Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to proste w przygotowaniu danie, idealne na obiad lub pożywną kolację.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - składniki:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 0,5 szklanki mleka
- 50 g masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnki
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- 125 mozzarelli
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - przepis:
- Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki dobrze odcedź. Do gorących ziemniaków dodaj mleko i masło. Dokładnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej.
- Na rozgrzany olej wrzuć drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone. Smaż przez około 10 minut. Mięso dopraw solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Dodaj koncentrat pomidorowy i śmietankę. Wymieszaj.
- Spód naczynia żaroodpornego wysmaruj masłem. Wyłóż połowę ziemniaków, następnie mięso mielone i resztę ziemniaków.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. Na 10 minut przez końcem pieczenia na wierzchu zapiekanki ułóż mozzarellę pokrojoną w plastry.