Jajecznica z dodatkiem salami, czerwonej papryki, cukinii i sera żółtego to przepyszna alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy.
Jajecznica w tortilli - składniki:
- 4 duże placki tortilli
- 1 cebula
- 150 g salami
- 1 czerwona papryka
- 0,5 średniej cukinii
- 10 jajek
- 150 g sera żółtego
- sól i pieprz
- masło klarowane
Jajecznica w tortilli - przepis:
- Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć drobno posiekana cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj drobno pokrojone salami, smaż przez 3 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Smaż przez 5 minut.
- Do miski wbij jajka, rozkłóć widelcem lub rózgą. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Na patelnię dodaj jajka. Kiedy jajka zaczną się ścinać dodaj ser żółty starty na średnich oczkach tarki. Smaż jeszcze 2-3 minuty, do momentu całkowitego roztopienia się sera.
- Jajecznicę rozłóż na plackach tortilli. Każdy placek ciasno zwiń w rulon.
- Tortille przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 12 minut.