czwartek, lutego 17, 2022

Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą pęczak

Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą pęczak

Doskonały przepis na gołąbki z mięsem wieprzowym, ryżem i kaszą pęczak. Idealnym dopełnieniem gołąbków jest domowy sos pomidorowy. I choć gołąbki w sosie pomidorowym to dość pracochłonne danie, zdecydowanie warto pokusić się o ich przygotowanie.
Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą pęczak


Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą pęczak- składniki na gołąbki:

  • około 2,5 kg białej kapusty 
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklany kaszy pęczak
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • około 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, 

Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą pęczak - składniki na sos pomidorowy:

  • bulion pozostały po gotowaniu gołąbków
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 250 ml śmietany kremówki 30%


Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą pęczak - przepis:

  • Przygotuj farsz. Ryż oraz kaszę pęczak ugotuj na półmiękko - o połowę skróć czas gotowania podany na opakowaniu.
  • Mięso oczyść, osusz, pokrój w kostkę i zmiel w maszynce do mielenia mięsa wraz z cebulą i czosnkiem. Do mięsa dodaj lekko ostudzony ryż i kaszę. Dokładnie połącz wszystkie składniki. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę. Ponownie dokładnie wymieszaj.
  • Umyj kapustę. Z kapusty wytnij głąb. 
  • Do dużego, szerokiego garnka wlej wodę, mniej więcej do 1/3 wysokości. Zagotuj. Do wrzącej wody włóż kapustę dziurą po głąbie do dołu. Gotuj przez 3 minuty. Przekręć kapustę, ponownie gotuj przez 3 minuty. Zdejmuj po 2-3 liście. Zawijaj gołąbki i zdejmuj z kapusty kolejne liście. Pamiętaj, by z każdego liścia wyciąć grubszy nerw.
  • Na każdy liść przy wyciętym nerwie ułóż porcję farszu. Boki liścia złóż do środka. Każdego gołąbka ciasno zwiń. 
  • Na dno garnka, w którym będziesz gotował gołąbki ułóż 2-3 liście. Gotowe gołąbki ułóż ciasno w garnku. Gołąbki zalej bulionem. Przykryj garnek pokrywką. Gołąbki gotuj na niskiej mocy palnika do miękkości - przez około 1,5 - 2 godziny.
  • Przygotuj sos do gołąbków. Ugotowane gołąbki wyjmij z garnka. Wywar po gotowaniu gołąbków przelej przez sitko do drugiego garnka. Wywar mocno podgrzej, dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, sól i pieprz. 
  • Na patelni przygotuj zasmażkę. Roztop masło. Dodaj mąkę. Szybko i energicznie mieszaj do połączenia się wszystkich składników. W zasmażce nie może być grudek. Po minucie zasmażka  jest gotowa. Zasmażkę dodaj do sosu. Wymieszaj. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 5 minut. Wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj. 
  • Gołąbki podawaj z sosem pomidorowym.
Smacznego!
Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą pęczak

Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą pęczak

Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą pęczak

środa, lutego 16, 2022

Faworki z mascarpone

Faworki z mascarpone

Faworki z mascarpone są niesamowicie kruche, lekkie i delikatne. To jeden z najpyszniejszych karnawałowych przysmaków. Bardzo polecam!
Faworki z mascarpone


Faworki z mascarpone - składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 żółtka z jajek rozmiar L
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia gotowych faworków


Faworki z mascarpone - przepis:

  • Do miski przesiej mąkę, dodaj mascarpone, żółtka, ocet i sól. Wszystkie składniki początkowo wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć gładkie ciasto.
  • Ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnicę. Kilkukrotnie wybij ciasto wałkiem po to, by wtłoczyć w nie jak najwięcej pęcherzyków powietrza. 
  • Ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 45 - 60 minut.
  • Ciasto podziel na 4 części. Każdą część bardzo cienko rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto pokrój na podłużne paski. Następnie każdy pasek pokrój na około 8-centymetrowe kawałki. Środek każdego kawałka lekko natnij i przełóż jeden koniec przez otwór. 
  • Faworki smaż na lekko złoty kolor, na oleju rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza.
  • Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
Faworki z mascarpone

Faworki z mascarpone

Faworki z mascarpone

Faworki z mascarpone

Faworki z mascarpone

wtorek, lutego 15, 2022

Chleb tostowy

Chleb tostowy

Pszenny, jasny, domowy chleb tostowy to tani i zdrowy zamiennik kupnego pieczywa tostowego. Domowy chleb tostowy idealnie sprawdza się zarówno do tradycyjnych kanapek, jak i grzanek czy tostów.
Chleb tostowy



Chleb tostowy - składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 550
  • 30 g drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 35 g roztopionego i ostudzonego masła
  • dodatkowo: masło do wysmarowania formy + otręby pszenne do posypania


Chleb tostowy - przepis:

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, wlej wodę, śmietankę i dodaj miód. Dokładnie wymieszaj. 
  • Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i rozczyn. Wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełóż do miski wysmarowanej olejem. przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. 
  • Po upływie powyższego czasu ciasto krótko zagnieć, a następnie przełóż do keksówki o wymiarach 10 x 30 cm wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. 
  • Chleb tostowy wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
Smacznego!
Chleb tostowy

Chleb tostowy

Chleb tostowy

Chleb tostowy




niedziela, lutego 13, 2022

Oponki serowe

Oponki serowe

Przepis na pyszne, lekkie i puszyste oponki serowe, którym trudno się oprzeć.
Oponki serowe




Oponki serowe - składniki:

  • 300 g twarogu mielonego z wiaderka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1,5 łyżki śmietany 18%
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego
  • olej do smażenia


Oponki serowe - przepis: 

  • Żółtka z cukrem zmiksuj na jasną i puszystą masę. Dodaj twaróg, śmietanę, mąkę przesianą z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia oraz ocet. Dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie klejące i gęste, ale takie ma być. 
  • Stolnicę oprósz mąką. Na stolnicę przełóż ciasto, oprósz je mąką i podziel na 2-3 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Pamiętaj o podsypywaniu mąką przed każdym wałkowaniem. Okrągłą wykrawaczką o średnicy 6-8 cm wycinaj koła. Mniejszą wykrawaczką, kieliszkiem lub korkiem do butelki w każdym kole wytnij środek. 
  • W szerokim garnku rozgrzej olej. Olej podgrzewaj na średniej mocy palnika. Temperatura oleju powinna osiągnąć 180 stopni Celsjusza.
  • Oponki kładź na rozgrzany olej. Smaż 1 minutę, następnie przekręć oponki na drugą stronę, ponownie smaż przez 1 minutę.
  • Gotowe oponki oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Oponki serowe

Oponki serowe

Oponki serowe

Oponki serowe

Oponki serowe

sobota, lutego 12, 2022

Kotlety jajeczne z kalafiorem

Kotlety jajeczne z kalafiorem

Przepis na pyszne, wegetariańskie kotlety z kalafiorem, jajkiem i serem cheddar. To idealny pomysł dla osób na diecie bezmięsnej i nie tylko. :)
Kotlety jajeczne z kalafiorem




Kotlety z kalafiora i jajek - składniki:

  • 500 g ugotowanego kalafiora
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 mała cebula
  • 1 surowe jajko
  • 50 g sera cheddar
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia



Kotlety jajeczne z kalafiorem - przepis:

  • Na rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Pozostaw do ostudzenia.
  • Jajka obierz ze skorupek i pokrój w kostkę. 
  • Kalafiora drobno pokrój. 
  • Do miski wrzuć pokrojone jajka, kalafiora, cebulę, surowe jajko, ser, koperek, mąkę oraz sól, pieprz, słodką papryką i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj, łącząc składniki w jednolitą masę. Powstałą masę wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety jajeczne z kalafiorem

Kotlety jajeczne z kalafiorem

Kotlety jajeczne z kalafiorem

czwartek, lutego 10, 2022

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, cukinią i marchewką

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, cukinią i marchewką

Ekspresowa, sycąca i pyszna zapiekanka makaronowa z kurczakiem, cukinią i marchewką w sosie jogurtowo-śmietanowym. 
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, cukinią i marchewką


Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, cukinią i marchewką - przepis:

  • 350 g makaronu
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 małe cukinie
  • 125 g mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa gyros, zioła prowansalskie, bazylia, czosnek granulowany

Składniki na sos:

  • 180 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 150 ml śmietanki 18%
  • 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, cukinią i marchewką - przepis:

  • Makaron ugotuj al dente.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw przyprawą gyros.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę i kurczaka. Smaż przez 10 minut. Dodaj marchewkę startą na dużych oczkach tarki i pokrojoną w kostkę cukinię. Smaż przez 6 minut. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, bazylią i czosnkiem granulowanym.
  • Do miseczki dodaj jogurt naturalny, śmietankę, bulion i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj.
  • Makaron wymieszaj z warzywami, przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej sosem. 
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia poukładaj na wierzchu plastry mozzarelli.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, cukinią i marchewką

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, cukinią i marchewką

środa, lutego 09, 2022

Kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką

Kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką

Kruche ciasto z budyniową pianką to przepyszne ciasto, które możesz przygotować z dowolnymi owocami. U mnie wersja z wiśniami, które świetnie przełamują słodycz ciasta. Jeśli choć raz przygotujesz kruche ciasto z pianką, to z pewnością będziesz wracać do tego przepisu. Polecam!
Kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 5 żółtek
  • 200 g zimnego masła

Składniki na budyniową piankę:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 budynie śmietankowe (proszek: 2 x 40 g)
  • 100 ml oleju

Pozostałe składniki:

  • 600 g mrożonych wiśni
  • 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką - przepis:

  • Przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli, żółtka i posiekane na mniejsze kawałki zimne masło. Szybko zagnieć ciasto. Ciasto podziel na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Obie części uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na około 30 minut.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z zamrażarki wyjmij większą część ciasta (mniejszą część ciasta pozostaw w zamrażarce) i wylep nim spód formy. Ciasto nakłuj widelcem.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut.
  • Przygotuj budyniową piankę. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksuj masę. Pod koniec miksowania dodaj proszki budyniowe i powoli wlej olej. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Piankę budyniową wyłóż na podpieczony spód. 
  • Wiśnie rozmróź na sicie. Odsącz z nadmiaru wody, obtocz w mące w ziemniaczanej, poukładaj na piance.
  • Na dużych oczkach tarki zetrzyj na wiśnie pozostałą część ciasta.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!
Kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką

Kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką

Kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką

Kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką

Kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką







Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger