poniedziałek, lutego 07, 2022

Bułki zapiekane z jajkiem, szpinakiem i fetą

Bułki zapiekane z jajkiem, szpinakiem i fetą

Przepyszne, chrupiące bułki zapiekane z jajkiem, szpinakiem i fetą. Zapiekane bułki z jajkiem serwowane na gorąco to sposób na zdrowe, sycące i szybkie śniadanie.
Bułki zapiekane z jajkiem, szpinakiem i fetą


Bułki zapiekane z jajkiem, szpinakiem i fetą - składniki:

  • 3 bułki kajzerki
  • 3 jajka
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 100 g fety
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek

Bułki zapiekane z jajkiem, szpinakiem i fetą - przepis:

  • Zetnij wierzch bułek i wydrąż środek w każdej z nich. 
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 2 minuty. Dodaj rozmrożony szpinak. Smaż przez 5 minut. Wlej śmietanę kremówkę i dodaj pokruszoną fetę. Wymieszaj. Smaż przez 3 minuty. Całość dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. 
  • Bułki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą bułkę napełnij szpinakowym farszem oraz do każdej bułki wbij jajko. Wierzch bułek skrop niewielką ilością oliwy z oliwek oraz dopraw świeżo mielonym pieprzem. 
  • Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Bułki zapiekane z jajkiem, szpinakiem i fetą

Bułki zapiekane z jajkiem, szpinakiem i fetą

Bułki zapiekane z jajkiem, szpinakiem i fetą



niedziela, lutego 06, 2022

Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorami

Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorami

Zapiekanka makaronowa z cukinią, pomidorami i mozzarellą to pyszne, zdrowe i sycące danie bez mięsa, idealne na obiad lub kolację.
Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorami


Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorem - składniki:

  • 400 g makaronu
  • 1 cebula
  • 2 małe cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 średniej wielkości pomidory
  • 150 g tartej mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, suszona natka pietruszki
  • olej do smażenia


Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorem - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Pomidory sparz i obierz ze skórki.
  • Na rozgrzaną patelnię wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, dopraw solą i smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut - do miękkości cukinii. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 3 minuty.
  • Dwa pomidory pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Smaż przez 8 minut. Dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano i natką pietruszki. Dodaj 100 g tartej mozzarelli. Wymieszaj. 
  • Do sosu dodaj ugotowany makaron, wymieszaj. 
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Do naczynia przełóż zapiekankę, posyp pozostałym serem. Na wierzchu ułóż cienkie plasterki pomidora. Wierzch posyp oregano i bazylią. 
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorami

Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorami

Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorami

Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorami




sobota, lutego 05, 2022

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem, ogórkiem i papryką konserwową

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem, ogórkiem i papryką konserwową

Idealna do każdego dania surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem pomidorów, ogórka, papryki konserwowej i kukurydzy. 
Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem, ogórkiem i papryką konserwową





Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i pomidorem - składniki:

  • 1 kapusta pekińska (około 800 g)
  • 2 pomidory
  • 1 słoik papryki konserwowej (masa po odsączeniu: około 300 g)
  • 1 ogórek
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 250 g)
  • 2 opakowania sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego (użyłam z firmy Prymat)
  • 5 łyżek oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru


Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem i ogórkiem - przepis:

  • Kapustę oczyść, osusz i poszatkuj. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj.
  • Pomidory i paprykę pokrój w kostkę, a obranego ogórka  w półplasterki.
  • Do kapusty dodaj pomidory, paprykę, ogórka i odsączoną kukurydzę. 
  • Do miseczki wlej olej i wsyp sosy koperkowo-ziołowe. Wymieszaj. Dodaj do miski z kapustą. Wymieszaj. W razie potrzeby dopraw jeszcze surówkę solą i pieprzem. 
Smacznego!
Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem, ogórkiem i papryką konserwową

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem, ogórkiem i papryką konserwową




piątek, lutego 04, 2022

Kurczak w marynacie z ketchupu i sosu teriyaki

Kurczak w marynacie z ketchupu i sosu teriyaki

Kurczak w marynacie z ketchupu i sosu teriyaki to pyszny pomysł na obiad. Niewątpliwą zaletą marynowanego, pieczonego kurczaka jest szybkość i prostota jego wykonania. Wystarczy dokładnie natrzeć kurczaka, wstawić do piekarnika i poczekać, aż się upiecze. 
Kurczak w marynacie z ketchupu i sosu teriyaki


Kurczak w marynacie z ketchupu i sosu teriyaki - składniki:

  • 12 podudzi (pałek) z kurczaka
  • 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka pikantnej (użyłam w firmy Prymat)
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 6 łyżek pikantnego ketchupu 
  • 1,5 łyżeczki pieprzu


Kurczak w marynacie z ketchupu i sosu teriyaki - przepis: 

  • Podudzia z kurczaka oczyść i osusz.
  • Do miseczki wlej olej, dodaj ketchup, sos teriyaki, przyprawę do kurczaka i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Przygotowane  mięso dokładnie pokryj z każdej strony marynatą. 
  • Zamarynowanego kurczaka wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  • Kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Pozostałą w naczyniu po kurczaku marynatą polej poukładane na blasze pałki.
  • Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut, po tym czasie przykryj mięso folią aluminiową i piecz 45 minut, następnie ponownie odkryj kurczaka i piecz jeszcze przez 15 minut. 
Smacznego!
Kurczak w marynacie z ketchupu i sosu teriyaki

Kurczak w marynacie z ketchupu i sosu teriyaki

Kurczak w marynacie z ketchupu i sosu teriyaki



czwartek, lutego 03, 2022

Pączki serowe (na drożdżach)

Pączki serowe (na drożdżach)

Przepis na miękkie, puszyste i wilgotne pączki serowe na drożdżach. Ser w pączkach jest delikatnie wyczuwalny, ale jego dodatek sprawia, że pączki są wyjątkowo miękkie, sprężyste i długo zachowują swą świeżość.
Pączki serowe (na drożdżach)


Pączki serowe (na drożdżach) - składniki na rozczyn:

  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka mąki

Serowe pączki na drożdżach - pozostałe składniki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 300 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia 


Pączki serowe (na drożdżach) - przepis:

  • Przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, mleko i 1 łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Całe jajka i żółtko utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Wciąż miksując dodawaj stopniowo twaróg i masło. Dodaj przesianą mąkę i wyrośnięty rozczyn. Wyrób gładkie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 
  • Z wyrośniętego ciasta formuj niewielkie, okrągłe pączki. 
  • W szerokim garnku rozgrzej olej.Olej podgrzewaj na średniej mocy palnika. Temperatura oleju powinna osiągnąć 180 stopni Celsjusza.
  • Na rozgrzany olej wrzucaj kilka pączków. Nie możesz ich wrzucić zbyt wiele, ponieważ pączki w oleju muszą swobodnie pływać. Pączki smaż 2 minuty z jednej i 2 minuty z drugiej strony.
  • Gotowe pączki obtocz w cukrze pudrze.
Smacznego!
Pączki serowe (na drożdżach)

Pączki serowe (na drożdżach)



środa, lutego 02, 2022

Czekoladowa owsianka z orzechami

Czekoladowa owsianka z orzechami

Wyśmienita i odżywcza owsianka czekoladowa z dodatkiem orzechów laskowych i bananów. Taka owsianka to idealna propozycja na zdrowe i sycące śniadanie.
Czekoladowa owsianka z orzechami




Czekoladowa owsianka z orzechami - składniki:

  • 8 łyżek płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka kakao
  • garść prażonych orzechów laskowych
  • 1 banan

Czekoladowa owsianka z orzechami - przepis:

  • Płatki zalej mlekiem. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 10-15 minut - do czasu, aż zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj przesiane przez sitko kakao. Wymieszaj. Owsiankę zdejmij z kuchenki, dodaj miód, wymieszaj.
  • Owsiankę przełóż do miseczek. Na wierzchu ułóż plasterki banana i posyp posiekanymi orzechami laskowymi. 
Smacznego!
Czekoladowa owsianka z orzechami

Czekoladowa owsianka z orzechami

Czekoladowa owsianka z orzechami



poniedziałek, stycznia 31, 2022

Kotlety siekane z cukinią i kukurydzą

Kotlety siekane z cukinią i kukurydzą

Przepis na miękkie, soczyste i aromatyczne, siekane kotlety drobiowe z dodatkiem cukinii, papryki i kukurydzy.
Kotlety siekane z cukinią i kukurydzą




Kotlety siekane z cukinią i kukurydzą - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 750 g)
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała papryka
  • 150 g kukurydzy
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, curry
  • olej do smażenia

Kotlety siekane z cukinią i kukurydzą - przepis: 

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. 
  • Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki, dopraw odrobiną soli, wymieszaj i ostaw na bok na 15 minut. Odsącz z nadmiaru płynu.
  • Paprykę pokrój w drobną kostkę.
  • Do miski dodaj mięso, cukinię, paprykę, kukurydzę, jajka, mąkę pszenną i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj, do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety siekane z cukinią i kukurydzą

Kotlety siekane z cukinią i kukurydzą

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger