Smakowite, chrupiące z zewnątrz, wilgotne w środku mini pączki jogurtowe, których przygotowanie polega na zmiksowaniu wszystkich składników, a następnie smażeniu pączuszków. Prosto, szybko i pysznie!
Pączki jogurtowe - składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka rozmiar M
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia pączków
Pączki jogurtowe - przepis:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier puder, cukier waniliowy, wlej jogurt naturalny i wbij jajka. Całość krótko zmiksuj tylko do połączenia się składników.
- W szerokim garnku rozgrzej olej.Olej podgrzewaj na średniej mocy palnika. Temperatura oleju powinna osiągnąć 180 stopni Celsjusza.
- Małą łyżeczkę zamocz w oleju i nabieraj ciasto, które przy pomocy drugiej łyżeczki zsuwaj do gorącego oleju. Pączki jogurtowe smaż przez 4-5 minut. Nie trzeba ich przekręcać, ponieważ w trakcie smażenia same obracają się w tłuszczu.
- Gotowe pączki obtocz w cukrze pudrze.
Smacznego!
Źródło przepisu: aniagotuje.pl