Przepis na najlepsze faworki na śmietanie. To receptura na tradycyjne, niesamowicie kruche i pyszne chruściki.
Faworki na śmietanie - składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 5 żółtek z jajek rozmiar M
- 1 łyżka cukru pudru
- 5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżeczki octu spirytusowego
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia faworków
Faworki na śmietanie - przepis:
- Do miski miski przesiej mąkę, dodaj żółtka, cukier puder, śmietanę, ocet i sól. Wszystkie składniki początkowo wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć gładkie ciasto.
- Ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnicę. Kilkukrotnie wybij ciasto wałkiem po to, by wtłoczyć w nie jak najwięcej pęcherzyków powietrza.
- Ciasto podziel na 4 części. Każdą część bardzo cienko rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto pokrój na podłużne paski. Następnie każdy pasek pokrój na około 8-centymetrowe kawałki. Środek każdego kawałka lekko natnij i przełóż jeden koniec przez otwór.
- Faworki smaż na lekko złoty kolor, na oleju rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza.
- Podawaj oprószone cukrem pudrem.