wtorek, lutego 22, 2022

Faworki na śmietanie

Faworki na śmietanie

Przepis na najlepsze faworki na śmietanie. To receptura na tradycyjne, niesamowicie kruche i pyszne chruściki.
Faworki na śmietanie


Faworki na śmietanie - składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 5 żółtek z jajek rozmiar M
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2  łyżeczki octu spirytusowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia faworków


Faworki na śmietanie - przepis:

  • Do miski miski przesiej mąkę, dodaj żółtka, cukier puder, śmietanę, ocet i sól. Wszystkie składniki początkowo wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć gładkie ciasto.
  • Ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnicę. Kilkukrotnie wybij ciasto wałkiem po to, by wtłoczyć w nie jak najwięcej pęcherzyków powietrza. 
  • Ciasto podziel na 4 części. Każdą część bardzo cienko rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto pokrój na podłużne paski. Następnie każdy pasek pokrój na około 8-centymetrowe kawałki. Środek każdego kawałka lekko natnij i przełóż jeden koniec przez otwór. 
  • Faworki  smaż na lekko złoty kolor, na oleju rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza.
  • Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
Faworki na śmietanie

Faworki na śmietanie

Faworki na śmietanie

poniedziałek, lutego 21, 2022

Muffinki cytrynowe z cukinią

Muffinki cytrynowe z cukinią

Puszyste, wilgotne i aromatyczne muffinki cytrynowe z cukinią i cytrynowym lukrem, które długo zachowują swą świeżość.
Muffinki cytrynowe z cukinią



Muffinki cytrynowe z cukinią - składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka rozmiar L
  • 125 g śmietany 12%
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 230 g cukinii startej ze skórką na dużych oczkach tarki (nie odsączaj)

Składniki na lukier:

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny

Muffinki cytrynowe z cukinią - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.wymieszaj 
  • Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. 
  • W drugiej misce krótko zmiksuj jajka, śmietanę, olej, sok z cytryny, skórkę z cytryny i cukier.
  • Do mokrych składników dodaj suche, krótko zmiksuj na niskich obrotach miksera. Dodaj startą cukinię wymieszaj szpatułką. 
  • Ciasto rozłóż do foremek na muffinki (mniej więcej do 3/4 wysokości).
  • Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z sokiem cytryny.
  • Polukruj ostudzone muffinki.
Smacznego!
Muffinki cytrynowe z cukinią

Muffinki cytrynowe z cukinią


Źródło przepisu: mojewypieki.com

piątek, lutego 18, 2022

Bananowe placuszki z serkiem wiejskim

Bananowe placuszki z serkiem wiejskim

Na leniwe, weekendowe śniadanie polecam wyśmienite placuszki z serka wiejskiego i banana.
Bananowe placuszki z serkiem wiejskim






Placki bananowe z serkiem wiejskim - składniki:

  • 2 banany
  • 200 g serka wiejskiego 
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej (z lekką górką)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia


Placki bananowe z serkiem wiejskim - przepis:

  • Banany rozgnieć widelcem. Dodaj serek wiejski, jajko i mąkę pszenną. Dokładnie wymieszaj. 
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Po usmażeniu możesz oprószyć placuszki cukrem pudrem.
Smacznego!
Bananowe placuszki z serkiem wiejskim

Bananowe placuszki z serkiem wiejskim

Bananowe placuszki z serkiem wiejskim

czwartek, lutego 17, 2022

Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą pęczak

Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą pęczak

Doskonały przepis na gołąbki z mięsem wieprzowym, ryżem i kaszą pęczak. Idealnym dopełnieniem gołąbków jest domowy sos pomidorowy. I choć gołąbki w sosie pomidorowym to dość pracochłonne danie, zdecydowanie warto pokusić się o ich przygotowanie.
Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą pęczak


Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą pęczak- składniki na gołąbki:

  • około 2,5 kg białej kapusty 
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklany kaszy pęczak
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • około 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, 

Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą pęczak - składniki na sos pomidorowy:

  • bulion pozostały po gotowaniu gołąbków
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 250 ml śmietany kremówki 30%


Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą pęczak - przepis:

  • Przygotuj farsz. Ryż oraz kaszę pęczak ugotuj na półmiękko - o połowę skróć czas gotowania podany na opakowaniu.
  • Mięso oczyść, osusz, pokrój w kostkę i zmiel w maszynce do mielenia mięsa wraz z cebulą i czosnkiem. Do mięsa dodaj lekko ostudzony ryż i kaszę. Dokładnie połącz wszystkie składniki. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę. Ponownie dokładnie wymieszaj.
  • Umyj kapustę. Z kapusty wytnij głąb. 
  • Do dużego, szerokiego garnka wlej wodę, mniej więcej do 1/3 wysokości. Zagotuj. Do wrzącej wody włóż kapustę dziurą po głąbie do dołu. Gotuj przez 3 minuty. Przekręć kapustę, ponownie gotuj przez 3 minuty. Zdejmuj po 2-3 liście. Zawijaj gołąbki i zdejmuj z kapusty kolejne liście. Pamiętaj, by z każdego liścia wyciąć grubszy nerw.
  • Na każdy liść przy wyciętym nerwie ułóż porcję farszu. Boki liścia złóż do środka. Każdego gołąbka ciasno zwiń. 
  • Na dno garnka, w którym będziesz gotował gołąbki ułóż 2-3 liście. Gotowe gołąbki ułóż ciasno w garnku. Gołąbki zalej bulionem. Przykryj garnek pokrywką. Gołąbki gotuj na niskiej mocy palnika do miękkości - przez około 1,5 - 2 godziny.
  • Przygotuj sos do gołąbków. Ugotowane gołąbki wyjmij z garnka. Wywar po gotowaniu gołąbków przelej przez sitko do drugiego garnka. Wywar mocno podgrzej, dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, sól i pieprz. 
  • Na patelni przygotuj zasmażkę. Roztop masło. Dodaj mąkę. Szybko i energicznie mieszaj do połączenia się wszystkich składników. W zasmażce nie może być grudek. Po minucie zasmażka  jest gotowa. Zasmażkę dodaj do sosu. Wymieszaj. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 5 minut. Wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj. 
  • Gołąbki podawaj z sosem pomidorowym.
Smacznego!
Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą pęczak

Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą pęczak

Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą pęczak

środa, lutego 16, 2022

Faworki z mascarpone

Faworki z mascarpone

Faworki z mascarpone są niesamowicie kruche, lekkie i delikatne. To jeden z najpyszniejszych karnawałowych przysmaków. Bardzo polecam!
Faworki z mascarpone


Faworki z mascarpone - składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 żółtka z jajek rozmiar L
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia gotowych faworków


Faworki z mascarpone - przepis:

  • Do miski przesiej mąkę, dodaj mascarpone, żółtka, ocet i sól. Wszystkie składniki początkowo wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć gładkie ciasto.
  • Ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnicę. Kilkukrotnie wybij ciasto wałkiem po to, by wtłoczyć w nie jak najwięcej pęcherzyków powietrza. 
  • Ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 45 - 60 minut.
  • Ciasto podziel na 4 części. Każdą część bardzo cienko rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto pokrój na podłużne paski. Następnie każdy pasek pokrój na około 8-centymetrowe kawałki. Środek każdego kawałka lekko natnij i przełóż jeden koniec przez otwór. 
  • Faworki smaż na lekko złoty kolor, na oleju rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza.
  • Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
Faworki z mascarpone

Faworki z mascarpone

Faworki z mascarpone

Faworki z mascarpone

Faworki z mascarpone

wtorek, lutego 15, 2022

Chleb tostowy

Chleb tostowy

Pszenny, jasny, domowy chleb tostowy to tani i zdrowy zamiennik kupnego pieczywa tostowego. Domowy chleb tostowy idealnie sprawdza się zarówno do tradycyjnych kanapek, jak i grzanek czy tostów.
Chleb tostowy



Chleb tostowy - składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 550
  • 30 g drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 35 g roztopionego i ostudzonego masła
  • dodatkowo: masło do wysmarowania formy + otręby pszenne do posypania


Chleb tostowy - przepis:

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, wlej wodę, śmietankę i dodaj miód. Dokładnie wymieszaj. 
  • Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i rozczyn. Wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełóż do miski wysmarowanej olejem. przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. 
  • Po upływie powyższego czasu ciasto krótko zagnieć, a następnie przełóż do keksówki o wymiarach 10 x 30 cm wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. 
  • Chleb tostowy wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
Smacznego!
Chleb tostowy

Chleb tostowy

Chleb tostowy

Chleb tostowy




niedziela, lutego 13, 2022

Oponki serowe

Oponki serowe

Przepis na pyszne, lekkie i puszyste oponki serowe, którym trudno się oprzeć.
Oponki serowe




Oponki serowe - składniki:

  • 300 g twarogu mielonego z wiaderka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1,5 łyżki śmietany 18%
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego
  • olej do smażenia


Oponki serowe - przepis: 

  • Żółtka z cukrem zmiksuj na jasną i puszystą masę. Dodaj twaróg, śmietanę, mąkę przesianą z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia oraz ocet. Dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie klejące i gęste, ale takie ma być. 
  • Stolnicę oprósz mąką. Na stolnicę przełóż ciasto, oprósz je mąką i podziel na 2-3 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Pamiętaj o podsypywaniu mąką przed każdym wałkowaniem. Okrągłą wykrawaczką o średnicy 6-8 cm wycinaj koła. Mniejszą wykrawaczką, kieliszkiem lub korkiem do butelki w każdym kole wytnij środek. 
  • W szerokim garnku rozgrzej olej. Olej podgrzewaj na średniej mocy palnika. Temperatura oleju powinna osiągnąć 180 stopni Celsjusza.
  • Oponki kładź na rozgrzany olej. Smaż 1 minutę, następnie przekręć oponki na drugą stronę, ponownie smaż przez 1 minutę.
  • Gotowe oponki oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Oponki serowe

Oponki serowe

Oponki serowe

Oponki serowe

Oponki serowe

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger