piątek, lutego 25, 2022

Pasta z makreli z marchewką i natką pietruszki

Pasta z makreli z marchewką i natką pietruszki

Smakowita pasta z makreli z dodatkiem marchewki, czerwonej cebuli i natki pietruszki.
Pasta z makreli z marchewką i natką pietruszki


Pasta z makreli z marchewką i natką pietruszki - składniki:

  • 350 g wędzonej makreli
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia


Pasta z makreli z marchewką i natką pietruszki - przepis:

  • Marchewkę ugotuj. 
  • Cebulę obierz, drobno pokrój i zeszklij na dobrze rozgrzanym oleju. 
  • Makrelę pozbaw skóry i ości. Mięso z makreli zmiksuj blenderem. 
  • Do makreli dodaj marchewkę startą na średnich oczkach tarki, ostudzoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, majonez, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Pasta z makreli z marchewką i natką pietruszki

Pasta z makreli z marchewką i natką pietruszki

czwartek, lutego 24, 2022

Sałatka z makaronem i kurczakiem

Sałatka z makaronem i kurczakiem

Prosta, wyśmienita, składająca się zaledwie z kilku składników sałatka makaronowa z kurczakiem, kukurydzą, ogórkiem i sosem koperkowo-ziołowym.
Sałatka z makaronem i kurczakiem


Sałatka z makaronem i kurczakiem - składniki:

  • 300 g drobnego makaronu
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 długi ogórek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 opakowaniu sosu koperkowo-ziołowego (użyłam z firmy Prymat)
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 1 pęczek koperku
  • przyprawa: sól, pieprz, przyprawa do gyrosa
  • olej do smażenia


Sałatka z makaronem i kurczakiem - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Kurczaka oczyść, osusz, dopraw przyprawą gyros, wymieszaj i wstaw do lodówki na około 30 minut. Po upływie tego czasu wrzuć kurczaka na rozgrzany olej i smaż do zarumienienia. Mięso pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Ogórka pokrój w drobną kostkę. 
  • Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, dodaj sosy koperkowo-ziołowe i majonez. Dokładnie wymieszaj.
  • Do miski wsyp makaron, dodaj kurczaka, ogórka, odsączoną kukurydzę, posiekany koperek i sos. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka z makaronem i kurczakiem

Sałatka z makaronem i kurczakiem

Sałatka z makaronem i kurczakiem


    środa, lutego 23, 2022

    Ziemniaki pieczone w marynacie jogurtowej

    Ziemniaki pieczone w marynacie jogurtowej

    Proste i niezwykle smaczne ziemniaki pieczone w marynacie jogurtowej to świetny dodatek do obiadu. 
    Ziemniaki pieczone w marynacie jogurtowej

    Ziemniaki pieczone w marynacie jogurtowej - składniki:

    • 1 kg obranych ziemniaków
    • 180 g jogurtu naturalnego
    • 4 łyżki oleju
    • 1 łyżka tymianku
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej
    • 1 łyżeczka soli
    • 0,5 łyżeczki pieprzu
    • 0,5 łyżeczki rozmarynu
    • 0,5 pęczka koperku


    Ziemniaki pieczone w marynacie jogurtowej - przepis:

    • Ziemniaki obierz ze skórki, umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę.
    • W misce wymieszaj jogurt, olej, wszystkie przyprawy i drobno posiekany koperek. 
    • Marynatę wlej do pokrojonych ziemniaków, dokładnie wymieszaj. 
    • Ziemniaki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 75 minut.
    Smacznego!
    Ziemniaki pieczone w marynacie jogurtowej


    wtorek, lutego 22, 2022

    Faworki na śmietanie

    Faworki na śmietanie

    Przepis na najlepsze faworki na śmietanie. To receptura na tradycyjne, niesamowicie kruche i pyszne chruściki.
    Faworki na śmietanie


    Faworki na śmietanie - składniki:

    • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
    • 5 żółtek z jajek rozmiar M
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 18%
    • 2  łyżeczki octu spirytusowego
    • szczypta soli
    • olej do smażenia
    • cukier puder do oprószenia faworków


    Faworki na śmietanie - przepis:

    • Do miski miski przesiej mąkę, dodaj żółtka, cukier puder, śmietanę, ocet i sól. Wszystkie składniki początkowo wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć gładkie ciasto.
    • Ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnicę. Kilkukrotnie wybij ciasto wałkiem po to, by wtłoczyć w nie jak najwięcej pęcherzyków powietrza. 
    • Ciasto podziel na 4 części. Każdą część bardzo cienko rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto pokrój na podłużne paski. Następnie każdy pasek pokrój na około 8-centymetrowe kawałki. Środek każdego kawałka lekko natnij i przełóż jeden koniec przez otwór. 
    • Faworki  smaż na lekko złoty kolor, na oleju rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza.
    • Podawaj oprószone cukrem pudrem.
    Smacznego!
    Faworki na śmietanie

    Faworki na śmietanie

    Faworki na śmietanie

    poniedziałek, lutego 21, 2022

    Muffinki cytrynowe z cukinią

    Muffinki cytrynowe z cukinią

    Puszyste, wilgotne i aromatyczne muffinki cytrynowe z cukinią i cytrynowym lukrem, które długo zachowują swą świeżość.
    Muffinki cytrynowe z cukinią



    Muffinki cytrynowe z cukinią - składniki:

    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • szczypta soli
    • 2 jajka rozmiar L
    • 125 g śmietany 12%
    • 125 ml oleju rzepakowego
    • sok wyciśnięty z 1 cytryny
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • 150 g drobnego cukru do wypieków
    • 230 g cukinii startej ze skórką na dużych oczkach tarki (nie odsączaj)

    Składniki na lukier:

    • 1,5 szklanki cukru pudru
    • 3-4 łyżki soku z cytryny

    Muffinki cytrynowe z cukinią - przepis:

    • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.wymieszaj 
    • Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. 
    • W drugiej misce krótko zmiksuj jajka, śmietanę, olej, sok z cytryny, skórkę z cytryny i cukier.
    • Do mokrych składników dodaj suche, krótko zmiksuj na niskich obrotach miksera. Dodaj startą cukinię wymieszaj szpatułką. 
    • Ciasto rozłóż do foremek na muffinki (mniej więcej do 3/4 wysokości).
    • Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut - do suchego patyczka.
    • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z sokiem cytryny.
    • Polukruj ostudzone muffinki.
    Smacznego!
    Muffinki cytrynowe z cukinią

    Muffinki cytrynowe z cukinią


    Źródło przepisu: mojewypieki.com

    piątek, lutego 18, 2022

    Bananowe placuszki z serkiem wiejskim

    Bananowe placuszki z serkiem wiejskim

    Na leniwe, weekendowe śniadanie polecam wyśmienite placuszki z serka wiejskiego i banana.
    Bananowe placuszki z serkiem wiejskim






    Placki bananowe z serkiem wiejskim - składniki:

    • 2 banany
    • 200 g serka wiejskiego 
    • 1 jajko
    • 3 łyżki mąki pszennej (z lekką górką)
    • olej do smażenia
    • cukier puder do oprószenia


    Placki bananowe z serkiem wiejskim - przepis:

    • Banany rozgnieć widelcem. Dodaj serek wiejski, jajko i mąkę pszenną. Dokładnie wymieszaj. 
    • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
    • Po usmażeniu możesz oprószyć placuszki cukrem pudrem.
    Smacznego!
    Bananowe placuszki z serkiem wiejskim

    Bananowe placuszki z serkiem wiejskim

    Bananowe placuszki z serkiem wiejskim

    czwartek, lutego 17, 2022

    Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą pęczak

    Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą pęczak

    Doskonały przepis na gołąbki z mięsem wieprzowym, ryżem i kaszą pęczak. Idealnym dopełnieniem gołąbków jest domowy sos pomidorowy. I choć gołąbki w sosie pomidorowym to dość pracochłonne danie, zdecydowanie warto pokusić się o ich przygotowanie.
    Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą pęczak


    Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą pęczak- składniki na gołąbki:

    • około 2,5 kg białej kapusty 
    • 1 szklanka ryżu
    • 1 szklany kaszy pęczak
    • 1 kg łopatki wieprzowej
    • 3 cebule
    • 5 ząbków czosnku
    • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
    • około 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 
    • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, 

    Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą pęczak - składniki na sos pomidorowy:

    • bulion pozostały po gotowaniu gołąbków
    • 200 g koncentratu pomidorowego
    • 3 łyżki masła
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 250 ml śmietany kremówki 30%


    Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą pęczak - przepis:

    • Przygotuj farsz. Ryż oraz kaszę pęczak ugotuj na półmiękko - o połowę skróć czas gotowania podany na opakowaniu.
    • Mięso oczyść, osusz, pokrój w kostkę i zmiel w maszynce do mielenia mięsa wraz z cebulą i czosnkiem. Do mięsa dodaj lekko ostudzony ryż i kaszę. Dokładnie połącz wszystkie składniki. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę. Ponownie dokładnie wymieszaj.
    • Umyj kapustę. Z kapusty wytnij głąb. 
    • Do dużego, szerokiego garnka wlej wodę, mniej więcej do 1/3 wysokości. Zagotuj. Do wrzącej wody włóż kapustę dziurą po głąbie do dołu. Gotuj przez 3 minuty. Przekręć kapustę, ponownie gotuj przez 3 minuty. Zdejmuj po 2-3 liście. Zawijaj gołąbki i zdejmuj z kapusty kolejne liście. Pamiętaj, by z każdego liścia wyciąć grubszy nerw.
    • Na każdy liść przy wyciętym nerwie ułóż porcję farszu. Boki liścia złóż do środka. Każdego gołąbka ciasno zwiń. 
    • Na dno garnka, w którym będziesz gotował gołąbki ułóż 2-3 liście. Gotowe gołąbki ułóż ciasno w garnku. Gołąbki zalej bulionem. Przykryj garnek pokrywką. Gołąbki gotuj na niskiej mocy palnika do miękkości - przez około 1,5 - 2 godziny.
    • Przygotuj sos do gołąbków. Ugotowane gołąbki wyjmij z garnka. Wywar po gotowaniu gołąbków przelej przez sitko do drugiego garnka. Wywar mocno podgrzej, dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, sól i pieprz. 
    • Na patelni przygotuj zasmażkę. Roztop masło. Dodaj mąkę. Szybko i energicznie mieszaj do połączenia się wszystkich składników. W zasmażce nie może być grudek. Po minucie zasmażka  jest gotowa. Zasmażkę dodaj do sosu. Wymieszaj. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 5 minut. Wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj. 
    • Gołąbki podawaj z sosem pomidorowym.
    Smacznego!
    Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą pęczak

    Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą pęczak

    Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą pęczak

    Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger