - do uzyskania złoto-brązowego koloru.
  • Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj jogurt, majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawy, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut do lodówki, by sos się przegryzł.
  • Ziemniaczki podawaj z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

poniedziałek, stycznia 10, 2022

Chałka waniliowa z kruszonką

Chałka waniliowa z kruszonką

Miękka, puszysta, delikatna chałka z dodatkiem homogenizowanego serka waniliowego i dużą ilością kruszonki. Doskonale smakuje z masłem, miodem czy kremem czekoladowym, najlepiej w towarzystwie kubka gorącego mleka czy kakao lub filiżanki kawy. Pycha!
Chałka waniliowa z kruszonką




Chałka waniliowa z kruszonką - składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego (w temperaturze pokojowej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła

Chałka waniliowa z kruszonką - składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Chałka waniliowa z kruszonką - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj drożdżowy rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, mleko i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj serek homogenizowany, jajko, cukier waniliowy, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto  przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Po upływie powyższego czasu ciasto podziel na 3 równe części. Każdą część uformuj na kształt długiego wałka. Końcówki trzech wałków połącz ze sobą, a następnie uformuj chałkę, czyli zapleć wałki w warkocz. Zlep koniec i podwiń go pod spód. 
  • Chałkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. 
  • Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier i zimne masło posiekane na mniejsze kawałki. Z powstałych składników zagnieć kruszonkę. Wstaw do lodówki na około 20 minut.
  • Wierzch wyrośniętej chałki posmaruj ciepłym mlekiem, posyp kruszonką.
  • Chałkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!
Chałka waniliowa z kruszonką

Chałka waniliowa z kruszonką

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger