niedziela, stycznia 30, 2022

Ciasto marchewkowo-bananowe z orzechami włoskimi

Ciasto marchewkowo-bananowe z orzechami włoskimi

Przepis na proste, szybkie w przygotowaniu i aromatyczne ciasto marchewkowe z dodatkiem banana i orzechów włoskich. Ciasto jest wilgotne, dzięki czemu długo zachowuje swą świeżość. Polecam! :)
Ciasto marchewkowo-bananowe z orzechami włoskimi


Ciasto marchewkowe z bananami i orzechami włoskimi - składniki:

  • 2 duże jajka
  • 125 g cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • szczypta soli
  • 2 średniej wielkości banany
  • 120 g obranej marchewki 
  • 50 g orzechów włoskich


Ciasto marchewkowo-bananowe z orzechami włoskimi - przepis:

  • Jajka zmiksuj z cukrem i olejem na jasną i puszystą masę.
  • Do miski wsyp mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszaj.
  • Do jajek dodaj mąkę wymieszaną z cynamonem, sodą i solą oraz rozgniecione widelcem banany. Krótko zmiksuj.
  • Do ciasta dodaj marchewkę startą na drobnych oczkach tarki i posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj łyżką. 
  • Ciasto przełóż do foremki o wymiarach około 28x15 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę - do suchego patyczka. 
Smacznego!
Ciasto marchewkowo-bananowe z orzechami włoskimi

Ciasto marchewkowo-bananowe z orzechami włoskimi

Ciasto marchewkowo-bananowe z orzechami włoskimi

sobota, stycznia 29, 2022

Placki serowe z budyniem i bananem

Placki serowe z budyniem i bananem

Placki serowe z dodatkiem budyniu waniliowego i banana to doskonały pomysł na słodkie śniadanie, podwieczorek lub kolację. To prosty i szybki przepis na placki do przygotowania, którego wystarczy tylko kilka składników. 
Placki serowe z budyniem i bananem

Placki serowe z budyniem i bananem - składniki:

  • 250 g tłustego twarogu
  • 2 banany
  • 1 jajko
  • 1 duży budyń waniliowy (proszek: 64 g)
  • 1 łyżka mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Placki serowe z budyniem i bananem - przepis:

  • Do wysokiego naczynia dodaj twaróg, banany i jajko. Składniki zmiksuj blenderem. Dodaj proszek budyniowy, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj lub krótko zmiksuj. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Placki serowe z budyniem i bananem

Placki serowe z budyniem i bananem



    czwartek, stycznia 27, 2022

    Spaghetti Napoli

    Spaghetti Napoli

    Spaghetti Napoli to jedno z najsłynniejszych włoskich przepisów na makaron. Sos robi się prosto i szybko, a smak jest naprawdę wyjątkowy i bardzo aromatyczny. Minimum składników - maksimum smaku! 
    Spaghetti Napoli


    Spaghetti Napoli - składniki:

    • 300 g makaronu spaghetti
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 puszki pomidorów krojonych
    • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka
    • garść tartego parmezanu
    • oliwa z oliwek do smażenia


    Spaghetti Napoli - przepis:

    • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż jeszcze 2 minuty. 
    • Na patelnię dodaj pomidory z puszki. Pomidory nieco rozdrobnij przy pomocy drewnianej łopatki. Sos dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką, bazylią i oregano. Wymieszaj. Gotuj pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut.
    • Po upływie powyższego czasu zdejmij sos z ognia. Dodaj makaron, wymieszaj.
    • Bezpośrednio na talerzu posyp spaghetti tartym parmezanem.
    Smacznego!
    Spaghetti Napoli

    Spaghetti Napoli




    środa, stycznia 26, 2022

    Faworki na piwie

    Faworki na piwie

    Faworki na piwie to zdecydowanie mój faworyt wśród karnawałowych przysmaków! Faworki z tego przepisu wychodzą niesamowicie kruche i delikatne, a do tego są proste w przygotowaniu i wymagają zastosowania tylko kilku składników. Bardzo polecam! 
    Faworki na piwie


    Faworki na piwie - składniki:

    • 7 żółtek
    • 3,5 łyżki cukru
    • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 0,5 szklanki jasnego piwa
    • olej do smażenia
    • cukier puder do oprószenia faworków


    Faworki na piwie - przepis:

    • Żółtka ucieraj z cukrem przez około 10 minut - do uzyskania jasnej, gęstej i puszystej masy.
    • Do utartych żółtek dodaj mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia, następnie wlej piwo. Wszystkie składniki początkowo wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć gładkie ciasto.
    • Ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiaj przez 5 minut. Następnie kilkukrotnie wybij ciasto wałkiem po to, by wtłoczyć w nie jak najwięcej pęcherzyków powietrza. 
    • Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą część bardzo cienko rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto pokrój na podłużne paski. Następnie każdy pasek pokrój na około 8-centymetrowe kawałki. Środek każdego kawałka lekko natnij i przełóż jeden koniec przez otwór. 
    • Faworki smaż na lekko złoty kolor, na oleju rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza.
    • Podawaj oprószone cukrem pudrem.
    Smacznego!
    Faworki na piwie

    Faworki na piwie

    Faworki na piwie

    Faworki na piwie

    wtorek, stycznia 25, 2022

    Naleśniki z serem, budyniem i rodzynkami

    Naleśniki z serem, budyniem i rodzynkami

    Bardzo proste i szybkie do wykonania, a zarazem niesamowicie pyszne naleśniki z nadzieniem serowo-budyniowym z rodzynkami. Polecam! :)
    Naleśniki z serem, budyniem i rodzynkami


    Naleśniki z serem, budyniem i rodzynkami - składniki na naleśniki:

    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 2 szklanki mleka
    • 1 szklanka wody gazowanej
    • 2 jajka
    • szczypta soli

    Naleśniki serowo-budyniowe z rodzynkami - składniki na nadzienie:

    • 1 szklanka mleka
    • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
    • 300 g trzykrotnie mielonego twarogu w temperaturze pokojowej (użyłam z wiaderka)
    • 1/4 szklanki cukru
    • 2 łyżki miękkiego masła
    • 50 g rodzynków
    • dodatkowo: około 20-30 g masła

    Naleśniki z serem, budyniem i rodzynkami - przepis:

    • Rodzynki wsyp do miseczki, zalej wrzącą wodą i odstaw na bok na 45 minut - do namoczenia i  napęcznienia.
    • Przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj ciasto. 
    • Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia. 
    • Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
    • Przygotuj nadzienie. W rondelku zagotuj 3/4 szklanki mleka wraz z cukurem. W pozostałej 1/4 szklance mleka rozmieszaj proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlej rozmieszany proszek i ugotuj gęsty budyń. Budyń zdejmij z ognia i odstaw na bok na 3 minuty. Do gorącego budyniu dodaj twaróg i masło, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Rodzynki odsącz na sicie i dodaj do masy serowo-budyniowej. Całość wymieszaj i pozostaw do ostudzenia. 
    • Na każdym naleśniku rozsmaruj porcję nadzienia. Naleśniki składaj w kopertę. 
    • Naleśniki przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu każdego naleśniki ułóż kawałki cienko pokrojonego masła.
    • Naleśniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut - do momentu uzyskania złotego, rumianego koloru.
    Smacznego!
    Naleśniki z serem, budyniem i rodzynkami

    Naleśniki z serem, budyniem i rodzynkami

    Naleśniki z serem, budyniem i rodzynkami


    poniedziałek, stycznia 24, 2022

    Pasta jajeczna

    Pasta jajeczna

    Przepis na tradycyjną pastę jajeczną z dodatkiem majonezu, musztardy i szczypiorku. To idealny dodatek do kanapek na śniadanie czy kolację. :)
    Pasta jajeczna


    Pasta jajeczna - składniki:

    • 4 jajka ugotowane na twardo
    • szczypiorek z dwóch dymek
    • 2 łyżki majonezu
    • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
    • sól i pieprz


    Pasta jajeczna - przepis:

    • Jajka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj majonez, musztardę, drobno posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
    Smacznego!
    Pasta jajeczna


    niedziela, stycznia 23, 2022

    Pączki jogurtowe

    Pączki jogurtowe

    Smakowite, chrupiące z zewnątrz, wilgotne w środku mini pączki jogurtowe, których przygotowanie polega na zmiksowaniu wszystkich składników, a następnie smażeniu pączuszków. Prosto, szybko i pysznie!
    Pączki jogurtowe


    Pączki jogurtowe - składniki:

    • 2 szklanki mąki pszennej tortowej 
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    • 250 g jogurtu naturalnego
    • 3 jajka rozmiar M
    • olej do smażenia
    • cukier puder do oprószenia pączków


    Pączki jogurtowe - przepis:

    • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
    • Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier puder, cukier waniliowy, wlej jogurt naturalny i wbij jajka. Całość krótko zmiksuj tylko do połączenia się składników.
    • W szerokim garnku rozgrzej olej.Olej podgrzewaj na średniej mocy palnika. Temperatura oleju powinna osiągnąć 180 stopni Celsjusza.
    • Małą łyżeczkę zamocz w oleju i nabieraj ciasto, które przy pomocy drugiej łyżeczki zsuwaj do gorącego oleju. Pączki jogurtowe smaż przez 4-5 minut. Nie trzeba ich przekręcać, ponieważ w trakcie smażenia same obracają się w tłuszczu. 
    • Gotowe pączki obtocz w cukrze pudrze.
    Smacznego!

    Źródło przepisu: aniagotuje.pl
    Pączki jogurtowe

    Pączki jogurtowe

    Pączki jogurtowe

    Pączki jogurtowe

    Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger