niedziela, stycznia 23, 2022

Pączki jogurtowe

Pączki jogurtowe

Smakowite, chrupiące z zewnątrz, wilgotne w środku mini pączki jogurtowe, których przygotowanie polega na zmiksowaniu wszystkich składników, a następnie smażeniu pączuszków. Prosto, szybko i pysznie!
Pączki jogurtowe


Pączki jogurtowe - składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka rozmiar M
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia pączków


Pączki jogurtowe - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier puder, cukier waniliowy, wlej jogurt naturalny i wbij jajka. Całość krótko zmiksuj tylko do połączenia się składników.
  • W szerokim garnku rozgrzej olej.Olej podgrzewaj na średniej mocy palnika. Temperatura oleju powinna osiągnąć 180 stopni Celsjusza.
  • Małą łyżeczkę zamocz w oleju i nabieraj ciasto, które przy pomocy drugiej łyżeczki zsuwaj do gorącego oleju. Pączki jogurtowe smaż przez 4-5 minut. Nie trzeba ich przekręcać, ponieważ w trakcie smażenia same obracają się w tłuszczu. 
  • Gotowe pączki obtocz w cukrze pudrze.
Smacznego!

Źródło przepisu: aniagotuje.pl
Pączki jogurtowe

Pączki jogurtowe

Pączki jogurtowe

Pączki jogurtowe

piątek, stycznia 21, 2022

Leniwe z sosem waniliowym

Leniwe z sosem waniliowym

Miękkie i puszyste kluski leniwe z sosem waniliowym to łatwe, pyszne i tanie rozwiązanie na obiad, które zasmakuje każdemu.
Leniwe z sosem waniliowym



Leniwe z sosem waniliowym - składniki na leniwe:

  • 500 g twarogu mielonego z wiaderka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki soli


Leniwe z sosem waniliowym - składniki na sos waniliowy:

  • 1/3 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego


Leniwe z sosem waniliowym - przepis:

  • Do miski dodaj twaróg, masło i 2 żółtka. Wymieszaj łyżką. Dodaj mąkę i sól. Zmiksuj mikserem wyposażonym w haki.
  • Białka ubij na sztywno. Przy pomocy szpatułki wmieszaj w masę serową. Masa jest rzadka i lepka, ale taka ma być. Nie dosypuj do masy większej ilości mąki.
  • Stolnicę oprósz mąką. Z powstałej masy nabieraj dużą łyżką masy serowej i kładź na oprószoną stolnicę. Porcję masy serowej także oprósz od góry mąką. Dłońmi oprószonymi mąką roluj wałek o średnicy około 3 centymetrów. Następnie pod skosem krój kluski.
  • W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli.
  • Kluski wrzucaj na gotującą się wodę. Kluski gotuj minutę, licząc czas od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Po ugotowaniu kluski dobrze odcedź.
  • Przygotuj sos waniliowy. W rondelku zagotuj śmietanę kremówkę z masłem i cukrem.
  • Gotowym sosem polej kluski.
Smacznego!

Inspiracja: aniagotuje.pl
Leniwe z sosem waniliowym

Leniwe z sosem waniliowym




czwartek, stycznia 20, 2022

Roladki drobiowe z boczkiem i warzywami

Roladki drobiowe z boczkiem i warzywami

Przepyszne roladki drobiowe faszerowane boczkiem wędzonym, porem, cebulą, papryką i pieczarkami. :)

Roladki drobiowe z boczkiem i warzywami






Roladki drobiowe z boczkiem i warzywami - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 1 kilograma)
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki masła
  • 1 biała część pora
  • 1 mała cebula
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 300 g pieczarek
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, czosnek granulowany
  • do panierki: mąka + 2 jajka + bułka tarta
  • olej do smażenia


Roladki drobiowe z boczkiem i warzywami - przepis:

  • Filety z kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Każdy kawałek mięsa dość cienko rozbij, po czym dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem granulowanym.
  • Przygotuj farsz. Na suchej patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek. Dodaj masło, pokrojonego w drobną kostkę pora, cebulę i paprykę. Smaż przez 5 minut. Dodaj pieczarki starte na dużych oczkach tarki. Smaż przez około 8 minut. Farsz dopraw solą i pieprzem. Na patelnię wlej śmietanę kremówkę. Duś na dość dużej mocy palnika przez 5 minut. Farsz pozostaw do ostudzenia. 
  • Na każdym kotlecie ułóż porcję farszu i ściśle zwiń w roladkę. W razie potrzeby roladki możesz spiąć wykałaczkami.
  • Roladki obtaczaj kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.

Smacznego!
Roladki drobiowe z boczkiem i warzywami

Roladki drobiowe z boczkiem i warzywami


środa, stycznia 19, 2022

Faworki Ćwierczakiewiczowej

Faworki Ćwierczakiewiczowej

Przepis na wyśmienite, idealnie kruche faworki, z dużą ilością żółtek, bez konieczności wybijania i napowietrzania ciasta wałkiem. Receptura na poniższe, proste faworki pochodzi z książki kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Wypróbuj koniecznie! Smak tych faworków z pewnością Cię nie zawiedzie.
Faworki Ćwierczakiewiczowej

Faworki Ćwierczakiewiczowej - składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 35 g miękkiego masła
  • 8 żółtek
  • 4 jajka rozmiar M
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki octu
  • cukier puder do oprószenia faworków
  • olej do smażenia


Faworki Ćwierczakiewiczowej - przepis:

  • Mąkę przesiej do miski wraz z cukrem pudrem. Kolejno dodaj masło, żółtka, jajka, śmietanę i ocet. Miksuj mikserem z hakiem do zagniatania ciasta tak długo, aż  uzyskasz gładkie i jednolite ciasto. Ciasto będzie dość rzadkie, ale tak ma być.
  • Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą część bardzo cienko rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto pokrój na podłużne paski. Następnie każdy pasek pokrój na około 8-centymetrowe kawałki. Środek każdego kawałka lekko natnij i przełóż jeden koniec przez otwór. 
  • Faworki smaż na lekko złoty kolor, na oleju rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza.
  • Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
Faworki Ćwierczakiewiczowej

Faworki Ćwierczakiewiczowej

Faworki Ćwierczakiewiczowej





wtorek, stycznia 18, 2022

Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami

Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami

Puszyste, wspaniale pachnące, pyszne racuchy z dodatkiem serka wiejskiego i jabłek. Tym smakowitym plackom z jabłkami zdecydowanie trudno się oprzeć.
Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami


Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami - składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 4 małe jabłka
  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami - przepis:

  • Do miski wkrusz drożdże, dodaj cukier, ciepłe mleko i jajka. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży i połączenia się składników.
  • Kolejno do miski dodaj serek wiejski oraz jabłka starte na dużych oczkach tarki i odciśnięte z nadmiaru soku.
  • Następnie dodaj przesianą mąkę i cukier waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!
Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami

Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami

Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami

poniedziałek, stycznia 17, 2022

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to proste w przygotowaniu danie, idealne na obiad lub pożywną kolację.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym


Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 0,5 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnki
  • 0,5 kg mięsa mielonego 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 125 mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia


Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - przepis:

  • Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki dobrze odcedź. Do gorących ziemniaków dodaj mleko i masło. Dokładnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej.
  • Na rozgrzany olej wrzuć drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone. Smaż przez około 10 minut. Mięso dopraw solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Dodaj koncentrat pomidorowy i śmietankę. Wymieszaj.
  • Spód naczynia żaroodpornego wysmaruj masłem. Wyłóż połowę ziemniaków, następnie mięso mielone i resztę ziemniaków.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. Na 10 minut przez końcem pieczenia na wierzchu zapiekanki ułóż mozzarellę pokrojoną w plastry. 
Smacznego!
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym



niedziela, stycznia 16, 2022

Pączki z mascarpone

Pączki z mascarpone

Szybki i prosty przepis na delikatne i puszyste pączki z mascarpone. By przygotować pączki z mascarpone wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować, a następnie formować i smażyć pyszne mini pączki. To pączki bez drożdży, dzięki czemu nie trzeba oczekiwać na wyrośnięcie ciasta, co znacznie skraca czas ich przygotowania. Bardzo polecam! Z pewnością się nie zawiedziesz.
Pączki z mascarpone

Pączki z mascarpone - składniki:

  • 250 g sera mascarpone
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka octu
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia pączków

Pączki z mascarpone - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do miski dodaj serek mascarpone, jajka, śmietanę i ocet. Krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukier i cukier waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • W szerokim garnku rozgrzej olej.Olej podgrzewaj na średniej mocy palnika. Temperatura oleju powinna osiągnąć 180 stopni Celsjusza.
  • Małą łyżeczkę zamocz w oleju i nabieraj ciasto, które przy pomocy drugiej łyżeczki zsuwaj do gorącego oleju. Pączki z mascarpone smaż przez 4-5 minut. Nie trzeba ich przekręcać, ponieważ w trakcie smażenia same obracają się w tłuszczu. 
  • Gotowe pączki obtocz w cukrze pudrze.
Smacznego!
Pączki z mascarpone

Pączki z mascarpone

Pączki z mascarpone

Pączki z mascarpone

Pączki z mascarpone


Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger