Puszyste, wspaniale pachnące, pyszne racuchy z dodatkiem serka wiejskiego i jabłek. Tym smakowitym plackom z jabłkami zdecydowanie trudno się oprzeć.
Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami - składniki:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 25 g drożdży
- 0,5 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 4 małe jabłka
- 200 g serka wiejskiego
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami - przepis:
- Do miski wkrusz drożdże, dodaj cukier, ciepłe mleko i jajka. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży i połączenia się składników.
- Kolejno do miski dodaj serek wiejski oraz jabłka starte na dużych oczkach tarki i odciśnięte z nadmiaru soku.
- Następnie dodaj przesianą mąkę i cukier waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.