Przepis na miękkie, puszyste i wilgotne pączki serowe na drożdżach. Ser w pączkach jest delikatnie wyczuwalny, ale jego dodatek sprawia, że pączki są wyjątkowo miękkie, sprężyste i długo zachowują swą świeżość.
Pączki serowe (na drożdżach) - składniki na rozczyn:
- 30 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżka mąki
Serowe pączki na drożdżach - pozostałe składniki:
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 300 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Pączki serowe (na drożdżach) - przepis:
- Przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, mleko i 1 łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Całe jajka i żółtko utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Wciąż miksując dodawaj stopniowo twaróg i masło. Dodaj przesianą mąkę i wyrośnięty rozczyn. Wyrób gładkie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Z wyrośniętego ciasta formuj niewielkie, okrągłe pączki.
- W szerokim garnku rozgrzej olej.Olej podgrzewaj na średniej mocy palnika. Temperatura oleju powinna osiągnąć 180 stopni Celsjusza.
- Na rozgrzany olej wrzucaj kilka pączków. Nie możesz ich wrzucić zbyt wiele, ponieważ pączki w oleju muszą swobodnie pływać. Pączki smaż 2 minuty z jednej i 2 minuty z drugiej strony.
- Gotowe pączki obtocz w cukrze pudrze.