Puszyste, wilgotne i aromatyczne muffinki cytrynowe z cukinią i cytrynowym lukrem, które długo zachowują swą świeżość.
Muffinki cytrynowe z cukinią - składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 jajka rozmiar L
- 125 g śmietany 12%
- 125 ml oleju rzepakowego
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 230 g cukinii startej ze skórką na dużych oczkach tarki (nie odsączaj)
Składniki na lukier:
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
Muffinki cytrynowe z cukinią - przepis:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.wymieszaj
- Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
- W drugiej misce krótko zmiksuj jajka, śmietanę, olej, sok z cytryny, skórkę z cytryny i cukier.
- Do mokrych składników dodaj suche, krótko zmiksuj na niskich obrotach miksera. Dodaj startą cukinię wymieszaj szpatułką.
- Ciasto rozłóż do foremek na muffinki (mniej więcej do 3/4 wysokości).
- Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut - do suchego patyczka.
- Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z sokiem cytryny.
- Polukruj ostudzone muffinki.
Źródło przepisu: mojewypieki.com