Faworki na piwie to zdecydowanie mój faworyt wśród karnawałowych przysmaków! Faworki z tego przepisu wychodzą niesamowicie kruche i delikatne, a do tego są proste w przygotowaniu i wymagają zastosowania tylko kilku składników. Bardzo polecam!
Faworki na piwie - składniki:
- 7 żółtek
- 3,5 łyżki cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki jasnego piwa
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia faworków
Faworki na piwie - przepis:
- Żółtka ucieraj z cukrem przez około 10 minut - do uzyskania jasnej, gęstej i puszystej masy.
- Do utartych żółtek dodaj mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia, następnie wlej piwo. Wszystkie składniki początkowo wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć gładkie ciasto.
- Ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiaj przez 5 minut. Następnie kilkukrotnie wybij ciasto wałkiem po to, by wtłoczyć w nie jak najwięcej pęcherzyków powietrza.
- Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą część bardzo cienko rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto pokrój na podłużne paski. Następnie każdy pasek pokrój na około 8-centymetrowe kawałki. Środek każdego kawałka lekko natnij i przełóż jeden koniec przez otwór.
- Faworki smaż na lekko złoty kolor, na oleju rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza.
- Podawaj oprószone cukrem pudrem.