Kurczak w marynacie z ketchupu i sosu teriyaki to pyszny pomysł na obiad. Niewątpliwą zaletą marynowanego, pieczonego kurczaka jest szybkość i prostota jego wykonania. Wystarczy dokładnie natrzeć kurczaka, wstawić do piekarnika i poczekać, aż się upiecze.
Kurczak w marynacie z ketchupu i sosu teriyaki - składniki:
- 12 podudzi (pałek) z kurczaka
- 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka pikantnej (użyłam w firmy Prymat)
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżki sosu teriyaki
- 6 łyżek pikantnego ketchupu
- 1,5 łyżeczki pieprzu
Kurczak w marynacie z ketchupu i sosu teriyaki - przepis:
- Podudzia z kurczaka oczyść i osusz.
- Do miseczki wlej olej, dodaj ketchup, sos teriyaki, przyprawę do kurczaka i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Przygotowane mięso dokładnie pokryj z każdej strony marynatą.
- Zamarynowanego kurczaka wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
- Kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Pozostałą w naczyniu po kurczaku marynatą polej poukładane na blasze pałki.
- Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut, po tym czasie przykryj mięso folią aluminiową i piecz 45 minut, następnie ponownie odkryj kurczaka i piecz jeszcze przez 15 minut.