Bardzo proste i szybkie do wykonania, a zarazem niesamowicie pyszne naleśniki z nadzieniem serowo-budyniowym z rodzynkami. Polecam! :)
Naleśniki z serem, budyniem i rodzynkami - składniki na naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
Naleśniki serowo-budyniowe z rodzynkami - składniki na nadzienie:
- 1 szklanka mleka
- 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
- 300 g trzykrotnie mielonego twarogu w temperaturze pokojowej (użyłam z wiaderka)
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki miękkiego masła
- 50 g rodzynków
- dodatkowo: około 20-30 g masła
Naleśniki z serem, budyniem i rodzynkami - przepis:
- Rodzynki wsyp do miseczki, zalej wrzącą wodą i odstaw na bok na 45 minut - do namoczenia i napęcznienia.
- Przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj ciasto.
- Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia.
- Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
- Przygotuj nadzienie. W rondelku zagotuj 3/4 szklanki mleka wraz z cukurem. W pozostałej 1/4 szklance mleka rozmieszaj proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlej rozmieszany proszek i ugotuj gęsty budyń. Budyń zdejmij z ognia i odstaw na bok na 3 minuty. Do gorącego budyniu dodaj twaróg i masło, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Rodzynki odsącz na sicie i dodaj do masy serowo-budyniowej. Całość wymieszaj i pozostaw do ostudzenia.
- Na każdym naleśniku rozsmaruj porcję nadzienia. Naleśniki składaj w kopertę.
- Naleśniki przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu każdego naleśniki ułóż kawałki cienko pokrojonego masła.
- Naleśniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut - do momentu uzyskania złotego, rumianego koloru.