sobota, marca 05, 2022

Sałatka ryżowa z quinoa, soczewicą i warzywami

Sałatka ryżowa z quinoa, soczewicą i warzywami

Przepyszna, zdrowa i pożywna sałatka ryżowa z quinoa, soczewicą czerwoną, pomidorkami koktajlowymi, papryką, ogórkiem, kukurydzą i serem feta.
Sałatka ryżowa z quinoa, soczewicą i warzywami





Sałatka ryżowa z quinoa, soczewicą i warzywami - składniki:

  • 1 szklanka miksu quinoa, ryżu i soczewicy czerwonej (użyłam mixu obiadowego marki Polskie Młyny)
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ogórek długi 
  • 0,5 puszki kukurydzy (około 125 g)
  • 150 g fety
  • 1 pęczek szczypiorku

Składniki na sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki musztardy miodowej
  • sól i pieprz

Sałatka ryżowa z quinoa, soczewicą i warzywami - przepis:

  • Miks quinoa, ryż i soczewicę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki. 
  • Paprykę i ogórka pokrój w drobną kostkę. 
  • Do miski dodaj miks quinoa, ryż i soczewcę, pomidorki, paprykę, ogórka, kukurydzę, pokrojony w drobną kostkę ser feta i posiekany szczypiorek. 
  • Wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Dodaj do sałatki. Wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka ryżowa z quinoa, soczewicą i warzywami

Sałatka ryżowa z quinoa, soczewicą i warzywami

Sałatka ryżowa z quinoa, soczewicą i warzywami

piątek, marca 04, 2022

Makaron z cukinią w sosie z serka topionego

Makaron z cukinią w sosie z serka topionego

Makaron z sosem z cukinii z dodatkiem serka topionego to świetny pomysł na wegetariański obiad dla całej rodziny.
Makaron z cukinią w sosie z serka topionego

Makaron z cukinią w sosie z serka topionego - składniki:

  • 350 g makaronu
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 g cukinii
  • 150 g serka topionego o smaku śmietankowym
  • szczypiorek z 1 cebulki dymki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
  • masło klarowane

Makaron z cukinią w sosie z serka topionego - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na patelni roztop masło klarowane. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 2 minuty. Dodaj cukinię startą na dużych oczkach tarki. Smaż przez 5 minut.
  • Na patelnię dodaj serek topiony, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę. Smaż przez 3 minuty. 
  • Do sosu dodaj makaron. Wymieszaj. Dodaj drobno posiekany szczypiorek.
Smacznego!
Makaron z cukinią w sosie z serka topionego

Makaron z cukinią w sosie z serka topionego

Makaron z cukinią w sosie z serka topionego

Makaron z cukinią w sosie z serka topionego


czwartek, marca 03, 2022

Słodkie bułki twarogowe z płatkami migdałowymi

Słodkie bułki twarogowe z płatkami migdałowymi

Wyśmienite bułki drożdżowe z nadzieniem z twarogu z dodatkiem płatków migdałowych. Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek czy przekąskę w ciągu dnia.
Słodkie bułki twarogowe z płatkami migdałowymi

Słodkie bułki twarogowe z płatkami migdałowymi - składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżka cukru do rozczynu
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła

Składniki na nadzienie:

  • 500 g trzykrotnie mielonego twarogu
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • mleko do posmarowania
  • około 50 g płatków migdałowych



Słodkie bułki twarogowe z płatkami migdałowymi - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i 120 ml mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do miski przesiej mąkę, dodaj rozczyn, jajka, żółtka i cukier. Składniki wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Twaróg wymieszaj z cukrem pudrem.
  • Wyrośnięte ciasto ciasto krótko zagnieć, a następnie podziel na 14 kawałków.
  • Każdy kawałek ciasta rozpłaszcz i na jego środku połóż porcję twarogu. Sklej brzegi ciasta i uformuj bułeczkę.
  • Bułeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Wierzch bułek posmaruj letnim mlekiem, posyp płatkami migdałowymi. 
  • Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut - do zezłocenia.
Smacznego!
Słodkie bułki twarogowe z płatkami migdałowymi

Słodkie bułki twarogowe z płatkami migdałowymi

środa, marca 02, 2022

Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą

Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą

Przepis na wyśmienite pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym z dodatkiem białej fasoli.
Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą


Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą - składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 jajka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 0,5 białej części pora
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 puszki białej fasoli
  • 200 ml śmietanki 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, majeranek, bazylia, 3 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego


Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą - przepis:

  • Do miski przełóż mięso, wbij jajka, dodaj drobno pokrojony seler naciowy i pora, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, ostrą paprykę i majeranek. Dokładnie wymieszaj masę.
  • Z powstałej masy formuj niewielkie pulpeciki i obtaczaj je w mące.
  • W garnku zagotuj bulion wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Na gotujący się  bulion wrzucaj pulpeciki, zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez 15 minut. Odlej około 500 ml bulionu.
  • Do garnka dodaj pomidory, gotuj bez przykrycia przez 15 minut.
  • Dodaj fasolkę i śmietankę. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i bazylią. 
Smacznego!
Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą

Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą

poniedziałek, lutego 28, 2022

Kurczak w sosie pomidorowym z koperkiem

Kurczak w sosie pomidorowym z koperkiem

Jeśli poszukujesz przepisu na pyszny obiad, który można przygotować w kilkanaście minut, to świetnie trafiłeś! Kurczak w sosie pomidorowym z dodatkiem koperku to idealny przykład takiego prostego i szybkiego dania. 
Kurczak w sosie pomidorowym z koperkiem


Kurczak w sosie pomidorowym z koperkiem - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 750 g)
  • 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 0,5 pęczka koperku
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, cukier
  • olej do smażenia

Kurczak w sosie pomidorowym z koperkiem - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Każdy kawałek mięsa obtocz w mące. 
  • Na rozgrzanym oleju podsmaż kawałki kurczaka - po około 3 minuty z każdej strony. 
  • W miseczce wymieszaj ze sobą bulion, sos teriyaki, koncentrat pomidorowy, śmietanę kremówkę i szczyptę cukru.
  • Na patelnię przełóż wszystkie kawałki kurczaka. Do mięsa wlej powyższą mieszankę. Zagotuj. Zmniejsz moc palnika. Gotuj przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek.
Smacznego!
Kurczak w sosie pomidorowym z koperkiem

Kurczak w sosie pomidorowym z koperkiem

niedziela, lutego 27, 2022

Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową

Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową

Sernik z brzoskwiniami to ciasto, które przypadnie do gustu każdemu. Doskonałe połączenie kruchego spodu z kremową, rozpływającą się w ustach masą serową z dodatkiem brzoskwiń oraz lekką, słodką bezą kokosową. Jeśli szukasz sprawdzonego i prostego przepisu na pyszny sernik - koniecznie musisz wypróbować poniższą recepturę na sernik z brzoskwiniami i kokosem.
Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową




Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową - składniki na kruchy spód:

  • 2 szklanki mąki
  • 250 g zimnego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (proszek: 2x40 g)
  • 1 puszka brzoskwiń (850 ml)

Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową - składniki na bezę kokosową:

  • 4 białka 
  • 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych


Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową - przepis:

  • Przygotuj kruchy spód. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Zagnieć gładkie ciasto.
  • Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód formy wylep ciastem. Ciasto ponakłuwaj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Partiami dodawaj ser, mleko i proszek budyniowy. Całość dokładnie zmiksuj.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie wmieszaj w masę serową. 
  • Brzoskwinie dokładnie osusz z syropu przy pomocy ręcznika papierowego, pokrój w kostkę i ułóż na ostudzonym kruchym spodzie.
  • Na brzoskwinie wylej masę serową. 
  • Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę.
  • Przygotuj bezę kokosową. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i cały czas miksuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksuj. Dodaj wiórki kokosowe, delikatnie wymieszaj łyżką. 
  • Na podpieczony sernik wyłóż bezę kokosową. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez 20 minut.
  • Sernik studź w lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego!
Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową

Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową

Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową

Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową

sobota, lutego 26, 2022

Makaron z sosem paprykowo-pomidorowym

Makaron z sosem paprykowo-pomidorowym

Makaron z sosem paprykowo-pomidorowym to doskonały przykład na to, że siła tkwi w prostocie. Makaron z pomidorami i papryką jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu, a do tego przepyszny.
Makaron z sosem paprykowo-pomidorowym


Makaron w sosie paprykowo-pomidorowym - składniki:

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 1 cebula
  • 3 pomidory malinowe
  • 2 papryki czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, cukier
  • oliwa z oliwek


Makaron w sosie paprykowo-pomidorowym - przepis:

  • Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 2 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż przez 5 minut. 
  • Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników. Dopraw solą, pieprzem, oregano, bazylią, słodką papryką i cukrem. Duś przez 5 minut.
  • Powstały sos zmiksuj blenderem.
  • Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem. 
Smacznego!
Makaron z sosem paprykowo-pomidorowym

Makaron z sosem paprykowo-pomidorowym

Makaron z sosem paprykowo-pomidorowym

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger