niedziela, marca 13, 2022

Najlepsza szarlotka z orzechami w karmelu

Najlepsza szarlotka z orzechami w karmelu

Doskonałe połączenie półkruchego ciasta, smażonych jabłek z dużą ilością cynamonu i wyśmienitej warstwy orzechowej. To przepis na najlepszą szarlotkę z orzechami włoskimi. Gwarantuję, że nie poprzestaniesz na jednym kawałku. Pycha!
Najlepsza szarlotka z orzechami w karmelu

Najlepsza szarlotka z orzechami włoskimi - składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli

Prosta szarlotka z orzechami w karmelu - składniki na warstwę jabłkową:

  • 2 kg jabłek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej

Ekspresowa szarlotka z orzechami włoskimi - składniki na warstwę orzechową:

  • 3 łyżki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 300 g orzechów włoskich  



Najlepsza szarlotka z orzechami w karmelu - przepis: 

  • Do miski wsyp mąkę zwykłą i krupczatkę, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtka, cukier i szczyptę soli. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel w proporcji 2/3 i 1/3. Każdą część uformuj w kulę i owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na około 45 minut. 
  • W międzyczasie przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Jabłka przełóż do garnka wraz z cukrem i cynamonem. Wymieszaj i duś przez około 10 minut.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód formy wylep większą częścią ciasta. Ponakłuwaj widelcem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.
  • Podpieczony spód posyp bułką tartą przesianą przez sitko. Jabłka wyłóż na podpieczony spód.
  • Pozostałą część ciasta rozwałkuj na kształt formy i ułóż na jabłkach. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyłóż masę orzechową. 
  • Przygotuj masę orzechową. Masło roztop w rondelku wraz z cukrem i miodem. Dodaj dość grubo posiekane orzechy i gotuj przez 5 minut na niewielkiej mocy palnika ciągle mieszając i uważając, by nie przypalić masy. 
Smacznego!
Najlepsza szarlotka z orzechami w karmelu

Najlepsza szarlotka z orzechami w karmelu

Najlepsza szarlotka z orzechami w karmelu

sobota, marca 12, 2022

Serbska zupa fasolowa

Serbska zupa fasolowa

Wspaniale rozgrzewająca i sycąca, pyszna zupa fasolowa z papryką, marchewką, ziemniakami i kabanosami. :)
Serbska zupa fasolowa



Serbska zupa fasolowa - składniki:

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 marchewki
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2,5 litra bulionu warzywnego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 800 g obranych ziemniaków
  • 200 g kabanosów
  • 2 puszki białej fasoli (2 x 450 g)
  • garść natki pietruszki
  • śmietana 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek
  • olej do smażenia


Serbska zupa fasolowa - przepis:

  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj marchewkę i paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Smaż przez 10 minut. 
  • Do garnka wlej bulion warzywny. Dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. 
  • Do garnka dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
  • Po upływie powyższego czasu dodaj odsączoną fasolę i pokrojone w plasterki kabanosy. Gotuj przez 5 minut. W razie potrzeby dopraw jeszcze zupę solą i pieprzem. 
  • Zupę podawaj z kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Serbska zupa fasolowa

Serbska zupa fasolowa

Serbska zupa fasolowa

czwartek, marca 10, 2022

Ekspresowe ciasto na wodzie gazowanej

Ekspresowe ciasto na wodzie gazowanej

Ekspresowe, wilgotne, puszyste ciasto na wodzie gazowanej, której przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać ze sobą, przełożyć do tortownicy, upiec i gotowe! 
Ekspresowe ciasto na wodzie gazowanej



Ekspresowe ciasto na wodzie gazowanej - składniki:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 150 ml wody gazowanej
  • 100 ml oleju
  • 50 g dżemu wiśniowego


Ekspresowe ciasto na wodzie gazowanej - przepis:

  • W jednej misce wymieszaj składniki suche, czyli mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. 
  • Do drugiej miski wbij jajka, wlej wodę, olej i dodaj dżem. Wymieszaj rózgą. 
  • Do składników mokrych dodaj suche. Całość wymieszaj rózgą lub krótko zmiksuj mikserem.
  • Tortownicę o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez około 30 - 35 minut - do suchego patyczka.
  • Po ostudzeniu, wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Ekspresowe ciasto na wodzie gazowanej

środa, marca 09, 2022

Kluski kładzione z serka homogenizowanego

Kluski kładzione z serka homogenizowanego

Aksamitne, delikatne, wręcz rozpływające się w ustach kluseczki kładzione z serka homogenizowanego. Sekret ich puszystości i delikatności tkwi w dodaniu do ciasta ubitych białek. Podane z sosem jagodowym... Prawdziwe niebo w gębie! Bardzo polecam. :)
Kluski kładzione z serka homogenizowanego



Kluski kładzione z serka homogenizowanego - składniki:

  • 400 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 2 białka
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka roztopionego i ostudzonego masła

Kładzione kluski kładzione z serka homogenizowanego - składniki na sos jagodowy:

  • 150 g mrożonych jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 30 ml wody
  • śmietana 18%


Kluski kładzione z serka homogenizowanego - składniki:

  • Białka ubij na sztywną pianę.
  • Do miski dodaj serek homogenizowany, przesianą mąkę i roztopione masło. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Do ciasta dodaj ubite białka. Delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki.
  • W szerokim garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzucaj kluski, formując je przy pomocy łyżki. Kluski gotuj 2-3 minuty, licząc czas od momentu wypłynięcia kluseczek na powierzchnię wody. 
  • Przygotuj sos jagodowy. Do rondelka przełóż jagody, cukier i sok z cytryny. Mieszankę zagotuj i gotuj do momentu, aż jagody puszczą sok. Zmniejsz moc palnika. Do rondelka dodaj mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 30 ml wody. Wymieszaj i zagotuj. 
  • Kluski kładzione z serka homogenizowanego podawaj z sosem jagodowym i kleksem śmietany.
Smacznego!
Kluski kładzione z serka homogenizowanego

Kluski kładzione z serka homogenizowanego




wtorek, marca 08, 2022

Makaron z awokado i jajkiem sadzonym

Makaron z awokado i jajkiem sadzonym

Makaron z awokado i jajkiem sadzonym to pomysł na zdrowy, pyszny i pożywny obiad, który przygotujesz zaledwie w 15 minut.
Makaron z awokado i jajkiem sadzonym





Makaron z awokado i jajkiem sadzonym - przepis:

  • 300 g makaronu
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 papryczki chili
  • garść liści bazylii
  • garść natki pietruszki
  • 2 jajka
  • masło klarowane
  • przyprawy: sól i pieprz


Makaron z awokado i jajkiem sadzonym - składniki:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Awokado wydrąż, obierz i wrzuć do wysokiego naczynia. Dodaj obrane ząbki czosnku, sok z cytryny, oliwę z oliwek, papryczkę chili, bazylię, natkę pietruszki i sól. Zmiksuj blenderem na gładką masę. 
  • Odcedzony makaron wymieszaj z sosem. 
  • Przygotuj jajka sadzone. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozpuść masło klarowane. Na patelnię wbij jajka. Zmniejsz moc palnika i smaż do momentu, aż białko będzie ścięte, a żółtko zacznie gęstnieć. Będzie to trwało około 3-4 minut. Przechyl patelnię, nabierz na łyżkę rozpuszczone masło i polej nim jajka. Jajka pozostaw na patelni jeszcze przez 30 sekund. 
  • Makaron nałóż na dwa talerze. Na wierzchu każdej porcji połóż jajko sadzone.
Smacznego!
Makaron z awokado i jajkiem sadzonym

Makaron z awokado i jajkiem sadzonym



poniedziałek, marca 07, 2022

Jajecznica w tortilli

Jajecznica w tortilli

Jajecznica z dodatkiem salami, czerwonej papryki, cukinii i sera żółtego to przepyszna alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy. 
Jajecznica w tortilli



Jajecznica w tortilli - składniki:

  • 4 duże placki tortilli
  • 1 cebula
  • 150 g salami
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 średniej cukinii
  • 10 jajek
  • 150 g sera żółtego
  • sól i pieprz
  • masło klarowane


Jajecznica w tortilli - przepis:

  • Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć drobno posiekana cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj drobno pokrojone salami, smaż przez 3 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Smaż przez 5 minut.
  • Do miski wbij jajka, rozkłóć widelcem lub rózgą. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. 
  • Na patelnię dodaj jajka. Kiedy jajka zaczną się ścinać dodaj ser żółty starty na średnich oczkach tarki. Smaż jeszcze 2-3 minuty, do momentu całkowitego roztopienia się sera.
  • Jajecznicę rozłóż na plackach tortilli. Każdy placek ciasno zwiń w rulon. 
  • Tortille przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 12 minut.
Smacznego!
Jajecznica w tortilli

Jajecznica w tortilli

niedziela, marca 06, 2022

Rogaliki drożdżowe z serem

Rogaliki drożdżowe z serem

Miękkie, puszyste, nadziane po brzegi nadzieniem twarogowym rogaliki drożdżowe - idealne na drugie śniadanie lub przekąskę w  ciągu dnia. 
Rogaliki drożdżowe z serem

Rogaliki drożdżowe z serem - składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżka cukru do rozczynu
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła

Pozostałe składniki:

  • 400 g tłustego twarogu
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)

Dodatkowo:

  • 1 jajko + 1 łyżka mleka
  • cukier puder do oprószenia



Rogaliki drożdżowe z serem - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i 120 ml mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do miski przesiej mąkę, dodaj rozczyn, jajka, żółtka i cukier. Składniki wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Przygotuj serowe nadzienie. Twaróg rozgnieć widelcem, przełóż do miski. Dodaj żółtka, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każdą część pokrój na 12 równych trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę nadzienia serowego i zwiń, rozpoczynając od podstawy trójkąta, na kształt rogalika. 
  • Gotowe rogaliki przełóż  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy. Rogaliki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Bezpośrednio przed pieczeniem posmaruj rogaliki jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.
  • Rogaliki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. 
  • Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem. 
Smacznego!
Rogaliki drożdżowe z serem

Rogaliki drożdżowe z serem

Rogaliki drożdżowe z serem

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger