Miękkie i puszyste kluski leniwe z sosem waniliowym to łatwe, pyszne i tanie rozwiązanie na obiad, które zasmakuje każdemu.
Leniwe z sosem waniliowym - składniki na leniwe:
- 500 g twarogu mielonego z wiaderka
- 2 jajka
- 2 łyżki miękkiego masła
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 0,5 łyżeczki soli
Leniwe z sosem waniliowym - składniki na sos waniliowy:
- 1/3 szklanki śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru waniliowego
Leniwe z sosem waniliowym - przepis:
- Do miski dodaj twaróg, masło i 2 żółtka. Wymieszaj łyżką. Dodaj mąkę i sól. Zmiksuj mikserem wyposażonym w haki.
- Białka ubij na sztywno. Przy pomocy szpatułki wmieszaj w masę serową. Masa jest rzadka i lepka, ale taka ma być. Nie dosypuj do masy większej ilości mąki.
- Stolnicę oprósz mąką. Z powstałej masy nabieraj dużą łyżką masy serowej i kładź na oprószoną stolnicę. Porcję masy serowej także oprósz od góry mąką. Dłońmi oprószonymi mąką roluj wałek o średnicy około 3 centymetrów. Następnie pod skosem krój kluski.
- W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli.
- Kluski wrzucaj na gotującą się wodę. Kluski gotuj minutę, licząc czas od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Po ugotowaniu kluski dobrze odcedź.
- Przygotuj sos waniliowy. W rondelku zagotuj śmietanę kremówkę z masłem i cukrem.
- Gotowym sosem polej kluski.
Smacznego!