Przepis na proste, szybkie w przygotowaniu i aromatyczne ciasto marchewkowe z dodatkiem banana i orzechów włoskich. Ciasto jest wilgotne, dzięki czemu długo zachowuje swą świeżość. Polecam! :)
Ciasto marchewkowe z bananami i orzechami włoskimi - składniki:
- 2 duże jajka
- 125 g cukru
- 5 łyżek oleju
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 średniej wielkości banany
- 120 g obranej marchewki
- 50 g orzechów włoskich
Ciasto marchewkowo-bananowe z orzechami włoskimi - przepis:
- Jajka zmiksuj z cukrem i olejem na jasną i puszystą masę.
- Do miski wsyp mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszaj.
- Do jajek dodaj mąkę wymieszaną z cynamonem, sodą i solą oraz rozgniecione widelcem banany. Krótko zmiksuj.
- Do ciasta dodaj marchewkę startą na drobnych oczkach tarki i posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj łyżką.
- Ciasto przełóż do foremki o wymiarach około 28x15 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę - do suchego patyczka.