czwartek, lutego 03, 2022

Pączki serowe (na drożdżach)

Pączki serowe (na drożdżach)

Przepis na miękkie, puszyste i wilgotne pączki serowe na drożdżach. Ser w pączkach jest delikatnie wyczuwalny, ale jego dodatek sprawia, że pączki są wyjątkowo miękkie, sprężyste i długo zachowują swą świeżość.
Pączki serowe (na drożdżach)


Pączki serowe (na drożdżach) - składniki na rozczyn:

  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka mąki

Serowe pączki na drożdżach - pozostałe składniki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 300 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia 


Pączki serowe (na drożdżach) - przepis:

  • Przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, mleko i 1 łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Całe jajka i żółtko utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Wciąż miksując dodawaj stopniowo twaróg i masło. Dodaj przesianą mąkę i wyrośnięty rozczyn. Wyrób gładkie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 
  • Z wyrośniętego ciasta formuj niewielkie, okrągłe pączki. 
  • W szerokim garnku rozgrzej olej.Olej podgrzewaj na średniej mocy palnika. Temperatura oleju powinna osiągnąć 180 stopni Celsjusza.
  • Na rozgrzany olej wrzucaj kilka pączków. Nie możesz ich wrzucić zbyt wiele, ponieważ pączki w oleju muszą swobodnie pływać. Pączki smaż 2 minuty z jednej i 2 minuty z drugiej strony.
  • Gotowe pączki obtocz w cukrze pudrze.
Smacznego!
Pączki serowe (na drożdżach)

Pączki serowe (na drożdżach)



środa, lutego 02, 2022

Czekoladowa owsianka z orzechami

Czekoladowa owsianka z orzechami

Wyśmienita i odżywcza owsianka czekoladowa z dodatkiem orzechów laskowych i bananów. Taka owsianka to idealna propozycja na zdrowe i sycące śniadanie.
Czekoladowa owsianka z orzechami




Czekoladowa owsianka z orzechami - składniki:

  • 8 łyżek płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka kakao
  • garść prażonych orzechów laskowych
  • 1 banan

Czekoladowa owsianka z orzechami - przepis:

  • Płatki zalej mlekiem. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 10-15 minut - do czasu, aż zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj przesiane przez sitko kakao. Wymieszaj. Owsiankę zdejmij z kuchenki, dodaj miód, wymieszaj.
  • Owsiankę przełóż do miseczek. Na wierzchu ułóż plasterki banana i posyp posiekanymi orzechami laskowymi. 
Smacznego!
Czekoladowa owsianka z orzechami

Czekoladowa owsianka z orzechami

Czekoladowa owsianka z orzechami



poniedziałek, stycznia 31, 2022

Kotlety siekane z cukinią i kukurydzą

Kotlety siekane z cukinią i kukurydzą

Przepis na miękkie, soczyste i aromatyczne, siekane kotlety drobiowe z dodatkiem cukinii, papryki i kukurydzy.
Kotlety siekane z cukinią i kukurydzą




Kotlety siekane z cukinią i kukurydzą - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 750 g)
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała papryka
  • 150 g kukurydzy
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, curry
  • olej do smażenia

Kotlety siekane z cukinią i kukurydzą - przepis: 

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. 
  • Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki, dopraw odrobiną soli, wymieszaj i ostaw na bok na 15 minut. Odsącz z nadmiaru płynu.
  • Paprykę pokrój w drobną kostkę.
  • Do miski dodaj mięso, cukinię, paprykę, kukurydzę, jajka, mąkę pszenną i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj, do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety siekane z cukinią i kukurydzą

Kotlety siekane z cukinią i kukurydzą

niedziela, stycznia 30, 2022

Ciasto marchewkowo-bananowe z orzechami włoskimi

Ciasto marchewkowo-bananowe z orzechami włoskimi

Przepis na proste, szybkie w przygotowaniu i aromatyczne ciasto marchewkowe z dodatkiem banana i orzechów włoskich. Ciasto jest wilgotne, dzięki czemu długo zachowuje swą świeżość. Polecam! :)
Ciasto marchewkowo-bananowe z orzechami włoskimi


Ciasto marchewkowe z bananami i orzechami włoskimi - składniki:

  • 2 duże jajka
  • 125 g cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • szczypta soli
  • 2 średniej wielkości banany
  • 120 g obranej marchewki 
  • 50 g orzechów włoskich


Ciasto marchewkowo-bananowe z orzechami włoskimi - przepis:

  • Jajka zmiksuj z cukrem i olejem na jasną i puszystą masę.
  • Do miski wsyp mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszaj.
  • Do jajek dodaj mąkę wymieszaną z cynamonem, sodą i solą oraz rozgniecione widelcem banany. Krótko zmiksuj.
  • Do ciasta dodaj marchewkę startą na drobnych oczkach tarki i posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj łyżką. 
  • Ciasto przełóż do foremki o wymiarach około 28x15 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę - do suchego patyczka. 
Smacznego!
Ciasto marchewkowo-bananowe z orzechami włoskimi

Ciasto marchewkowo-bananowe z orzechami włoskimi

Ciasto marchewkowo-bananowe z orzechami włoskimi

sobota, stycznia 29, 2022

Placki serowe z budyniem i bananem

Placki serowe z budyniem i bananem

Placki serowe z dodatkiem budyniu waniliowego i banana to doskonały pomysł na słodkie śniadanie, podwieczorek lub kolację. To prosty i szybki przepis na placki do przygotowania, którego wystarczy tylko kilka składników. 
Placki serowe z budyniem i bananem

Placki serowe z budyniem i bananem - składniki:

  • 250 g tłustego twarogu
  • 2 banany
  • 1 jajko
  • 1 duży budyń waniliowy (proszek: 64 g)
  • 1 łyżka mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Placki serowe z budyniem i bananem - przepis:

  • Do wysokiego naczynia dodaj twaróg, banany i jajko. Składniki zmiksuj blenderem. Dodaj proszek budyniowy, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj lub krótko zmiksuj. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Placki serowe z budyniem i bananem

Placki serowe z budyniem i bananem



    czwartek, stycznia 27, 2022

    Spaghetti Napoli

    Spaghetti Napoli

    Spaghetti Napoli to jedno z najsłynniejszych włoskich przepisów na makaron. Sos robi się prosto i szybko, a smak jest naprawdę wyjątkowy i bardzo aromatyczny. Minimum składników - maksimum smaku! 
    Spaghetti Napoli


    Spaghetti Napoli - składniki:

    • 300 g makaronu spaghetti
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 puszki pomidorów krojonych
    • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka
    • garść tartego parmezanu
    • oliwa z oliwek do smażenia


    Spaghetti Napoli - przepis:

    • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż jeszcze 2 minuty. 
    • Na patelnię dodaj pomidory z puszki. Pomidory nieco rozdrobnij przy pomocy drewnianej łopatki. Sos dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką, bazylią i oregano. Wymieszaj. Gotuj pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut.
    • Po upływie powyższego czasu zdejmij sos z ognia. Dodaj makaron, wymieszaj.
    • Bezpośrednio na talerzu posyp spaghetti tartym parmezanem.
    Smacznego!
    Spaghetti Napoli

    Spaghetti Napoli




    środa, stycznia 26, 2022

    Faworki na piwie

    Faworki na piwie

    Faworki na piwie to zdecydowanie mój faworyt wśród karnawałowych przysmaków! Faworki z tego przepisu wychodzą niesamowicie kruche i delikatne, a do tego są proste w przygotowaniu i wymagają zastosowania tylko kilku składników. Bardzo polecam! 
    Faworki na piwie


    Faworki na piwie - składniki:

    • 7 żółtek
    • 3,5 łyżki cukru
    • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 0,5 szklanki jasnego piwa
    • olej do smażenia
    • cukier puder do oprószenia faworków


    Faworki na piwie - przepis:

    • Żółtka ucieraj z cukrem przez około 10 minut - do uzyskania jasnej, gęstej i puszystej masy.
    • Do utartych żółtek dodaj mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia, następnie wlej piwo. Wszystkie składniki początkowo wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć gładkie ciasto.
    • Ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiaj przez 5 minut. Następnie kilkukrotnie wybij ciasto wałkiem po to, by wtłoczyć w nie jak najwięcej pęcherzyków powietrza. 
    • Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą część bardzo cienko rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto pokrój na podłużne paski. Następnie każdy pasek pokrój na około 8-centymetrowe kawałki. Środek każdego kawałka lekko natnij i przełóż jeden koniec przez otwór. 
    • Faworki smaż na lekko złoty kolor, na oleju rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza.
    • Podawaj oprószone cukrem pudrem.
    Smacznego!
    Faworki na piwie

    Faworki na piwie

    Faworki na piwie

    Faworki na piwie

    Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger